Twitter, özellikle gündeme dair gelişmeleri takip etme konusunda oldukça iyi çözümler sunan, popüler sosyal platformlardan biri.  Web ve mobil üzerinden erişilebilen Twitter’ın bazı gelişmiş arama özellikleri web sürümünde bazıları ise mobilde oldukça işlevsel çözümler sunuyor.

İsimtescil olarak bu yazımızda az bilinen Twitter gelişmiş arama özelliklerinden bazılarını derledik.

Bir Cümleyi İçeren Tweetleri Bulma

Twitter arama bölümüne iki veya daha fazla kelime yazarak normal bir arama yaparsanız, size o kelimeleri içeren tweetler gösterilir. Örneğin; İsimtescil, domain, domain transferi kelimelerini tek seferde yazıp aratırsanız, karşınıza tam olarak bu cümleyi içeren tweetler çıkmaz, bu kelimelerin hepsini içeren tweetler çıkar. Tam olarak bir cümleyi içeren tweetleri bulmak isterseniz cümleyi arama bölümüne “Tırnak İçerisinde” yazmalısınız. Bu şekilde, tam da aradığınız cümleyi içeren tweetlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Bir Kelimeyi İçermeyen Tweetleri Bulma

Bir konu hakkında yazılan tweetleri okumak istediğinizde, aslında aradığınız konu ile alakası olmayan ancak aynı kelimeyi içeren tweetler de karşınıza çıkar. Örneğin; “Spor” kelimesi geçen tweetleri okumak istiyorsunuz ancak karşınıza “Spor ayakkabı” kelimesini içeren tweetlerin çıkmasını istemiyorsunuz. Bu durumda sor ayakkabı ile ilgili tweetleri görmemeniz mümkün. Yapmanız gereken tek şey: “Spor” sözcüğünü arama bölümüne yazdıktan sonra ayakkabı kelimesini başına tire sembolü “-“  koyarak arama yapmak. Bu sayede karşınıza sadece spor kelimesi içeren ve ayakkabı kelimesi içermeyen tweetler çıkacaktır.

Sadece Bir Dilde Yazılmış Tweetleri Bulma

Bazen dünya gündemindeki herhangi bir konu dikkatinizi çekebilir ancak konuya tıkladığınızda karşınıza birçok farklı dilde yazılmış tweetler çıkar ve bu da sizi hızlı bir şekilde konudan çıkmaya iter. Peki Twitter’da sadece kendi seçtiğiniz dilde tweet görmenizin mümkün olduğunu söylesek? Bunun için arama bölümüne etiketi ya da ilgili kelimeyi yazdıktan sonra hangi dilde atılan tweetleri görmek istiyorsanız o dilin kısaltmasını LANG:TR şeklinde eklemeniz yeterli.

Retweet Ya da Beğeni Sayısına Göre Tweetleri Bulma

Bu özellik sayesinde, bir konuda öne çıkan tweetleri bulmanız kolaylaşacak.  Bu özelliği en az 10/100/500 beğeni almış tweetleri görmek için kullanabilirsiniz. Bunun için MIN_FAVES:10 ibaresini, en az 10/50/500 retweet almış tweetleri görüntülemek için de MIN_RETWEETS:10 ibaresini kullanabilirsiniz. Başına istediğiniz konu başlığını, kelimeyi veya etiketi yazabilirsiniz ve sayıyı dilediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.

Belirli Bir Zaman Aralığında Atılmış Tweetleri Bulma

Bu özellik ile dilediğiniz tarih aralığında, dilediğiniz konuda veya dilediğiniz kullanıcının attığı tweetleri kolayca bulabilirsiniz. Bunun için SINCE:YIL-AY-GÜN UNTIL:YIL-AY-GÜN ibaresini kullanmanız gerekir. Since kodu yazdığınız tarihten sonra atılan tweetleri gösterir, until kodu ise yazdığınız tarihten önce atılan tweetleri gösterir.

Twitter gelişmiş arama özelliğini web sürümünde sunuyor ancak mobil uygulamasında bu özellik yok. Web sürümünde bir arama yaptıktan sonra arama çubuğunun yanında bulunan üç noktaya tıklayıp gelişmiş arama paneline ulaşabilirsiniz. Mobilde ise gelişmiş arama yapmak için verdiğimiz kodların kullanabilirsiniz.

Yorum Bırakın