Uptime terimi web sitelerle haşır neşir olan kişilerin hosting alışverişleri sırasında muhakkak duydukları bir terimdir. Uptime ı terim olarak Türkçe’ye “çalışır durumda bulunma zamanı” olarak tercüme edebiliriz. Uptime oranı ise bu zamanın % olarak ifadesidir. Uptime terimi, web-sitelerinin hosting işleriyle ilgilenildiği zamanlarda kullanıcıların karşısına çıkar.

Bütün internet siteleri yayın yapmak için bir alana/sunucuya ihtiyaç duyarlar. Hosting firmaları da müşterilerine uptime oranlarını sunarak sunucularının ne kadar süre erişilebilir ve kesintisiz olduklarını gösterirler. Uptime oranı birçok hosting firmasında minimum %99 olarak verilir. Peki uptime oranı nasıl hesaplanır? Sizlere bu oranın nasıl oluşturulduğunu ve müşterilere sunulduğundan bahsedelim.

verilen-uptime-garantileri

Örneğin uptime oranı %99 olan bir hosting firmasını ele alalım. Siz bizim yaptığımız hesabı günlük, senelik vs.. gibi oranlayıp yapabilirsiniz, biz buradaki hesapta aylık oranı baz alacağız;

Bir ayı 30 gün olarak ele alırsak; 30 günde toplam (30×24=720) 720 saat vardır. Bu 720 saati dakikaya çevirmeden ortalama bir hesap yaparsak 720/100=7.2 saat yapar. Bu birim başına oluşan saattir, bunu 99 la çarpar isek 7.2×99=712.8 sonucunu elde ederiz. Yani uptime oranı %99 olan bir hosting firması, bize sitemizin erişilebilir olması adına, bir ayda ortalama 713 saat garanti vermektedir. Diğer bir deyişle firma bir takım problemlerden dolayı sitemize ortalama (720-713=7) 7 saat boyunca erişemeyebileceğimizi belirtir. Ayda 7 saat kesinti bireysel müşterilerin gözünden az olarak görülse de, kurumsal olarak iş yapan birçok firma için bu büyük bir süredir.  Düşünün ki, bir e-ticaret siteniz var, bu siteye alışveriş yapmak için girmek isteyen ziyaretçileriniz sitenize erişemediği için giriş yapamıyor. Ziyaretçi o esnada almak istediği ürünü başka bir siteden alabilir, vazgeçebilir veya sitenize erişemediği için, sitenize olan güven duygusunu kaybedebilir. Bu da size hem prestij hem de maddi olarak bir kayıp sağlar. Dolayısıyla siteleriniz için uptime oranları yüksek hosting firmaları ile çalışmanızı öneririz.

Yorum Bırakın