Genel mantığı bilginin doğru bir şekilde korunmasına dayanan ISO 27001, bu konuyu destekleyen bir yönetim sistemidir. Bu sistemin kurulmasının en önemli sebebi ise, dijital çağda yazılı bilgilerin doğru şekilde saklanmasıdır.

Bir kurumun işinin sekteye uğramadan devam edebilmesi için, bilgilerinin de doğru bir şekilde saklanması gerekiyor. Bilgilerin doğru saklanmadığı durumlarda en basit işler bile saatler süren zahmetli birer operasyona dönüşebilir. Özellikle dijital dünyada bilgilerin korunması ve saklanması çok önemli. Çünkü teknoloji her geçen gün değişiyor ve bilgilerin saklanma koşullarında da değişiklikler meydana geliyor. Bu değişiklikler, kurum bilgilerinin gizliliğinin ya da bütünlüğünün yok olmasına neden olabiliyor.

Bilgi güvenliği ile kurumların gizli bilgilerinin kötü niyetli kişilerden korunması hedefleniyor. Dijital hırsızlıkların çok arttığı günümüzde, şirket bilgileri kötü amaçlarla kullanılabiliyor. ISO 27001 ile kurumsal bilgi güvenliğinin sağlanması hedefleniyor. Bu sistem kullanılarak hem insanlar hem süreçler hem de bilginin bütünselliği korunmuş oluyor.

Bir işletmenin güvenliğini ve iş sürekliliğini sadece teknik yöntemlerle koruyamazsınız. İsterseniz yüzlerce anti-virüs programı kullanın, yine de iş sürekliliğini sağlamak için bilgilerinizin doğru bir şekilde saklanması gereklidir. Bu nedenle bilgi güvenliği yönetim sistemleri dünya genelinde kullanılır. Bu sistemle ilgili olarak çalışanlara güven verilmesi hayati önem taşır. Çalışanların destek vermediği bir sistemin sürdürülebilir olması mümkün değildir.

ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sisteminin Faydaları

Bazı kurumların yasal olarak ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi kullanması gereklidir. Ancak sizin firmanız bu zorunluluk tanımına girmiyor olsa da, sistemin sağladığı avantajları öğrendikten sonra bu alanda bir atılım yapmaya karar verebilirsiniz. İşte sistemin işletmeler için en önemli faydaları:

  • Bilgileri korur, bilgi kaybı riskini minimize eder.
  • Bilgilerin kaybolmasından dolayı oluşabilecek gereksiz zaman kaybının ve fazladan iş gücünün önüne geçer. Kurumun daha verimli çalışmasına yardımcı olur.
  • Bilgilerin doğru ve güvenilir bir biçimde saklanmasını sağlar.
  • İş sürekliliği sağlayarak firma verimliliğini artırır.
  • Şirketin tüm bilgilerinin gizli kalmasını sağlar.
  • Şirket genelinde bilgilerin korunmasına dair farkındalık yaratır. Şirketin bilgi güvenliği konusundaki zayıflıklarını ortaya çıkarır ve bu alanlarda daha yüksek güvenlik önlemi alınmasını sağlar.
  • Bilgilerin içeriğinin değişmemesini sağlar.
  • Yasal olarak yerine getirilmesi gereken kriterlerin yönetmeliğe uygun olmasını sağlar.
  • Bilgi varlıklarına istendiği zaman ulaşım sağlar.
  • Şirketin kurumsal saygınlığını korur.
  • Şirketin rekabet konusunda avantajlı konumda olmasına yardımcı olur.

ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, dünyanın her yerindeki irili ufaklı her türden şirkete uygundur. Özellikle teknoloji sektöründe hizmet veren ve yüksek miktarda datanın giriş çıkışına sahip olan firmalar, bu yönetim sistemine mutlaka dahil olmalıdır. Aksi takdirde gizliliğinin korunması gereken bilgilerle ilgili ciddi problemler yaşanabilir. Uydu haberleşme sistemi sağlayan firmalar, altyapı işletmeciliği firmaları, internet servis sağlayıcıları, GSM hizmetleri, sabit telefon hizmeti sağlayan firmalar ve elektronik iletişime altyapı sunan tüm kurumlar bu sisteme dahil olmalıdır.

Bazı firmaların bu sisteme dahil olması T.C Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından zorunlu tutulmuştur. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Piyasası’ndaki firmalar, bu belgeye yasal olarak sahip olmak zorundadır. Diğer firmaların da süreç içerisinde bu belgeye sahip olmaya zorunlu tutulacakları beklenmektedir. Belgenin alınması için yerine getirilmesi gereken bazı prosedürler vardır. ISO 27001 danışmanlığı veren firmalar; toplanması gereken evraklar ve yerine getirilmesi gereken prosedürlerle ilgili müşterilerine hizmet vermektedir.

5
Sending
User Review
5 (1 vote)

Yorum Bırakın