Yeni ülkelere açılmak ve global bir marka haline gelmek için dijitalde yapmanız gereken ilk şeylerden biri, çok dilli web sitesi oluşturmaktır. Ürün veya hizmetlerinizi dünyaya tanıtmak ve farklı coğrafyalardan yeni müşteriler ya da site ziyaretçileri edinmek istiyorsanız, siteniz tıklandığı coğrafyanın dilinde olmalıdır. Sitenize kendi dillerinde erişen kullanıcılar, ürün ve hizmetleriniz hakkında detaylı bilgi sahibi olabilir ancak burada dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri çevirinin profesyonelce olmasıdır. Aksi takdirde site güvenilir bir imaj uyandırmayacak ve potansiyel müşterilerinizde iyi bir etki bırakmayacaktır. Çeviri programları etkili sonuçlar verse de işi şansa bırakmamak için mutlaka alanında uzman kişilerle çalışmalı ve farklı dillerde mümkün olan en iyi ifadeleri kullanmalısınız.

İsimtescil olarak bu yazımızda, çok dilli web sitelerinin size sağlayabileceği faydaları ve nasıl bir teknolojiyle çalıştıklarını ele aldık.

Neden Çok Dilli Bir Web Sitesine Sahip Olmalısınız?

Farklı coğrafyalar ve yeni kişilerle iletişim kurmak, markanız için büyük bir fırsattır. Böylece hem marka imajınızı kuvvetlendirebilir hem de globalleşme fırsatı yakalayabilirsiniz. Ülkenizde sizinle benzer işleri yapan ve aynı sektörde yer aldığınız birçok firma olabilir ancak çok dilli hizmet veren firma sayısı azdır. Bunu fırsata çevirerek hem kendi ülkenizde hem de global pazarlarda yeni bir konum elde edebilirsiniz.

Çok Dilli Web Sitesi Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Çok dilli siteler genellikle tarayıcı algılama teknolojisi ile çalışır. Yani ziyaretçilerin web sitenize tıkladığı tarayıcının dilini baz alarak çeviri yaparlar. Böylece web sitesi, tıklayan kişilerin ana diline çevrilmiş olur ancak bu yönteme ek olarak sitenize mutlaka kişilerin kendi ana dillerini seçmelerine izin verecek ilgili butonları da eklemenizi tavsiye ederiz.

Çok dilli web siteleri, uluslararası SEO ile çok daha verimli ve işlevsel bir hale gelecektir. Aksi takdirde hedef kitlenizin sizi bulması çok zor olabilir. Kendi ülkenizde site tıklamalarını arttırmak için yaptığınız SEO çalışmalarını ve etkilerini düşünün. Bu yöntem uluslararası yapıldığında harika sonuçlar elde edebilirsiniz.

Hedef ülkenizi uluslararası uyumlu bir URL yapısıyla tanımlamak, dil etiketleri kullanarak sayfalarınızın hangi dili hedeflediğini belirlemek, potansiyel kitlenize uygun dillerde içerik üretmek ve paylaşmak istikrarlı olarak yapmanız gereken SEO çalışmalarından bazılarıdır.

Ülke hedeflemesi, ülke kodu üst düzey etki alanını, bir alt alanı, bir alt dizini ve daha fazlasını içerir. Dil hedefleme, hreflang veya dil meta etiketleri (içeriğinizin mevcut olduğu dilleri belirten kod parçaları) eklemekten oluşur. 

Çok Dilli Bir Web Sitesi Nasıl Yapılır?

Mevcut web sitenizi çok dilli bir web sitesine dönüştürmek istiyorsanız, bunu yapmaya hemen başlayabilirsiniz. Öncelikle yapmanız gereken ilk şey hali hazırda bulunan web sitesi içeriklerinizi, sitenizde yer almasını istediğiniz dillere tercüme ettirmek ve bu dilleri sitenize eklemektir.

Çevirileriniz bittiğinde ve web sitenize yeni diller eklemeye başladığınızda bazı ufak sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bunlarda en önemlisi tasarımdır. Çünkü başka dillere çeviri yaparken kelimelerin sayısı artabilir veya azalabilir. Bazı bilgiler veya resimler bir hedef kitle için alakalı olabilirken diğerine uygun olmayabileceğinden, dilin kültürüne dayalı olarak bazı içerikleri uyarlamanız gerekebilir.

Herhangi bir kullanıcı tarafından kolayca fark edilebilecek bir dil menüsü eklemek de önemlidir, böylece kullanıcılar tercih ettikleri dilden birini seçebilirler. Otomatik dil algılamada dil seçilirken tarayıcı baz alınır ancak, tarayıcısını İngilizce kullanan ya da yabancı bir ülkede yaşayan birisi sitenizi kendi dilinde incelemek isteyebilir. Kullanıcılara bu seçeneği mutlaka sunmanızı tavsiye ederiz.

Çoklu dilde web sitesi barındırmak ve hosting seçimi konusunda size yardımcı olabilmemiz için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Bırakın