Chrome uzantıları; bir işletmenin trafik kazanması, güvenlik ve gizliliğin keyfini çıkarması ve reklamsız gezinmesi için oldukça iyi seçenekler sunarlar. Doğru kullanıldığında ve akıllıca seçildiğinde Chrome uzantıları, sayfa içi SEO, Anahtar kelime araştırması, sıralama kontrolü, teknik SEO, bağlantı oluşturma vb. birçok işe yarayabilir.
İsimtescil olarak bu yazımızda SEO hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacağını düşündüğümüz Chrome uzantılarını inceledik.
1. Anahtar Kelime Gezgini
Hangi anahtar kelimeleri hedeflemeniz gerektiğini bulmakta zorlanıyorsanız, Anahtar Kelime Gezgini size yardımcı olabilir. Kurulduktan sonra Google’a gidin ve sıralamak istediğiniz anahtar kelimeyi yazın. Uzantının yardımıyla, bu anahtar kelimenin tahmini aylık hacmi otomatik olarak eklenecektir. Bir Google reklam kampanyası yürütmek istiyorsanız, size tahmini tıklama başı maliyeti de gösterecektir.
Anahtar Kelime Gezgini, ilk aramanıza dayalı olarak size anahtar kelime fikirleri sağlayacaktır. Arama sonuçlarının sağ tarafında, tahmini aylık arama hacmiyle birlikte bir tablo da yer alacaktır. Hedeflemeye değer herhangi bir anahtar kelime bulursanız, onlara yıldız vererek bu tabloya kaydedebilirsiniz.
2. Fatrank
Sitenizin hedeflenen anahtar kelimelerinizden bazıları için sıralandığı fatrank uzantılarını yükleyin. Simgeye tıklayın ve istenen anahtar kelimeyi girin ve sonuçlarını görmek istediğiniz ülkeyi girin. Bundan sonra, sonuçlar web sitenizin o belirli anahtar kelime için sıraladığı konumu gösterecektir. İstediğiniz kadar anahtar kelimeyi kontrol edin.
Kontrol ettikten sonra, oturum raporu sekmesine tıklayarak sonucunuzu dışa aktarabilirsiniz. CSV raporunu kaydedin ve bir Excel elektronik tablosunda veya Google sayfasında saklayın. Ayrıca rakibinizin sitesini de eklemeyi unutmayın.
3. SERP Trendleri
Serp Trendleri ile Google arama sonuçları arama trendlerinizin yanındaki renk kodlu ok simgelerini kullanabilir, bakmakta olduğunuz anahtar kelime için zaman içinde kimin yukarı veya aşağı gittiğini izleyebilirsiniz.
En önemli rakiplerinizin kimler olduğunu ve sitenizin ne kadar iyi performans gösterdiğini hızlı bir şekilde belirlemek istiyorsanız bu eklenti çok kullanışlıdır. Ayrıca ilk sonuçların gösterilmeye başlaması için en az 24 saat beklemeniz gerekiyor.
4. SEO Metası
Bu uzantıyı ele almadan önce, SEO’da tamamen yeni olanlarınız için bir meta etiketin ne olduğunu açıklamak doğru olacaktır. Meta etiketler, bir web sayfasındaki bilgileri tanımlayan HTML kod parçacıklarıdır. Meta etiketler arama motorlarının bir sayfanın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur. Bu etiketler izleyiciler tarafından değil, sadece arama motorları tarafından görülüyor.
Arama motorları, web sitelerini arama sonuçlarında sıralamak için sinyaller olarak kullanır. En yaygın olanlar, arama motorlarında görüntülenen bir web sayfasının meta başlığı ve meta açıklamasıdır. Tek tıklamayla uzantıda SEO meta ile hızlı bir şekilde bulunabilecek birçok başka şey var.
Uzantıyı yükledikten sonra web sitenize gidin ve uygulama simgesine tıkladığınızda bu, sayfanızdaki mevcut meta etiketlerin bir özetini gösterecektir. Etiketin kendisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için soru işareti simgesine tıklayabilirsiniz ve üzerine geldiğinizde bazı anormallikler kırmızıyla vurgulanacaktır.
5. Bozuk Bağlantı Denetleyicisi
Sitenizde kırık linklerin olması, SEO sıralamanızı düşürür. Bozuk bağlantı, bir kullanıcı tıkladığında 404 sayfasının geri döneceği anlamına gelir. Bu, kötü bir kullanıcı deneyimi sağlar ve arama motorlarına web sitesinin kalitesiz olduğuna dair sinyaller gönderir.
Çok fazla bozuk bağlantı sıralamanıza zarar verebilir, bu nedenle Atom SEO kırık bağlantı denetleyicisi ile sitenizin herhangi bir sayfasındaki bozuk bağlantıları hızlı bir şekilde tespit etmenizi öneririz. Bu, tüm bozuk bağlantılarınızı bulmanıza ve hatalı olanı kırmızıyla vurgulamanıza yardımcı olur ve ardından içerik yönetim sisteminizi kullanarak bunları düzeltebilirsiniz.