Spam mail nedir? Spam mail kullanıcının izni olmadan istem dışı gönderilen maillerdir. Genellikle reklam amaçlı gönderilir. Mailler ise şu şekilde elde edilir. Forumlarda, inetnet sitelerinde ve otomatik olarak tarama yapan programlar sayesinde elde edilir.

Herhangi bir kurum veya kişi ürünü hakkında veya farklı konularda bilgilendirme yapmak amacı ile kullanır.

WHM/cPanel kurulu olan sunucunuz üzerinden Spam mail çıkışı yapılıyorsa öncelikle WHM panelde bulunan Mail Queue Manager menüsünden çıkış yapan mail’i görebilirsiniz.

Mail Queue Manager

 

Eğer mail kuyruğunda çok fazla sayıda bekleyen mail varsa görüntüleyemeyebilirsiniz. Bunun için SSH ile sunucumuza login oluyoruz.

SSH Login

Login olduktan sonra exim –bpc komutunu çalıştırıp kuyruktan olan maillerin sayısını görüntüleyebilirsiniz.

exim-bpc

Aynı zamanda exim –bp komutu ise kuyrukta bekleyen maillerin listesini görüntüler.

exim-bp

WHM panel üzerinden hiçbir şekilde işlem yapamıyorsanız mail kuyruğunu temizleyebilir ve bu sayede Spam çıkışı yapan mail’i Mail Queue Manager menüsünden görüntüleyebilirsiniz.
Mail kuyruğunun temizlemek için
exim -bp | awk ‘/^ *[0-9]+[mhd]/{print “exim -Mrm ” $3}’ | bash
komutunu kullanabilirsiniz.

Exim-remove2
İlgili menüden mail listesini görüntülediğiniz ve listede sunucu üzerinde bulunan domainlerin veya maillerin hiç biri gönderim yapmıyorsa devreye aşağıdaki komut giriyor.
grep cwd /var/log/exim_mainlog | awk ‘/public_html/ {print $3}’ | sort | uniq -c

Spam Dosya
Bu komut sunucu üzerinde bulunan sitelerin herhangi birinin içinde bulunan dosyalardan spam mail çıkıyorsa ilgili dosyaları bulmamızı sağlar.
Bu sayede Spam çıkışı yapan domain’i ve dosyayı bulabiliriz. Sunucunuz üzerinden Spam mail çıkışının önüne geçmek için php.ini üzerinden PHP Mail() Fonksiyonunu kapatabilirsiniz. Bu komutu kapattığınızda sunucu üzerinden bulunan siteler PHP Mail () fonksiyonu kullanıyorsa iletişim formları çalışmayacaktır. Bunun için SMTP kimlik doğrulaması kullanmaları gerekiyor.

Yorum Bırakın