Hem SEO (arama motoru optimizasyonu) hem de PPC (tıklama başına ödeme), web sitenizde daha fazla trafik kazanmanıza yardımcı olan dijital pazarlama yöntemleridir. Web sitenizde trafik kazanmanın başka yöntemleri de vardır, ancak SEO ve PPC en çok kullanılan ve en etkili yöntemlerdir diyebiliriz.

Hem SEO hem de PPC, web sitenizde daha fazla trafik kazanmanıza yardımcı olur. Hangisinin daha etkili sonuçlar verdiği çoğu site sahibi için farklılıklar gösterir. Aslında SEO ya da PPC’nin etkisi, içinde bulunduğunuz sektöre ve hedef kitlenize göre de farklılık gösterir.

İsimtescil olarak bu yazımızda SEO ve PPC hakkında temel bir anlayış kazanmanıza yardımcı olacak ve hangi durumda SEO hangi durumda PPC kullanacağınıza dair öngörü edinmenizi sağlayacak temel bilgileri derledik.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) nedir?

SEO veya arama motoru optimizasyonu, web sitenize kaliteli trafik alabileceğiniz bir süreçtir. Zaman alan ve titizlikle yönetilmesi gereken bir süreç olan SEO, işletmenizin büyümesi ve daha fazla kişiye ulaşmanız için oldukça etkili bir yöntemdir.

SEO’nun Artıları:

Ücretsiz: Arama motoru optimizasyonu, harcadığınız zamana bağlı olarak tamamen ücretsizdir. En iyi anahtar kelimeleri aramak ve bunları web sayfanız için kullanmak için önünüzde yeterli zamanınız varsa, SEO tamamen ücretsizdir. İşletmeniz için en uygun anahtar kelimeleri bulmanıza yardımcı olacak birçok çevrimiçi anahtar kelime araştırma aracı da vardır.

Bütünlük ve Güvenilirlik: SEO ile Google arama araştırması ilk birkaç sıraya girerek, şirketiniz ve web siteniz piyasada daha fazla bütünlüğe ve güvenilirliğe sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Web siteniz Google arama sonuçlarında ne kadar kalırsa, şirketiniz o kadar güvenilir görünür. Böylece SEO, şirket için iyi bir imaj sağlar.

Yerel İsim: Yerel trafik kazanmak için SEO’yu kullanabilirsiniz. Bunun için Google My Business gibi yerel SEO araçlarını kullanabilir veya kendinizi ve işletmenizi yerel işletme kayıt defterine kaydedebilirsiniz, böylece bölgenizdeki insanlar sizi arama motorlarında hızlıca bulabilir. Bu şekilde site trafiğinizi artırabilirsiniz.

Sürdürülebilir Büyüme: Bu, SEO’nun sunduğu en iyi avantajlardan biridir. Google arama sonuçlarında yüksek bir sıralama elde eder ve orada uzun süre kalırsınız. 

SEO Eksileri:

Zaman: Kullanması ücretsiz olmasına rağmen, SEO yöntemiyle arama motorlarında üst sıralara çıkmak zaman alan bir süreçtir. İnsanlar, herhangi bir sonucu görmeden önce daha fazla trafik elde etmek için aylar harcıyor. Anında sonuç almanız gereken bir iş yerindeyseniz, SEO en iyi seçenek olmayabilir.

Üst Sıralarda Yer Almanızın Garantisi Yoktur: Bu yöntemin gerçekten işe yarayacağına dair garanti yoktur. Her şey, anahtar kelimeleri araştırmak için harcadığınız zamana ve bu alanda sahip olduğunuz deneyim miktarına bağlıdır. Bu noktada da yeterli deneyime sahip profesyonel bir ekipten destek alabilirsiniz.

Tıklama Başına Ödeme (PPC) Nedir?

PPC veya tıklama başına ödeme pazarlaması, alakalı anahtar kelimeleri kullanarak web sitenizin ziyaretçilerinden anında sonuç alabileceğiniz bir pazarlama stratejisidir. PPC ile, şirketiniz Google’daki alakalı aramaların yanında yer alır ve tam da internet kullanıcıları sizin hizmetinizi ararken onlara reklamınız gösterilir.

PPC yönteminde, reklamınızı görenler için ücret ödemezsiniz. Yalnızca birisi eklentinize tıkladığında ve web sitenizi ziyaret ettiğinde ödeme yapmanız gerekir. Anında sonuçlara ihtiyaç duyan işletmeler, web sitelerinde trafiği artırmak için bu yöntemi kullanırlar.

PPC’nin Artıları:

Anında Sonuç: Bu, PPC’yi kullanmak için en iyi nedenlerden biridir. SEO çalışmalarında olduğu gibi aylarca beklemenize gerek kalmaz.  

Hedefinizi Kesintisiz Belirleme: PPC’nin yardımıyla kullanıcının sadece konumunu hedeflemekle kalmaz, aynı zamanda yaşını, ilgi alanlarını ve gelirini de detaylandırabilirsiniz. Ancak tüm bu ayrıcalıklara erişmek için daha fazla ödeme yapmanız gerekir.

Marka Görünürlüğü: PPC kullanırsanız, reklamınız arama sonuçlarının en üstünde herkes tarafından görülebilir. Bu, marka görünürlüğünüzü arttırır ve web sitenizi tanıtır.

PPC’nin Eksileri:

Pahalı: SEO ile bağlantılı, bu yöntem yüksek ücretlere mal olabilir. Bir izleyici web sitenizi tıkladığında ücretlendirilirsiniz. 

Risk: Arama motoru kullanıcıları, Google reklamlarını her zaman bilinçli olarak ve o sayfadan hizmet almak amacıyla tıklamayabilir. Yanlışlıkla tıklama oranları da oldukça yüksektir. Bu da tıklama başına ücretin sizin bütçenizden düşmesi ancak satış yapamamanız ya da sitenizden hemen çıkma oranının artması anlamına gelir.

Yalnızca Görünürsünüz: PPC pazarlaması hakkında bilmeniz gereken bir şey de arama sonuçlarında görünür olmanızın web sitenize trafik geleceği anlamına gelmediğidir.

Sonuç:

Gördüğünüz gibi bu iki yöntemin de kendi artıları ve eksileri var. Bu seçim tamamen sahip olduğunuz şirket türüne ve mevcut ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Çok az para harcayarak veya hiç harcamadan yavaş ve istikrarlı bir ilerleme istiyorsanız, SEO sizin için en iyi seçenektir. Ancak, ayrıntılı analizlerle anında sonuç almak istiyorsanız ve biraz para harcamak istiyorsanız, PPC en iyi seçeneğinizdir. Seçim sizin!

Yorum Bırakın