Dünya genelinde etkili olan ve birçok paradigmayı değiştiren Koronavirüs, işletmeler açısından da oldukça zor bir dönem oluyor. Özellikle teknoloji çağını yakalayamayan ve e-ticaret sistemleri olmayan birçok işletme pandemi döneminde iş yerlerini kapatmak durumda dahi kaldı. Teknolojik yönden iyi olan işletmelerin de yenilikleri çok hızlı takip etmesi ve uygulaması önemli bir hale geldi.

Şu an birçok ülkede süreç kontrol altına alınmaya başlansa da pandemi dönemi sonrası pazarla satış açısında eski performanslarını henüz yakalayabilmiş değiller. Özellikle, bu dönem için strateji geliştirmemiş ve koronavirüs sonrasında yapılacaklar ile ilgili çalışmalar yapmamış işletmeler için zorlu günler devam ediyor.

Hal bu olunca işletmeler eksiklerini fark etme ve telafi etmek için harekete geçiyor. İsimtescil olarak doğru kararları aramaya yönelik stratejik yaklaşımın, doğru soruları sormakla başladığını biliyoruz. Bu yazımızda, işletmelerin koronavirüs döneminde kendilerine sormaları gereken soruları derledik.

1. Pandemi krizi sırasında ve sonrasında piyasadaki konumunuzu yakalamak

Burada ilk olarak SWOT analizi yapmanızı ve markanızın içinde bulunduğu durumu en iyi şekilde analiz etmenizi tavsiye ederiz. SWOT analizinizde gerçekçi olmanız ve rakipleri de dikkatlice incelemeniz firmanıza avantaj sağlayabilir. Ayrıca E- ticarette rakip analizi nasıl yapılır? da son dönemde çok sık aranan ve merak edilen konular arasında yer alıyor.

Strateji oluşturmaya başlamadan önce kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

Rakipleriniz bu dönemde pazarda nasıl varlık gösteriyor ve ana rakipleri kimler?

Pandemi sonrasında operasyonlarını kapatıp, değişmeden yeniden açabilirler mi?

Bir iflas durumu söz konusu mu yoksa hepsi pandemi sonrası dönemde ortaya çıkan yeni trendlerin uyum sağlayabildi mi?

2. Pazarlara geri dönmek, mevcut iş hacminizi korumak ya da artırmak için bir planınız var mı?

Pandemi, birçok noktada ciddi zararlar vermiş olsa da krizi fırsata çeviren ve bu süreci yepyeni stratejiler geliştirmek için kullanan birçok işletme oldu. Bazı firmalar pandemi dönemine hızlıca uyum sağlayıp kampanyalar düzenledi. Bu dönemde satın alınma ihtimali yüksek ürün ya da hizmetlerini öne çıkardı ve tüm değişimleri takip ederek hızlıca uyguladı. Bu firmalar mevcut iş hacimlerini korumanın yanı sıra yeni kişilere de erişme fırsatı yakaladı. Siz de pazarlardaki varlığınızı sağlamlaştırmak istiyorsanız ve bunun için işlevsel bir planınız yoksa, bizce hemen harekete geçmelisiniz. Bu süreçte teknolojik alt yapınızı kuvvetlendirmek, hosting ve sunucu yenilemek ya da e-posta pazarlaması ile hedef kitleniz ile iletişime geçmek sizi koronavirüs sonrası için daha dirençli ve güçlü hale getirir.

3. Koronavirüs kültürel ve kurumsal kimliğinizi nasıl etkiledi ve bu etkiler devam ediyor mu?

Pandemi karşısında organizasyon kültürü çok değişti. Evden çalışma sistemi birçok firmanın uyguladığı hatta bundan sonraki yıllarda da uygulama kararı aldığı bir hale geldi. Bunlar kurum kültürü ve kimliğinde ciddi değişiklikler anlamına geliyor.

Bu noktada pazarlamacılar kendilerine aşağıdaki gibi bazı kritik soruları sorabilir:

Kuruluşlar krizle başa çıkmak için ne kadar hazırlıklı?

Bu kadar güçlü bir kriz, çalışanlarını yakınlaştırır mı yoksa birbirinden ayırır mı?

Pandeminin mevcut iş sistemi üzerinde nasıl etkileri oldu?

Bu dönemde iş hacmi arttı mı yoksa azaldı mı?

Bu kritik sorulara yanıt aramak, pandemi sonrasında pazarlamacılara neler yapabilecekleri konusunda fikir verebilir.

4. Başlatmanız, yürütmeniz ve koordine etmeniz gereken yeni projeler var mı?

Başlangıç ​​olarak pazarlamacılar, pandeminin olumsuz etkilerini azaltmak için gereken bir dizi projeyi listelemelidir. Kuruluşu geleceğe hazır hale getirmek için kaynakların dikkatli bir şekilde izlenmesi ve tahsis edilmesi de gereklidir.

5. Planlarınızı ve projelerinizi uygulamaya ne kadar hazırsınız?

Pazarlamacıların kendilerine sormaları gereken son kritik sorular, ana hatlarıyla belirledikleri projeleri gerçekleştirmek için iyi hazırlanıp hazırlanmadıkları ve projelerin optimum şekilde yürütülmesini sağlamak için planlarda hangi değişikliklerin yapılması gerektiğidir.

Hazırlık seviyeniz uzaktan çalışma kültürüne uygun mu?

Projelerin bireysel, ekip ve organizasyonel düzeylerde uygulanması söz konusu olduğunda var olan büyük farklılıklar nelerdir?

Bu beş stratejik soru ile koronavirüs sonrasında daha hızlı yol haritanızı oluşturabilir ve işlerinizi yoluna sokabilirsiniz.  İsimtescil olarak bu uygulamaların, kuruluşunuzun koronavirüs sonrasında daha dirençli hale gelmesine yardımcı olacağını umuyoruz.

Yorum Bırakın