Web sitesinde girilen sayfanın adresini ifade eden URL’nin yapısı, Google sıralaması açısından oldukça önemlidir. Google URL yapılarının anlaşılır, kullanıcı açısından basit ve içeriği en iyi şekilde karşılayacak olmasını çok önemsiyor. Bu kriterlere uyan siteleri de sıralamada ön plana çıkartıyor. Peki URL yapıları neden basit olmalı ve basit URL sitenize ne gibi faydalar sağlıyor?

İsimtescil olarak bu yazımızda URL hakkında merak edilenleri ele aldık.

Basit URL Daha Fazla Tıklanıyor

Aynı sayfaya yönlenen iki URL düşünün. Örneğin: https://www.isimtescil.net/domain/ oldukça basit ve net bir URL. Bu linke tıkladığınızda gideceğiniz sayfanın domain ile ilgili olduğunu net bir şekilde anlayabilirsiniz. Bu URL https://www.isimtescil.net/domain/ttXLWMYt0mQ  gibi bir yapıya sahip olsaydı, tıklamak konusunda kararsız kalabilirdiniz. Kullanıcı alışkanlıkları, kısa, rahat okunan URL’lerin çok daha hızlı ve fazla kullanıldığını gösteriyor. Çünkü uzun URL yapıları sayfanın ne hakkında olduğu, içeriği ya da ne kadar güvenilir olduğu konusunda bilgi vermez ve internet kullanıcıları yapısı bozuk olan URL’leri tıklamayı tercih etmeyebilirler.

URL Nasıl Yazılmalıdır?

URL’nin internet kullanıcısı tarafından hızlı ve rahat şekilde okunması, tıklanma ihtimalini arttırır. Örneğin aynı uzunluktaki iki URL’nin iki farklı yazımını ele alalım:

Siz bu şekilde iki URL ile karşılaşsanız hangisini tıklardınız? Cevabınız yüksek ihtimal ilk URL’den yana olacak. Çünkü kelimeleri ilk bakışta kolayca okuyabiliyor ve yönlenen link hakkında fikir sahibi olabiliyorsunuz.

Bu sebeple URL oluştururken “-“ işaretini kullanarak hem sitenizin trafiğini arttırabilir hem de Google tarafından öne çıkarılan siteler arasında yer alabilirsiniz.

Basit URL Güven Sağlıyor

Karmaşık ve içeriğin ne olduğu hakkında fikir vermeyen URL’ler kullanıcılar tarafından “riskli” olarak görülüyor ve birçok kullanıcı, spam olabilecek sitelere tıklama ihtimalinden korkuyor. Bilgisayarınıza ya da mobil cihazınıza virüs gelmesi, dolandırılma ya da uygunsuz içeriklerle karşılaşma ihtimallerini düşünen çoğu kullanıcı bu noktada linke tıklamamayı tercih ediyor.

Sitenizin güvenilir görünmesini önemsiyorsanız, tüm URL yapılarını kontrol etmenizi ve bir an önce hatalı olanları düzenlemenizi tavsiye ederiz.

URL Yapılarını Düzenleme İpuçları

URL yapısını düzenlerken, kelime aralarında noktalama işareti olarak “-“ koyun. “-“ yerine “_” tercih etmemenizi tavsiye ederiz. Çünkü Google bu şekilde olan siteleri ön plana çıkartıyor.

URL birçok site alt yapısında otomatik olarak oluşturulur. Yani mevcut URL otomatik girdiğiniz başlığın tamamıdır. Bu yapıyı mümkün olan en kısa haline getirmenizi tavsiye ederiz

Örneğin; yazınızın başlığı “Yaz Aylarında İzleyebileceğiniz İlham Veren Diziler” ise URL’de bunu siteadi/ilham-veren-diziler olarak yazabilirsiniz.

Yorum Bırakın