.com, .gov, .edu …  Yıllardır hayatımızın içinde var olan internet, imlâ işaretlerinden noktanın da geleneksel rolünü ciddi anlamda değişime uğrattı.

Nokta artık sadece bir noktalama işaretinden öte bugünün sanal dünyasında bir çevrimiçi varlık göstergesi rolünü çoktan üstlendi bile. “.com / online ticaret”, “.gov/online devlet”, “.art/online sanat!” Günümüzde insanlar noktayla birlikte anlam kazanan bu kısaltmaları ve noktanın kendilerine hangi dünyanın kapısını açacağını artık hemen anlıyorlar. Peki nasıl oldu da basit bir noktalama işareti internetin insanlık tarihindeki yerini alması ile uçsuz bucaksız bir dünyanın kapılarını açan bir anahtar haline gelebildi? Eğer gerçekten bugün bu dediğimizin yanlış olduğuna inanıyorsanız hemen şimdi aklınıza gelen ilk kelimeden önce nokta koyun. Zihninizin hemen .com/.net gibi bir tamlamayı siz istemeseniz bile o noktadan sonra getireceğine şahit olacaksınız.

NOKTALAMA İŞARETİ NOKTA’NIN TARİHİ

Bugüne kadar düşünmediğimiz birçok şey gibi nokta işaretinin de kökeninin Yunanistan olduğunu biliyoruz. Tarih boyunca bu işaret her zaman en sık kullanılan imla işareti olmuştur. Yapılan metin analizlerinde; metinde kullanılan noktalama işaretlerinin kabaca yarısının nokta olduğu gerçeği karşımızda dimdik durmaktadır. Ek olarak her türlü kısaltmalarda, matematikte, kodlamalarda, işletim sistemlerinde her yerde karşımıza çıkması da cabası. Tüm bunlara ek olarak küresel ekonomide fırsatı gören bazı girişimciler tarafından nokta; dotwatch, Dot Trust ve The Dots gibi kelime oyunlarının içine katılarak marka stratejileri olarak da kullanılarak hayatımızda yerini almıştır.

Noktanın sanal dünyada yaşadığı yolculuğun ya da evrimin bir benzerini # sembolünün de yaşadığını hepimiz biliyoruz. Sanal dünyanın olmadığı ya da emeklediği dönemlerde # sembolü; numara işareti, karma veya İngiliz ağırlık birimi (lb) gibi geniş bir yelpazede çok çeşitli anlamlarda kullanılmıştır. Ancak bu sembolün özellikle 2007 yılından sonra sosyal medya platformlarında metadata etiketlerinin tanıtılmasında yaygın olarak kullanılması ile bu tür etiketlerin “hashtag” olarak bilinmesine neden olmuş hatta sembolün kendisi bile hashtag işareti olarak anılmaya başlanmıştır.

Bugün Herhangi bir sosyal medya platformunda hashtag sembolünü görmek, etiketlenen konunun sanal alemde popüler bir konu olduğunu ve kitleleri yönlendirme konusunda ciddi bir kapasiteye sahip olduğunu akla getirmektedir. Bu yönüyle hashtag sembolü sanal dünya ile çok sağlam bir bağ oluşturmuştur. 

ÇEVRİMİÇİ DÜNYANIN İLETİŞİMİ

Çevrimiçi dile hükmetme rekabetinde # ve @ sembolleri kadar belirgin ve dikkat çekici olmasa da nokta işareti ve peşinden gelen com /.art/.net/.gov vs. kategorilerin önemini de küçümseyemeyiz. Noktanın peşine takılan o büyülü harflerin en önemli işlevi sanal dünyada bir nevi kimliğiniz olan domain adınızı faaliyet gösterdiğiniz kategorinin içine konumlandıracak olmasıdır. Sizinle aynı hayalleri paylaşan ve benzer şeyler üreten beyinlerle, benzer işler yapan firmalarla, ürettiklerinizi sunabileceğiniz son kullanıcılarla buluşacağınız o platforma sizi ya da firmanızı taşıyacak olan işte o noktadan sonrası. Bu kadar önemli bir konuda kategori seçiminizi çok iyi yapmalı ve doğru platforma kendinizi taşımanın önemini göz ardı etmemeli ve kategorinizi akıllıca seçmelisiniz. Ürettiğiniz her ne olursa olsun kendinizi bir ülke adı ile sınırlamak yerine daha küresel çapta düşünmeli, herkes ve her şeyin yeni tüketicilere, yeni izleyicilere ulaşma potansiyeline sahip olduğunu sakın atlamayın. com çevrimiçi ticaret yapmak isterseniz .com, çevrimiçi hükümet sitesi için .gov,  çevrimiçi eğitim sitesi için .edu, Türkçe bir şey için .tr, en iyiler için oluşturulan .best, eğlence için .fun, hayatın bir sanat ve sizlerin de bu sanat için bir sanatçı olduğunuz düşünülürse sanat için her şeyde .art gibi daha onlarca kategoride yerlerinizi muhakkak almalısınız.

——————————————————————

Why what comes after the dot matters

.com, .gov, .edu … The years of internet existence have transformed the role of the dot. It is now much more than a punctuation mark – it’s an online presence signifier.

.com is online commerce, .gov is online government, .ART is online art. But how did a simple punctuation mark become synonymous with online presence? And if you think it’s not true, try saying anything, really anything, and then saying “dot”. It will trigger your brain to immediately ask itself, “dot what? dot com?”. This blog is weird dot… See, it’s happening!

Full stop, period or a dot is a punctuation mark that has its origin in Greece (like most things you never think about). Full stops are one of the most commonly used punctuation marks; analysis of texts indicate that approximately 50% of all punctuation marks used are full stops! They are also used in abbreviations, acronyms, in math and in coding. But now the dot is making its way into the online world and is there to stay. Brands like DotWatch, DotTrust and The Dots are already using the dot symbol in a smart word game that works well with their marketing strategy.

Something similar this has already happened though. The symbol # was most commonly known as the number sign, hash, or pound sign. It was historically used for a wide range of purposes, including the designation of an ordinal number and as a ligatured abbreviation for pounds avoirdupois (having been derived from the now-rare ℔). However, since 2007, widespread usage of the symbol to introduce metadata tags on social media platforms has led to such tags being known as “hashtags” and from that, the symbol itself is sometimes called a “hashtag”. Seeing a hashtag symbol would now trigger a quick association with social media platforms, influencers and popular topics like #FOMO (if you don’t know what that is you’re not a millennial and/or don’t know much about modern psychology). In any case, the hashtag is now firmly embedded in the online realm.

While the dot is still a less obvious contestant to rule the online language than the hashtag or the @  symbol, pay attention. What comes after the dot in your domain name puts you firmly in that category.  com is online commerce, .gov is online government, .edu is online education, .fr is something French. Choose your category wisely and think globally. You might not want to restrict yourself to a country domain even if it’s your country of origin – everyone and anything has a potential of reaching new audiences and growing out of their local market. And, since life is an artform and everyone is an artist our choice remains obvious. Expand your boundaries – join .ART!

Source: art.art

Yorum Bırakın