Türkiye, Cuma günü online alışveriş de büyük bir rekor kırdı. Pandemi gereği sosyal mesafenin önemli olduğu bu dönem de tüketici online alışverişi tercih ediyor. Her yıl Kasım ayının son haftasında yapılan indirim pandemi süreciyle beraber satışlarda ciddi bir artış yaşandı.

Tüm dünya da geleneksel olarak yapılan indirim günleri son yıllarda ülkemizde de yapılmaya başlandı. Tüketim Çılgınlığının yaşandığı kampanyaların havada uçuştuğu Efsana Cuma, e-ticaret dünyası için de yepyeni bir dönemi başlattı.

Türkiye’nin öncü finans teknolojileri şirketi iyzico’nun, Efsane Cuma dönemini kapsayan online alışveriş istatistikleri açıkladı. iyzico’nun verilerine göre zaman ve mekan sınırını ortadan kaldıran ve temassız ödeme avantajı sunan online alışverişte işlem hacmi, önceki yıla göre %103 artış gösterdi. Veriler 2019’a göre işlem adedi ve sepet tutarında da ciddi artışlar yaşandığına işaret ediyor.

2020 yılında Efsane Cuma günü alışveriş sonucu;

  • Tüketiciler ödeme yaparken en çok;

%87 oranında artarak Banka kartı tercih edildi.

  • Geçen yıla göre sepet ortalaması;

              %29 oranında artarak 211 TL’den 273 TL’ye yükseldi.

  • Alışverişte en çok satın alınan alan;

Pandemi sürecinde tüketiciler eğitime önem verildi.  Online kurs, online kitap satışlarında %62 artarken, hacmi %148 arttı.

  • Alışverişi en çok yapan bölge;

Geçen yıl sepetini pahalı ürünlerle dolduran Marmara Bölgesi olmuştu. Ancak bu yıl İç Anadolu bölgesi oldu. Bu yıl alışveriş oranında kadınları geri de bırakan erkekler %5 oranında arttı. Erkeklerin harcama tutarı %115 artarken, kadınların harcamalarında %68’lik artış oldu.

  • En çok alışveriş yapılan ilk üç bölge (sırasıyla):

              Marmara, İç Anadolu ve Ege.

Yorum Bırakın