Oyun, eğitim, sağlık, emlak, pazarlama, perakende ve üretim gibi sektörler, her geçen gün arttırılmış gerçeklik uygulamalarına daha fazla yatırım yapıyor ve araştırmalar önümüzdeki günlerde arttırılmış gerçekliğin çok daha etkili olacağını gösteriyor.

İsimtescil olarak bu yazımızda; artırılmış gerçekliği tasarlarken, geliştirirken veya mobil iş uygulamanıza entegre ederken göz önünde bulundurmanız gereken önemli ilkeleri derledik.

Arttırılmış Gerçeklik (AR) Tasarımı nedir?

Artırılmış gerçeklik (AR); dijital görsel öğeler, ses veya diğer duyusal teknolojilerin yardımıyla elde edilen gerçek fiziksel dünyanın gelişmiş bir versiyonudur. Bugün kullandığımız birçok popüler uygulama, daha iyi bir kullanıcı deneyimi için AR tasarımına entegre edilmektedir.

Instagram ve Snapchat, AR tasarımından yararlanan uygulamaların en iyi örnekleridir. Resimleri ve selfie’leri düzenlemek söz konusu olduğunda, dijital kostümler giymek, makyaj yapmak, yüzü değiştirmek ve sesi değiştirmek AR tasarımının örnekleridir.

Kitlenizi Tanıyın

Arttırılmış gerçeklik tabanlı uygulamalar geliştirmeden önce aklınızda bulundurmanız gereken ilk şey sektörünüz ve hedef kitlenizdir. Aynı zamanda, hedef kitlenizin alışkanlıklarını, lokasyon, yaş grubu, meslek gibi demografik faktörlerini bilmek ve bu bilgiler ışığında onlara en çok hitap edebilecek arttırılmış gerçeklik uygulamaları sunmak sizi öne taşıyacaktır.

Örneğin, genç bir kitleyi hedeflerken, grafik gösterime ve içerik brifingine daha fazla odaklanmanız gerekir. Aynı zamanda, ürün ve hizmetinizle ilgili bilgileri Y kuşağıyla etkileşimli olarak paylaşmanız doğrusu olacaktır.

Hedefinizi Belirleyin

Artırılmış gerçeklik, sizin için bir fırsat okyanusu açar. Bir AR uygulaması geliştirme veya onu mobil uygulama geliştirmenize entegre etmekle neyi amaçladığını mutlaka belirleyin.

Hedef kitlenizin ürün veya hizmetlerinizi daha iyi anlayabilmesi için sanal platform üzerinden deneyimlemesine izin verebilirsiniz. Burada, AR tabanlı bir uygulama oluşturma amacını tanımlamak önemli bir rol oynar. Geliştirme öncesinde bu tür yeni teknolojiyi listenizin en başına eklemeye devam etmeniz en iyisidir. Geliştirmenin amacını değerlendirdikten sonra, artırılmış gerçeklik uygulama ve geliştirme sürecinize daha iyi yön verebilirsiniz.

Gerçek Zamanlı Test

Geliştirme bölümünü tamamladıktan sonra AR tabanlı mobil uygulamanızı başlatmayı planladığınızda, testin öncelik olmasına izin verin. Kendinizi bir kullanıcının yerine koyarak uygulamayı test etmelisiniz. Düzenli testler, hataları tanımlamanıza ve daha kullanıcı dostu hale getirerek düzeltmenize yardımcı olacaktır.

Son Teknolojiyi Takip Edin

Hedef kitleniz her zaman en yeni uygulamaları keşfetmeye ve bunları kullanmaya eğilimlidir. Siz de sürekli en günceli yapmalı ve son teknolojiyi ilk uygulayanlar arasında olmalısınız. Ne kadar popüler olsanız da yeniliklerin uygulayıcısı olmayı bıraktığınız anda düşüşe geçebilirsiniz.

Uygulamanın özellikleriyle benzersizliğini sağlamanız ve hedef kitlenizi çekmek ve meşgul etmek için ‘çok ihtiyaç duyulan’ yaratıcılık özüne sahip olmanız çok önemlidir. Daha fazla kitlenin ilgisini çekmek, uygulamanızın popülerliğini kademeli olarak artıracaktır.

AR teknolojisinin doğru şekilde uygulanmasıyla mobil uygulamanızı yeni bir dünyaya taşıyabilirsiniz. Ancak, AR’ye ihtiyacınız olup olmadığını kontrol etmeniz de çok önemlidir, çünkü bu sadece geliştirme ile ilgili değildir. Ayrıca, daha iyi ilerleme için sürekli bir kontrole ihtiyacı vardır. 

Yorum Bırakın