Teknoloji her geçen gün ilerleyip hayatımıza yenilikler ve kolaylıklar getirse de, bazı problemleri ve hatta sağlık sorunları da beraberinde getiriyor. Akıllı telefonların hayatımıza getirdiği radyasyon problemi ve SAR değeri de son zamanlarda en çok öne çıkan konulardan.

Specific Absorption Rate teriminin kısaltılmış hali olan SAR, Türkçede Özgül Soğurma Oranı anlamına geliyor. Cep telefonu radyasyonu ve SAR değeri, son on yılda çok fazla endişeye sebep oldu. Bazı kişiler bir sonraki akıllı telefonunu seçerken bu konuya hiç önem vermese de, bu değer bazı kişilerin cep telefonu seçimlerinde en önemli hususlardan biri. Bu yazımızda “SAR değeri nedir” sorusunu yanıtlayacak ve bu değerin sağlığımız için kritik olup olmadığını araştıracağız.

Cep telefonlarının elektronik radyasyon yaydığı herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Cihazımıza ve operatörümüzün ağına yayılan frekans 450-2100 MHz arasında bir değerdir. Wi-Fi ağlarının, radarların ve mikrodalgaların da aynı aralıkta radyasyon yaydığı bilinmektedir. Bununla birlikte cep telefonları hücre kuleleri ile iletişim kullanmak için radyo dalgalarını kullanırlar. Bu dalgalar sesimizi ve diğer verileri taşımak için kullanılır. Bu dalgalar her yöne iletilir, dahası ortamdaki diğer nesneler tarafından da emilebilir ya da yansıtılabilir. Sonuç olarak, cep telefonu ile konuştuğumuzda telefonu kulağımıza yakın tutarsak, yayılan radyasyonun bir kısmı vücut tarafından emilecektir.

Her cep telefonunda en az bir radyo anteni bulunur. Bu anten, telefon sinyalini radyo dalgalarına dönüştürmek için bir verici olarak kullanılır. Eskiden cep telefonlarında bulunan harici antenler, bugün cihaza yerleşik durumdadır. Bir telefonun sinyalinin kuvvetini belirleyen belli başlı etkenler vardır. Telefonun hücre ağına yakınlığı ve baz istasyonu ile arasında asansör ya da bina bulunup bulunmadığı sinyal gücünü etkiler. Böyle durumlarda telefon sinyali bulmak için daha fazla güç harcar ve dolayısıyla daha fazla radyasyon yayar. Bu durum, telefonun bataryasının da daha hızlı bir şekilde tükenmesine yol açar.

SAR Değeri Kaç Olmalı?

SAR değerleri ölçülürken, bir akıllı telefonun mümkün olan en yüksek radyasyon seviyesini yayması için en kötü senaryo uygulanır. Bu ölçüm sonrasında çıkan sonuç, yani telefonun SAR değeri, söz konusu cihazın mümkün olan en yüksek radyasyon seviyesidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde, telefonlar, 1.6 W / Kg değerinde bir SAR değerine sahip olmalıdır. Avrupa’da, sınır 2 W / kg’dır. Bu değerlerin yukarısındaki SAR değerlerinin, insan sağlığı için zararlı olduğu söyleniyor. Bu zararın uzun vadedeki sonuçları yüksek tansiyon, genetik yapının bozulması, lenfoma kanseri, cilt kanseri ve sperm sayısının azalması olarak açıklanıyor.

SAR değeri sağlığımız için önemli olsa da, aslında cep telefonu ile ne kadar zaman geçirdiğimiz, telefonumuzu nasıl tuttuğumuz ve sinyal gücünün hangi seviyede olduğu daha önemli. Dolayısıyla oluşabilecek rahatsızlıklardan kaçınmak için alabileceğiniz bazı önlemler mevcut. Bunun için;

  • Kulaklık kullanın. Telefonla konuşurken telefonunuzu kulağınızın yanında tutmayarak, radyasyondan kaçınabilirsiniz. Eğer uzun süre telefonda konuşmanızı gerektiren bir işiniz varsa, kulaklık kullanmayı alışkanlık haline getirin.
  • Eğer evde yalnızsanız ya da ortamınız müsaitse hoparlörden konuşun.
  • Telefonu vücudunuza olabildiğince uzak tutun. Telefonu başınızdan uzak tutmanız özellikle önemli.
  • Sinyalin çok düşük olduğu yerlerde akıllı telefonunuzu kullanmaktan kaçının. Böyle yerlerde telefonunuz bir sinyal bulabilmek için daha çok çaba harcar ve dolayısıyla yaydığı radyasyon miktarı da daha yüksek olur.
5
Sending
User Review
4.25 (28 votes)

Yorum Bırakın