İnternet ilk çıktığı zamanlarda sıkça rastladığımız forum sitelerine günümüzde çok az rastlar olduk. Artık forum sistemlerinin popülerliğini bloglar almış gözüküyor. Forumlar kullanıcıların aktif olarak yer aldıkları, herkesin ayrı ayrı bir kullanıcı adına sahip olduğu ve fikrini bir konu dahilinde veya kendi açtıkları bir konu içerisinde açıkça belirttikleri bir paylaşım alanıdır.

Forumların blog sistemlerinden en önemli farkı ziyaretçilerin kendi konu başlıklarını oluşturmasıdır. Bu özellik sayesinde oturmuş ve belli bir ziyaretçi potansiyeline sahip bir forum sitesini özel olarak güncellemeye ve içerik eklemeye gerek kalmaz. Çünkü forum üyeleri bu görevi fazlasıyla yerine getirmektedir. İnternet geçmişine bakarsanız eskiden var olan köklü forum sitelerinin yayınlarına hala büyük bir hızla devam ettiklerini görürsünüz. Bu yazımızda sizlere en iyi ve kullanışlı forum sistemlerinden bahsedeceğiz.

vbulletin-logosu

Vbulletin: Vbulletin şüphesiz ki piyasada yer alan en iyi forum yazılımıdır. Birçok köklü forum sitesi Vbulletin altyapısına sahiptir. Kullanışlı eklentileri, güçlü seo yapısı, sürekli güncellenmesi, maksimum güvenlik önlemleri ve her şeyin yönetilebildiği admin paneli sayesinde vbulletin forum yazılımları arasında 1 numaradır. Yazılım dili php dir. Vbulletin ücretlidir ve fiyatlar sürümlerine ve ek özelliklerine göre değişiklik göstermektedir.

xenforo-logosu

Xenforo: Türkiye’de kullanımı çok yaygın olmasa da yabancı birçok forum sitesi php diliyle kodlanmış olan Xenforo forum scriptini kullanmaktadır. Xenforo, Vbulletin gibi ücretlidir. Fiyatı 10.2.2014 tarihi itibariyle 140 dolardan resmi sitesinde satışa sunulmaktadır. Bu fiyata 1 sene boyunca ücretsiz teknik destek ve güncellemeler dahildir. Kurulumu, yazılımı yazan firmaya yaptırmak isterseniz veya footer kısmında görünen Xenforo yazısını kaldırtmak isterseniz ek ücret ödemeniz gerekmektedir.

mybb-logosu

Mybb: Mybb ye ücretsiz forum sistemleri arasında en iyisi diyebiliriz. Mybb birçok eklentiye, tema seçeneklerine ve detaylı bir admin paneline sahiptir. Yazılım dili Php dir.

phpBB-logosu

PhpBB: PhpBB; Mybb gibi ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir forum yazılımıdır. Mybb ye nazaran kullanım olarak biraz daha karışıktır.

Yorum Bırakın