Özellikle içinde bulunduğumuz kasım indirimleri döneminde, bazı müşteriler aradıkları ürünlerin stokta kalmadığını sık sık görebiliyor. Ürüne talebin çok olduğu ve satış potansiyelinin de bulunduğu böyle dönemlerde stok sorunu yaşamak hem firma hem de müşteri açısından oldukça can sıkıcı bir süreçtir. Çünkü müşteri hayalindeki ürüne kavuşmak ve firma da talep olan ürününü satarak para kazanmak ister. Bu noktada özellikle kampanya öncesi dönemlerde stok yapmak büyük önem taşıyor.

İsimtescil olarak bu yazımızda stok yapma konusunda size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bazı adımları derledik.

Stok Yapma Aşamaları

Ürününüzün Satış Potansiyelini Değerlendirin

Firma olarak, daha önce sattığınız ürünlerin ne kadar talep gördüğünü analiz edebilirsiniz. Özellikle kampanyalı satmayı planladığınız ürünün önceki dönemlerde, ne kadar sürede kaç adet sattığını, stoğunuzun o dönem yeteli olup olmadığını detaylıca inceleyin. Bu veriler size yeni kampanya dönemlerinde stok sorunu yaşamamanız için yol gösterici olacaktır.

Stoklarınızı Doğru Organize Edin

Ürün stoklamak, her aşaması düşünülmesi gereken bir iştir. Deponuzu da ürünleriniz için hazırlamanız ve malların yerleşimini iyi şekilde organize etmeniz gerekir. Öncelikle, ürünler depoya girmeden önce, özellikle kampanya dönemindeyseniz tüm ürünlerin stok alt limitlerini belirleyin. Fazla satan ürünlerde stok alt limitini yüksek tutarken az satan ürünlerde ise düşük tutun. Böylece deponuzu olabilecek en efektif şekilde kullanabilirsiniz. Bu sistem size alan sağlamanın yanında stoklarınız azalmaya başladığında erken fark etme ve stok yenileme fırsatı da sunar.

Stok Kontrollerinizi Belirli Periyotlarda Gerçekleştirin

Stok kontrolü, mallarınızın satış süreci hakkında detaylı bilgi veren ve bir nevi satış sürecinizi yöneten adımlardan biridir. Kampanya öncesi ve sürecinde düzenli olarak stok kontrollerinizi yapmanız, hem e-ticaret sitenizde hem de deponuzda ürünlerin bitmeden yenilenmesine olanak sağlar.

Özellikle dikkat etmeniz bir konu da e-ticaret sitenize koyduğunuz her ürünün depoda stoğu olduğundan emin olmanız gerektiğidir. Depo ve e-ticaret sitesi satış rakamları tutarlı değilse, deponuzda stoğu olmayan ürünü e-ticaret sitenizde satmış olabilirsiniz. Bu oldukça tehlikeli bir durumdur. Müşteri gözünde prestij ve güven kaybetmenize sebep olurken bir taraftan da satış sürecinizde düzeltmesi zaman alacak karışıklıklar meydana gelir ve kaos ortamı oluşur.

Ürün Tedarik Süreleri

E-ticaret satışını yeni yapacağınız ya da kampanya döneminde satışa koymayı planladığınız ürünlerin belirlediğiniz kampanya süresi öncesinde deponuzda olması oldukça önemlidir. Bu aşamayı titizlikle yönetmeniz kampanya kurgunuzun en iyi şekilde hayata geçirilmesini sağlar. Öncelikle stok yapmak için tedarikçilerin size ürünleri ne kadar sürede teslim edeceklerini bilmeli ve bu öngörüyle planlamalarınızı yapmalısınız. Ürünlerinizin tedarikçilerinin farklı olması ve her tedarikçinin de birçok firma ile çalıştığını düşünürsek kampanya başlamadan haftalar önce ürünleriniz elinizde olacak şekilde planlama yapmak sizin için çok daha rahat olacaktır. Böylece tedarikçi konusunda sürekli endişe halinde olmaz ve satış sürecinizi çok daha rahat organize edebilirsiniz.

Olumsuz Durumlarda Panik Ortamı Oluşmasına İzin Vermeyin

Her süreci titizlikle plansanız da bazı durumlarda olumsuzluklar yaşanabilir. Özellikle kampanya dönemleri oldukça yoğun ve stresli olduğundan çoğu zaman olumsuzluk yaşanması da neredeyse kaçınılmazdır. Kargo sorunları, ürün tedarik zorlukları, satış aşamasında çıkabilecek sorunlar vb. her şeye hazırlıklı olun. Tedarik aşamasında çıkabilecek sorunlar için önlem amaçlı bir B planınızın olması böyle durumlarda oldukça fayda sağlayabilir. Örneğin; stoklarınızda sorun olma ihtimaline karşın alternatif tedarik zincirleri kurabilir ve sorun yaşadığınızda bu zinciri kullanabilirsiniz.

Henüz kasım indirimlerine başlamadıysanız Black Friday ile yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Yorum Bırakın