Belirli aralıklarla web sitenizin yedeğini almak, başta güvenlik olmak üzere siteniz üzerinde oluşabilecek birçok problem için alınabilecek en iyi önlem.

Son verilere baktığımızda blog yazarları ve küçük – orta ölçekteki işletmemelerin %40’ının web site yedeklerini almadığını söyleyebilriiz. Olağan dışı bir durumda sitenizin çeşitli güvenlik açıklarından dolayı hacklenmesi, veri içeriklerinin silinmesi, geri dönüşü olmayan yazılım güncellemeleri ve hosting süresinin uzun süre önce sona ermesi gibi durumalrda başvuracağınız en iyi yol yedekleriniz olacaktır.

İsimtescil.net hosting paketlerinde, paket özelliğinize göre, haftalık ve aylık otomatik yedek alınsa da, bazı durumlarda olumsuzluklar 2 yedek arası döneme denk gelebilir veya farkına varmadığınız bir problem, üzerinden zaman geçmesi ile birlikte doğru yedeğinizin üzerine yazılabilir. Bu nedenle yıllarca emek verdiğiniz projelerin bozulmasına ya da yok olmasına izin vermemek, işi olasılıklara bırakmamak için mutlaka periyodik olarak web site yedeğinizi almalısınız.

Hangi aralıklarla yedek almalıyım?

Eğer günlük olarak güncellediğiniz, yazı ya da ürün eklediğiniz dinamik bir web siteniz varsa, buradaki kaybın sizin olumsuz etkilemeyeceği şekilde 3-5 gün aralıkla ya da haftalık olarak yedek planlayabilirsiniz. Sabit, çok fazla güncellemeye ihtiyaç duymadığınız bir proje için, güncelleme yapmadan önce ya da haftalık, aylık periyodlarda yedek almalısınız.

Yedeklerimi nerede saklamalıyım?

Aldığınız yedekleri sadece kullandığınız bilgisayarda değil, farklı güvenli cloud sunucularda da tutmalısınız. Bunlar Microsoft One Drive, Google Drive ya da Yandex Disk gibi ortamlar olabilir. Mevcut disk yapınızda bir problem olması durumda bu ortamlardan kolaylıkla yedeklerinizi geri alabilirsiniz.

Mevcut Backup çözümleri nelerdir?

1- cPanel üzerinde yedek alma

Eğer Linux platformda bir projeniz bulunuyor ise, web site yedeğinizi cpanel üzerinden kolaylıkla alabilirsiniz. Bunun için ilk olarak cPanel üzerinden oturum açmanız ve Backup (yedekleme) bölümüne giriş yapmanız gerekmekte,

Ardından “Generate / Download a Full Backup” (tam bir web sitesi yedeği indir) butonu üzerinden ilerleyebilir,

“Backup Destination”( Yedekleme Hedef Yeri) bölümünü “Home Directory” yani Giriş dizini seçtikten sonra, indirme linkinin gelmesini istediğiniz e-posta adresini girerek “Yedek oluştur” diyebilirsiniz.

Web sitenizin boyutuna bağlı olarak yedek indirme linkiniz mail adresinize iletilecektir ancak gelen linkten mutlaka yedeği bilgisayarınıza indirmelisiniz.

Plesk Panel Üzerinde Yedek Alma

isimtescil.net üzerinde Windows tabanlı bir hosting paneketiniz bulunuyor ise, plesk panel üzerinden kolaylıkla web site yedeğinizi alabilirsiniz. Bunun için ilk adım, Hybrid panel üzerinden plesk panelinize giriş yapmak olacaktır.

plesk panel yedekleme yöneticisi

Sağ üst kısımdan yedekleme yöneticisi bölümüne giriş yarapak işleme devam edebilirsiniz.

plesk panel yedek alma

Karşımıza gelen ekrandan Etki alanı yapılandırması ve içeriği tüm yapılandırma ve içerik olarak seçerek yedekleme işlemini başlatabilirsiniz. Bu işlem proje boyutunuza bağlı olmakla birlikte kısa süre içerisinde tamamlanacaktır.

FTP üzerinden Dosya Yedeği Almak

Yedek almanın farklı bir yöntemi de FTP bağlantısı ise web sitenizin ya da projenizin dosya yedeğini almak olabilir. Bunun için filezilla gibi bir FTP yöneticisi ile sitenize FTP bağlantı kurmanız gerekmektedir.

FTP ile web sitesi yedeğinizi alın

cPanel kullanıcıları için public_htmlPlesk panel kullanıcıları için Httpdocs klasör içeriğinin yedeğini bilgisayarınıza alabilirsiniz. Bu yedek tipinde veri tabanı yedeği FTP içerisinde olmadığı için veri tabanı yedeğinizi ayrı olarak alamanız gerekecektir. Veri tabanı yedeği almak için alt kısımda yer alan videomuzu izleyebilirsiniz.

MYSQL Yedeği Nasıl Alınır?

Özetlemek gerekirse dinamik içerikli web siteleri sürekli olarak güncellenen, kod yapısı değişen ve dış tehditlere açık projelerdir. Olası problemler için alınabilecek en iyi önlem düzenli olarak yedek almaktan geçiyor. Siz de web site yedeklerinizi, güncelleme yapmadan önce ya da belirli periyotlarda alarak bu gibi sorunların önüne geçebilir, herhangi bir problemde çok kısa bir süre içerisinde çalışan yedeğinize geri dönebilirsiniz.

5
Sending
User Review
5 (4 votes)

1 Yorum

  • tam da bu bülgiye ihtiyaç duyduğum anda bu paylaşımı görmek hoş oldu.
    emeğinize sağlık🙏

Yorum Bırakın