2021 yılının sonuna yaklaşırken ve 2022 yılına girmemize az bir zaman kalmışken arama motorlarında sık sık “2022 Dijital Pazarlama Trendleri Neler?”, “’2021 tasarım trendleri nasıl olacak?” vb. sorular aratılmaya başlandı. Bildiğiniz gibi pandemi süreciyle birlikte dijital pazarlama bambaşka bir noktaya geldi. Dijital dünyanın çok hızlı bir ivmeyle geliştiği ve her geçen gün hayatımızda daha fazla yer kapladığı bugünlerde yenilikleri takip etmek ve markanızı şimdiden 2022 yılına hazırlamak size avantaj sağlayacaktır.

İsimtescil olarak bu yazımızda size öngörü oluşturması ve yeni yıl stratejilerinizi oluştururken kolaylık sağlaması için 2022 dijital pazarlama trendlerini derledik.

1.Yapay Zekanın Yükselişi Devam Edecek

Yapay zeka, yalnızca web sitesi trafiğini raporlamak gibi temel görevleri otomatikleştirmekle kalmayıp aynı zamanda bir şirketin organik arama sıralamasını optimize etmek için anahtar kelimeler önerebilir ve hatta müşterilerin geçmişteki satın alma işlemlerine ve tarama geçmişlerine dayanarak gelecekte ne satın alacaklarını tahmin edebilir. İşletmeniz için henüz yapay zekanın gücünden faydalanmıyorsanız acilen bu sisteme geçmenizi tavsiye ederiz.

Yapay Zeka, kullanım alanını gittikçe geliştiriyor. Bundan belki de sadece birkaç yıl önce banka şubesine gitmeden halletmemizin mümkün olmadığı işlemleri yapay zeka ile dakikalar içerisinde halledebiliyoruz. Perakende, bankacılık, sağlık ve daha birçok alanda yapay zeka kullanımın oldukça geliştiğini hepimiz gözlemliyoruz. Bu gelişme 2022 yılında da sürecek.

2. Sohbet Robotları (Chatbot’lar) ve Sesli Asistanlar

Google Asistan ve Amazon’un Alexa’sı gibi dijital asistanlar gün geçtikçe daha çok kişi tarafından kullanılıyor. Sohbet botları, aynı zamanda internet kullanımının alanını geliştirmiş ve görme engelliler için de bu dünyanın kapılarını açmıştı. Araştırmalar, 2022 yılına kadar ses tabanlı alışverişin piyasa değerinin 40 milyara; ses asistanları aracılığıyla yapılan tüketici harcamalarının da %18’e ulaşacağını öngörüyor. Yani sadece satın alma kolaylığı ve görme engelliler için erişilebilirlik değil, aynı zamanda dijital pazarlama için olanaklarla dolu yeni bir ufuk olacak.

Chatbot’ların insan müdahalesi olmadan çalışması, birçok işin daha efektif ve efor harcamadan çözülmesine olanak sağlıyor. Chatbot teknolojisini kullanarak şirketinizdeki iş gücünü çok daha iyi yönetebilirsiniz.

3. Mobil Pazarlama Gücünü Artıracak

Son dönemde internet erişimi büyük oranda mobil cihazlar üzerinden sağlanıyor. 2022 yılında da bu yükseliş devam edecek. Yani mobil pazarlama stratejileri oluşturmak ve bu stratejileri detaylandırmak için daha fazla beklemenize gerek yok. 2022 yılına tüm stratejileriniz hazır olarak ve yaratıcı mobil kampanya fikirleriyle başlayabilirsiniz.

4. Çok Kanallı Pazarlama Dönemi

Müşteri iletişimi ticaretin her alanında büyük önem taşıyor. Yine araştırmaların gösterdiğine göre iletişimde aksaklıklar kullanıcıların asla tahammül edemediği eksiklikler arasında yer alıyor.

Bugün, müşterilerle bağlantı kurmak, birden fazla etkileşim kanalı kullanmak anlamına geliyor. Çok kanallı pazarlama, web seminerlerine/etkinliklere ev sahipliği yapmanın veya konferanslara katılmanın yanı sıra bir blog, web sitesi, sosyal medya ve Whatsapp-Telegram grupları oluşturmayı da içerebilir. Yani müşteriniz neredeyse siz de orada olmalısınız.

5. Pazarlama Otomasyonu Yapmak Gereklilik Haline Geliyor

Teknoloji ilerlemeye devam ettikçe pazarlama otomasyon araçları da daha popüler hale geliyor. Pazarlama otomasyonu, çeşitli kanalları kullanarak tekrarlayan görevleri gerçek zamanlı olarak otomatikleştirmeyi mümkün kılar.

Otomatikleştirilebilen görevler; veri araştırmak ve derlemek için zaman kazandırmak, sosyal medya gönderilerini önceden planlayarak yönetmek veya son birkaç gün içinde e-postalarınızı açmamış müşterilere önceden yazılmış e-posta şablonları göndermek şeklinde kullanılabilir.

Bu öngörüler doğrultusunda 2022 yılının dijital pazarlama stratejisine yatırım yapmak anlamında her zamankinden daha önemli bir hale geleceğini söyleyebiliriz. İsimtescil olarak şimdiden çalışmalarınızda başarılar dileriz!

Yorum Bırakın