Dünya her geçen gün değişiyor. Teknolojinin geldiği son durum ve yeni kazanılan alışveriş alışkanlıkları beraberinde yeni stratejiler yapılması gerekliliğini de getiriyor.
İşletmenizi büyütmek ve geliştirmek istiyorsanız, bunun en iyi yolu işletmenizin müşteri ihtiyaçlarını baz alarak ilerlemesidir. Bunu sağlamak için de empatiden faydalanabilirsiniz. İsimtescil olarak bu yazımızda pazarlama stratejilerinizde kullanabileceğiniz bazı empati yöntemleri derledik.
Empatik Pazarlama Nedir?
Empati, olayları ve durumları başka birinin bakış açısından görme – kendinizi onların yerine koyma yeteneğidir. Markalar için empatik pazarlama, dünyayı kullanıcıların gözünden görmek anlamına gelir. Empati sayesinde, müşterilerinizi pazarlama stratejinizin başına koyabilir ve içten dışa doğru bir pazarlama stratejisi geliştirebilirsiniz.
Empati kurmak, yalnızca duygusal pazarlama demek değildir. Bu pazarlamayı bir süre sonra itici hale getirebilir. Empatik pazarlamada samimi olmak ve güven oluşturmak çok önemlidir.
Pazarlamada Empati Neden Önemlidir?
Özellikle içinde bulunduğumuz ve tüm dünyayı etkileyen pandemi sürecinde duygularla bağlantı kurmak her zamankinden daha önemli bir hal aldı. İş, yaşam, sosyalleşme, alışveriş vb. alışkanlıklarımız hayal bile edemeyeceğimiz şekilde değişti. Tam da bu noktada, hedef kitlenin sevincini, üzüntüsünü, öfkesini, korkularını ya da şaşkınlıklarını iyi analiz etmek pazarlama açısından oldukça büyük önem taşıyor.
Pazarlamada Empati Kullanma Yöntemleri
- Hedef kitlenin hislerini anlayın
Müşterilerinizin şu anda ihtiyaç duydukları şeyi hissetmek için izleyicilerinizin yerine geçmenin öneminden bahsetmiştik. Böylece müşterilerinizin ürün ya da hizmet satın alırken tam olarak ne istediğini anlama şansınız artacaktır.
Müşteri empatisini iyi şekillendirmek için cevap vermeniz gereken iki soru vardır:
- Gerçek dünyada müşterilerin sıkıntı yaşadığı noktalar nelerdir?
- İşletmenizle ilgili müşteri acı noktaları nelerdir?
Gerçek dünya şu anda hala koronavirüs ile mücadele ediyor. Bu da insanları korkuya, paniğe, ümitsizliğe sürükleyebiliyor. İnsanlar artık rahatça ve özgürce seyahat edemiyor, arkadaşları, ailesi ile görüşemiyor. Yani gerçek dünyada yalnızlık ve belirsizlik hakim.
Peki markanız bu noktada nasıl konumlanabilir? Markanız bu duygulara yardımcı olmak için devreye girebilirse – sanal dersler sunmak veya eğlence sağlamak gibi – hedef kitlenizle güçlü bir bağlantı kurabilirsiniz.
- Hedef kitlenin ihtiyaçlarına göre strateji geliştirin
Artık hedef kitlenizin dünyadan ve işletmenizden neler beklediğini analiz ettiğinize göre, stratejinizi oluşturabilirsiniz. Markanızın müşterilere dokunacağı noktaları belirleyerek ürünlerinizi bu şekilde sunmanız iyi dönüşler almanıza yardımcı olacaktır.
İfadelerinizin ve üslubunuzun daha empatik olmasını sağlamak için mevcut müşteri hizmetlerinizi güncellemek ve müşterilere hitap noktasında yeni söylemler geliştirmek de marka imajınızı kuvvetlendirecektir.
- Günlük hayatı yakalayın
Pazarlamada empatiyi kullanmanın önemli bir bileşenidir. Bütünsel stratejilerinizin arasına gündeme uygun, keyifli anlar da ekleyebilirsiniz. Örneğin, pandemi sürecinde bahçe mobilyalarına olan ilgi arttı. Çoğu kişi balkonlarını güzelleştirdi. Online görüşmeler arttı. Ev şıklığı ön plana çıktı. Markanız bu tarz alanlarda hizmet veriyorsa süreci iyi bir empatik pazarlamaya dönüştürebilirsiniz.
- Görselleriniz ilgi çekici olduğu kadar eğitici de olsun
Sosyal medyada ve dijital platformlarda kullandığınız içeriklerinizin, markanızı besleyecek nitelikte olması gerekir.
Hedef kitlenizle alakalı parçaları bulmak için mevcut içeriğinizi denetleyin. Ayrıca güncel olmayan bilgiler içeren ancak küçük bir dokunuşlar müşteri duygularını harekete geçirebilecek potansiyeli olan eski içeriklerinizi mutlaka güncellemenizi tavsiye ederiz. Güncellemeler yaparken, ücretsiz stok görsel siteleri size fayda sağlayabilir.
Geçtiğimiz yıl boyunca, veri odaklı içerik paylaşımında ciddi bir atış oldu. Pazarlamacılar kitleleri eğitmek için verileri de kapsayan içerikler oluşturabilir. Bu tarz eğitici içerikler hedef kitlenin ilgisini çekecektir.
Kitleleri eğitmenin bir başka yolu, işletmenizin uzmanlığı ile müşterilerinizin öğrenmekle ilgilendikleri şeyler arasındaki noktayı keşfetmek ve tam da bu nokta üzerinden müşterilerle bağ kurabilmektir. Örneğin ürünlerin nasıl kullanıldığı üzerine sohbet ettiğiniz, konuklar ağırladığınız ve içine eğitici içerikler de harmanladığınız YouTube videoları yayınlayabilirsiniz.
- Etkileşim Yaratın
Günümüzde kullanılan iletişim kanallarının hepsi karşılıklı etkileşim kurmaya ortam sağlayacak şekilde oluşturulmuştur. Sosyal medyanın en güzel avantajı etkileşim yaratmasıdır. Bunu kesinlikle göz ardı etmemeli ve içeriklerinizde sık sık etkileşim almanın yollarını keşfetmelisiniz.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi insanlar bugünlerde dışarıya çıkmaktan, insanlarla tanışmaktan ve dünyayı gezmekten vazgeçmek zorunda kaldı. Markanız onlara bu sorunlara çözüm sunabiliyorsa, bu çözümleri pazarlamanızda sergilemek en önemli öncelik olmalıdır.