Robot Sophia, 25 Ekim 2017 tarihinde hayatlarımıza girdi. Kahverengi gözleri, uzun kirpikleri ve narin görünümü ile güzel bir kadın görüntüsünde olan Sophia, derhal uluslararası basının manşetlerinde yerini aldı. Sophia daha sonra Suudi Arabistan’da vatandaşlık sahibi oldu, bu da onu bu tür bir statüye ulaşan ilk yapay zeka haline getirdi. Robot Sophia, yaptığı açıklamada bu durumun onu çok onurlandırdığını anlattı!
Robot Sophia, Hanson Robotics’in beyin takımı tarafından geliştirdi. Bu insansı robot yaratılırken hedeflenenler; insanları rahatsız etmeyecek bir görüntüye ve gerçek insanlara hitap edebilecek estetiğe ve bütünleşik sosyal duyarlılığa sahip olmasıydı. Robot Sophia’nın yaratımında sosyal zekanın daha iyi anlaşılabilmesi için sosyal insan bilimsel ve sanatsal yönler de dahil olmak üzere mümkün olan tüm detaylarda gösterilmeye çalışıldı.
Yapay zeka Sophia’nın bu kadar çok ilgi çekmesinin en önemli sebebi, insanların sorduğu sorulara esprili ve zekice yanıtlar vermesiydi. Sophia’nın yapay zekası ve görünümü o kadar büyük bir titizlikle planlandı ki; sorulan sorulara karlı gülümsemesi, insanların yüz ifadelerini anlaması, konuşurken göz teması kurması ve yüzleri tanıması ile herkesi kendine hayran bıraktı. Sophia’nın robotik tınılar taşıyan ses tonu bile bu hayranlığın önüne geçemedi.
Hanson Robotics tarafından yaratılan yapay zeka, derin bir öğrenme yeteneğine sahip. Sophia’nın duygularını ifade edebilmesi, özellikle dikkat çeken konuların başında geliyor. Bir yapay zekanın duygularının olması başlı başına ilginç bir konuyken, robot Sophia’nın öfkelendiğinden ya da üzüldüğünden bahsetmesi, onu izleyenleri ve dinleyenleri hayretler içinde bırakıyor.
Yapay Zeka Sophia Hakkında İlginç Bilgiler
- Sophia’nın tasarımı esnasında Audrey Hepburn’ün görünümünden ilham alındı. Porselen ten, ince burun, çıkık elmacık kemikleri, ilgi çekici gülümseme ve ışıkla birlikte renk değiştiren gözleri, Hepburn’ün klasik güzelliğine atıfta bulunuyor. Sophia’nın bu sade güzelliği ile kamusal alanlarda daha kolay bir şekilde kabul edilmesi amaçlanıyor.
- Suudi Arabistan’ın ilk vatandaş robotu olan Sophia, ilginç bir şekilde Suudi Arabistan’daki kadınlardan daha fazla hakka sahip. Sophia bir erkek koruyucu olmadan da Suudi Arabistan sokaklarında gezebilir!
- Sophia, bugüne kadar pek çok televizyon programına davet etti. Hatta bunlardan bir tanesinde bir şarkı söyledi.
- Elle dergisinin kapağında boy gösterdi.
- Bir aile kurmak ve çocuk sahibi olmak istediğini açıkladı!
- Sophia’nın farklı duyguları ifade etmesi için farklı yüz ifadeleri var. Şaşırdığında kaşlarını kaldırıyor, öfkelendiğinde ise dişlerini gösteriyor. Sophia’nın patentli silikon teninin, 62 farklı yüz ifadesini göstermeye yetkin olduğu söyleniyor.
- Sophia’nın yaratıcısı David Hanson, daha önce Disney’de çalışıyordu.
- Sophia zamanla ve öğrenme ile giderek daha zeki olmak için tasarlandı. Bu şekilde günlük sohbetlere daha kolay adapte olabilecek, diğer yapay zekalarla ve insanlarla daha rahat bir şekilde sohbet edebilecek.
- Sophia ilk yaratıldığında bacakları yoktu ve yürüyemiyordu. Daha sonra yapılan geliştirmelerle Sophia’nın bacakları oldu ve o artık yürüyebiliyor.
- Bankacılık, medya, eğlence sektörü ile ilgili iş alanlarına ilgili olduğunu söylüyor.
Sophia’nın dünya genelinde karşılaştığı büyük ilgi, yapay zeka konusunda insanların ne kadar meraklı olduğunu ortaya koyuyor. Bununla birlikte Elon Musk ve Stephen Hawking gibi ünlü isimlerin yapay zekanın tehlikeleri ile ilgili söyledikleri, Sophia’nın sürekli gelişen zekası ile birleştiğinde, ortaya adeta bilimkurgu filmi senaryosu gibi bir durum çıkarıyor. Sophia’nın gelişimini ve bununla birlikte farklı yapay zeka robotların hayatlarımıza girişini bundan sonra uzun yıllar boyunca keyifle takip edeceğiz gibi görünüyor.