K-pop çılgınlığı Twitter’da son sürat devam ediyor. Peki Yeni nesil K-Pop nedir? K-Pop’u kimler kullanıyor? Tüm sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Dördüncü nesil K-pop grupları, Twitter’ı daha da aktif kullanıyor. Bu isimler, önceki nesil K-pop sanatçılarından birkaç kat daha fazla, yani günde yediden fazla tweet atıyor. Artan Twitter kullanımı, küresel K-pop fenomeninin dünya çapında büyüyen hayran kitlesini yansıtıyor.

Twitter, K-pop Radar ile birlikte gerçekleştirdiği araştırmayla, K-pop yıldızlarının Twitter kullanımını analiz etti. Araştırmaya göre, THE BOYZ, Stray Kids, ATEEZ, TOMORROW X TOGETHER, GIDLE, ITZY, TREASURE, ENHYPEN ve aespa gibi dördüncü nesil K-pop yıldızları Twitter’da dünyanın dört bir yanındaki hayranlarıyla daha da aktif olarak iletişim kuruyorlar. 

Twitter, yeni nesil K-pop fenomenleri için en kritik araçlardan biri haline geldi. “Twitter Kullanımlarına Göre K-pop Nesilleri Analizi” adlı bu çalışmada 1 Mayıs 2021 itibariyle totalde 300 binden fazla Twitter takipçisi olan 69 K-pop sanatçısı incelendi ve sanatçılar nesillerine göre analiz edildi.

Özellikle dördüncü nesil K-pop sanatçıları, ilk albüm ve şarkılarının resmi çıkışlarından önce ortalama 323 Tweet atıyor. Bu, dördüncü nesil sanatçıların küresel hayran kitlelerinde ve başarılarında kilit unsur olabiliyor, çünkü dördüncü nesil sanatçılar ilk yurtdışı albümlerini ortalama olarak önceki nesilden 9 ay önce yayınlıyor.

K-pop yıldızları Twitter’da Fleets’i aktif kullanıyor

K-pop yıldızlarının hayranlarıyla iletişim kurma yöntemi, K-pop endüstrisinin yanı sıra medyanın gelişimine de paralel olarak değişiyor. Birinci ve ikinci nesil K-pop yıldızları, Fancafeler gibi kapalı topluluklar aracılığıyla hayranlarıyla iletişim kuruyordu. Üçüncü nesilden itibaren sanatçılar, Twitter gibi küresel medya platformları aracılığıyla hayranlarıyla içerik paylaşmaya ve canlı yayın ya da metin mesajlaşma kanalları aracılığıyla daha geniş hayran kitleleriyle iletişim kurmaya başladı.

Son zamanlarda içerik yayınlamanın ötesinde K-pop yıldızları, Twitter’daki Fleets ve canlı sohbet odaları gibi yeni özellikleri aktif olarak kullanarak hayranlarıyla iletişim kurmanın yollarını çeşitlendiriyor. Buna ek olarak, Covid-19 pandemisi nedeniyle çevrimdışı konserler ve fan imzalama etkinlikleri iptal edildiğinden, çevrimiçi konser akışı ve Twitter’da #TwitterBlueroom canlı soru cevap aracılığıyla küresel hayranlarla aktif olarak iletişim kuruyorlar.

Twitter kullanımı açısından, özellikle aşağıdaki alanlarda her neslin Twitter kullanma şekli arasında açık bir fark bulunuyor.

Günlük Tweet atma oranları

Twitter’da ikinci nesil K-pop yıldızları günde 1.2 Tweet, Üçüncü nesil yıldızlar günde 3,5 Tweet, Dördüncü nesil yıldızlar ise günde ortalama 7 Tweet paylaşıyorlar. Dördüncü nesil yıldızlar, ikinci nesil yıldızlardan 5.8 kat ve üçüncü nesil yıldızlardan 2 kat daha fazla Tweet atıyor.

İlk çıkışlardan önceki Tweetler

Twitter ve K-pop Radar, yıldızların resmi çıkış tarihleriyle karşılaştırarak ortalama ilk Tweetleri de buldu. İkinci nesil yıldızlar, ilk çıkışlarından 1154 gün sonra (üç yıldan fazla) ilk kez Tweet atmış. Üçüncü nesil sanatçılar, ilk çıkışlarından 132 gün sonra (dört aydan fazla) ilk kez Tweet attı. Dördüncü nesil sanatçılar, ilk çıkışlarından 116 gün önce (dört aydan fazla) ilk kez Tweet ile kitlelerine gidiyor.

Yorum Bırakın