Almak istediğiniz bir domaini sorgulattığınız zaman bir takım terimler ile karşılaşırsınız. Bu terimlerden bazılarını bilmenize rağmen bazılarının ne olduğu hakkında hiçbir fikriniz yoktur. Bu yazımızda “domain yaşam döngüsü” diye tabir edilen terimleri açıklamalarıyla birlikte yazmaya çalışacağız. Bu sayede almak istediğiniz bir domainin ne zaman “alınabilir” olduğunu da kendi yaptığınız hesap ile öğrenebilirsiniz.

Active Status: Domainin aktif olduğunu, yani daha önceden 1 ila 10 sene arasında kayıt ettirildiği ve bu süre boyunca alınamayacağını belirtir.

Available Status: Sorgulattığınız domainin boşta olduğunu yani sizin tarafınızdan veya başkaları tarafından kayıt edilebileceğini belirtir. Alınabilir domainleri 1 ila 10 sene arasında, domain uzantısına göre ücretini ödeyerek kayıt ettirebilirsiniz ve bu süre boyunca domain in bütün hakları size ait olmuş olur.

On Hold(Registrar Hold) Status:  Bu tarz domainlerin kayıt süreleri normalde sona ermiştir, fakat domain sahibine domaini yeniletmesi için domain firmasına bağlı ek olarak 30-45 günlük bir süre verilir. Bu süre Türkiye’nin en büyük domain firması İsimtescil tarafından 38 gün olarak belirlenmiştir. İsimtescil’de domain süresi bitiminden sonraki 5 gün normal yenileme fiyatı ile, sonraki 33 gün boyunca ise bir miktar daha fazla ücret ödeyerek silinmeye yaklaşan domaininizi yeniletebilirsiniz.

On-Hold

Redemption Period: Domainler “Registrar Hold” durumundan sonra “Redemption Period” durumuna geçerler. Bu süre domaini yeniletmek için verilen son bir şanstır ve İsimtescil’de toplamda 37 gün sürmektedir. Bu süre boyunca domaininizi 120 Dolar+KDV ödeyerek yeniletebilirsiniz.

Pending Delete: Silinmeyi bekleyen domainler için kullanılan ifadedir. Bu süre 5 gün sürmektedir ve domain sahibi bu süre zarfında domanini yeniletemez. Bu sürenin sonrasında domain ya silinir, ya da yeniden kayıt ettirilmek üzere hazırlanır.

İsimtescil.net ten aldığınız bir domainin kayıt süresi bittiyse, hemen silinmemekte ve geri almak için sizlere ek olarak yaklaşık 80 günlük bir süre tanınmaktadır. Bu süre diğer domain firmalarında da hemen hemen aynıdır. Düşmesini beklediğiniz bir domaini yukarıdaki süreleri hesaplayarak takip edebilir ve düştüğü an şahsınız veya firmanız adına kayıt ettirebilirsiniz.

Yorum Bırakın