Web sitenizi ve müşteri verilerinizi bilgisayar korsanlarından korumak bir seçenek değil aslında yasal bir zorunluluktur. Web sitenize yapılan herhangi bir saldırı marka imajınızı zedelemenin yanında müşteri bilgilerinizin yanlış ellere geçmesine de sebep olur. Bu da işletmeniz için oldukça büyük bir sorun teşkil eder.

Web sitesi güvenlik önlemleri, sürekli takip edilmesi gereken bir konudur. Gerekli güvenlik önlemlerini aldığınızı düşündüğünüz bir anda bilgisayar korsanları web sitelerine sızmanın yeni bir yöntemini keşfetmiş olabilir. Bu sebeple her zaman web site güvenlik önlemlerini takip etmeniz ve sitenize uyarlamanız sizin avantajınıza olacaktır.

İsimtescil olarak bu yazımızda, 2021 yılına girmeden önce web sitenizi daha güvenli bir hale getirmek için size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bazı bilgileri derledik. Bu basit önlemler tek başlarına faydalıdır ancak hepsini sitenize uyguladığınızda hem web sitenizi hem de itibarınızı koruma altına almış olacaksınız.

Brute Force (Kaba Kuvvet) Hacker’ları Nasıl Önlenir?

WordPress, günümüzde en çok tercih edilen içerik yönetim sistemleri arasındadır. WordPress paneli kullanıcı dostu olmasının yanında bilgisayar korsanları tarafından da oldukça iyi bilinen bir paneldir.

Web sunucunuza erişmeye çalışanlar, genellikle standart oturum açma sayfasını kullanarak ve bir dizi popüler parolayı deneyerek “Yönetici” hesabına erişmeye çalışacaklar. Bu otomatik sistemler, listelerini tüketene kadar binlerce şifreyi tarayabilir. Kendinizi WordPress kaba kuvvet korsanlarından korumak için alabileceğiniz bazı basit önlemler var:

  • Standart giriş sayfası URL’sini kendinize özgü bir hale getirin ve bu URL’yi herkesle paylaşmayın.
  • Yönetici hesabınızı yeniden adlandırın
  • Standart olmayan ve karmaşık dizilime sahip güçlü şifreler tercih edin.

Örnek olarak WordPress kullanmış olsak da yukarıdaki basit önlemleri birçok farklı web sitesinde de kullanabilirsiniz.

Tüm Yazılımlarınızı Güncel Tutun

Pek çok yazılım ve pencere öğesi / eklenti sağlayıcısının düzenli olarak yeni sürümler çıkardığını fark etmişsinizdir. Güncellemeler, sitenizi saldırılara karşı önlemek için oldukça işlevseldir.

Bu güncellemelerin bir kısmı hizmetleri iyileştirmeye yarasa da çoğunluğu gelişmiş güvenlik önlemleri sunar. Güncellemeler aslında, her geçen gün daha yenilikçi saldırı çeşitleri geliştiren bilgisayar korsanlarını uzak tutmak ve zararlı yazılımların sitenize erişimini engellemek için adeta bir kalkan görevi görür.

Bu nedenle, yeni sürümler çıktıkça tüm yazılımları ve eklentileri güncellemeniz sizin faydanıza olacaktır. Bunu yapmamak, web sitenizi yeni saldırı stratejilerine açık bırakabilir.

HTTPS ve SSL Sertifikaları Kullanmak Şart

Web sitelerini belirli terimler ve konular için sıralamaya yarayan çok sayıda arama motoru algoritması vardır. Son birkaç yılda, web siteleri ve kullanıcılar arasındaki verileri şifreleme aracı olarak HTTPS ve SSL sertifikalarının etkisinde önemli bir artış oldu.

HTTPS ve SSL sertifikaları, (https://www.isimtescil.net/en-ucuz-ssl.aspx) web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlayan önemli faktörlerdir. HTTPS ve SSL sertifikaları olmayan sitelerin sıralamalarının düştüğünü gözlemleyebilirsiniz. Google gibi arama motorları artık en son endüstri protokolünü kullanmayan siteleri vurgulamak için ekran uyarıları görüntülüyor ve sitelerin URL kısımlarında güveli değil uyarısı yer alıyor.

HTTPS / SSL sertifikaları, sunucu / kullanıcı iletişimlerini kapsayan iki katmanlı bir sistem sunar. HTTPS protokolü, tüm bilgilerin şifrelenmesini sağlar. Dolayısıyla, bir bilgisayar korsanı veri akışına erişim sağlasa bile, bilginin onlar için hiçbir faydası olmayacaktır.

SSL sertifikası, yönlendirildiğiniz web sitesinin doğru olmasını sağlayan iki yönlü bir sistemdir. Bu, bir endüstri veri tabanı ve ana sunucunuzda bir yetkilendirme kodu içeren dosya aracılığıyla onaylanır. Web sitesi SSL sertifikasıyla ilgili herhangi bir sorun varsa, bu ekranda işaretlenir ve arama motorları tarafından siteden hemen ayrılmanız konusunda uyarı alırsınız.

Verilerinizi Düzenli Olarak Yedekleyin

Düzenli yedeklemelerin herhangi bir web sitesi güvenliğinin önemli bir unsuru olduğu tüm web sitesi sahiplerince bilinir. Saldırıya uğramamak için gerekli tüm önlemleri almış olsanız da böyle bir ihtimalin gerçekleşmesi durumunda web site yedeklerinizin elinizde olması size avantaj sağlayacaktır.

Web sitenizin yedeklerini almak için iki yöntem kullanabilirsiniz:

  • İzole edilmiş bir web sunucusu

Birçok şirket müşteri yedeklerini site sunucusuna bağlı olmayan izole barındırma sunucularında kaydeder. Bu, web barındırma sunucusunun tehlikeye girmesi durumunda, izole edilmiş sunucudan en son yedeği geri yüklemeyi mümkün kılar.

  • Bulut sunucuları

Son dönemde web sitelerinin birden çok kopyasını tutmanın bir yolu olarak bulut sunucularını da çok sık kullanıyor. Bir barındırma sorunu veya yetkisiz erişim durumunda, web sitesi URL’si, web sitesinin bir kopyasını tutan başka bir bulut sunucusuna yönlendiriliyor.

Sitenizde Güvenlik Duvarlarını Kullanın

Web sitenizi yetkisiz erişimden korumak için güncel güvenlik duvarı yazılımı yüklemelisiniz. Güvenlik duvarı, sunucunuzdan gelen / giden tüm verileri analiz edebilir. Bir tür yapay zeka kullanan yazılım, potansiyel bir saldırının belirtilerini tanıyabilir ve erişimi engelleyebilir. 

Ana sunucunuzdan gelen ve giden verileri analiz etme yeteneği, bilgisayar korsanlığına karşı mücadelenin hayati bir unsurudur. Ortaya çıkan tehditlerden korunmanız için güvenlik duvarı yazılımınızın güncel olduğundan emin olmanız önemlidir.

Çevrimiçi işinizi sürdürmek, müşterilerinizin bilgilerini güvende tutmak ve potansiyel olarak büyük cezalardan kaçınmak için bu düzenlemelere uymanızı tavsiye ederiz.

Yorum Bırakın