İnternet üzerinden alışveriş yapmak istediğimizde karşımıza çeşit çeşit siteler çıkıyor. Google’da istediğimiz ürüne dair bir arama yaptığımızda karşımıza ilk çıkan internet sitelerinden biri ise Aliexpress. Çeşit çeşit ürün gamı ve uygun fiyatları ile bu site hemen ilgimizi çekiyor, ancak güvenli olup olmadığına dair sorularımız da oluşuyor. Peki, Aliexpress güvenli mi? Bu siteden nasıl alışveriş yapacağız? En önemlisi, Aliexpress kredi kartı ile alışveriş güvenli mi? Bu rehberimizde, bu ve buna benzer tüm sorularınızı yanıtlamaya çalıştık.

Dünyanın en çok ziyaret edilen e-ticaret sitelerinden biri olan Aliexpress’in bünyesinde 3 milyon civarında tedarikçi bulunuyor, bunların neredeyse %99’u ise Çin menşeili. Bu siteden güvenli bir şekilde alışveriş yapmanın ise kolay yolları mevcut.

Öncelikle siteye üye olmanız gerekiyor. Üyeliğinizi Facebook üzerinden oluşturmanız da mümkün. Ancak Facebook’un son zamanlarda verdiği gizlilik ve güvenlik açıkları nedeniyle biz direkt olarak siteye üye olmanızı tavsiye ediyoruz. Ardından ürün seçimi yaparken güvenlik açısından dikkat etmeniz gereken konulara geliyoruz. Mesela, telefonlardan söz edelim. Bu site ile ilgili yapılan araştırmalarda, “Aliexpress telefon almak için güvenli mi” sorusunun sık sık sorulduğunu görüyoruz. Evet güvenli, ancak şu şartlara uyum sağlayan bir satıcı olursa;

  • Satıcı sitede en az 2 senedir bulunuyor olmalı
  • Satıcının ürün değerlendirme puanı en az 4,5 olmalı
  • Satıcı o üründen çok sayıda satmış olmalı

Satıcı bu şartları sağlıyorsa, ürünü alabilirsiniz. Ancak alışveriş yapmadan önce ürünün Türkiye’ye gönderilip gönderilmediğini kontrol etmeyi unutmayın. Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise kargonun ücretsiz olması. Aksi takdirde çok yüksek fiyatlı kargo bedelleri ödeyebilirsiniz. Ücretsiz kargo ile seçtiğiniz ürünler 21-45 gün arasında elinize ulaşacaktır. Eğer İngilizce bilmiyorsanız, sitenin Türkçe seçeneğine uyarlanmış halini seçin.

Aliexpress’ten alışveriş yaparken satıcıya not bırakabilirsiniz. Örneğin satıcıdan ürününüzü hediye paketi içinde göndermesini isteyebilir, ürün gönderildiği zaman size kargo takip numarasını yollamasını talep edebilir, gümrüğe takılmamak için ürün faturasını düşük göstermesini rica edebilir ya da sadece teşekkürlerinizi iletebilirsiniz. İngilizce bilmiyorsanız, Google Translate kullanabilirsiniz. Satıcıların %99’unun Çinli olduğunu daha önce belirtmiştik, bu kişiler de sizin yazdıklarınızı translate kullanarak okuyacaklardır. Bu nedenle kendinizi kusursuz bir İngilizce kullanmak için baskı altında hissetmenize gerek yok.

Gelelim kredi kartı kullanım güvenliğine. Bu konuda Aliexpress’in son derece güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Dünyanın en büyük ticaret hacmine sahip olan bu sitede kredi kartınızın güvenliğini sağlamak için pek çok üst seviye önlem alınmış durumda. En kötü senaryoyu düşünecek olursak, kreşi kartı bilgileriniz çalınsa bile her zaman bankanıza başvurarak bedelin bloke edilmesini ve kredi kartınıza iade edilmesini sağlayabilirsiniz. Ülkemizdeki bankalar fraud konusunda oldukça gelişmiş bir sisteme sahip. Bu nedenle endişe etmenize gerek yok.

Siparişinizi oluşturduktan sonra ürününüzü bekleme süreci başlar. Ürününüz oldukça uzak bir yerden geleceği için bekleme süreci fazladır. Bunu ucuz alışverişin bir bedeli olarak görebilirsiniz. Satıcı yasal olarak siz sipariş verdikten 3 gün sonra ürününüzü kargoya vermeli. Eğer sipariş detay sayfanızdan ürününüzün kargoya verilmediğini görürseniz satıcıya hatırlatmada bulunabilirsiniz. Ayrıca satıcıdan kargo takip numarasını da isteyebilirsiniz. Ücretsiz kargo ile gönderilen ürünler PTT kargo ile dağıtıma çıkar. PTT kargonun yurtdışı kargo takip sayfasından ürününüzün nerede olduğunu sorgulayabilirsiniz. Eğer ürününüz beklediğiniz süre içinde tarafınıza ulaşmazsa, satıcı ile görüşerek ücret iadesi talep edebilirsiniz.

5
Sending
User Review
4.09 (54 votes)

Yorum Bırakın