Hepimiz gün içerisinde birçok web sitesi ziyaret ediyoruz ya da kendimize ait web sitemiz, yönettiğimiz siteler var. Web siteleri ayrı ayrı parçaların bir araya gelmesiyle oluşan bir bütündür. En çok tıklanan, etki alanı yüksek web sitelerini ise diğerlerinden ayıran en önemli fark tüm parçaların birbiriyle uyum içerisinde birleşerek bütünü oluşturmalarıdır.

İsimtescil olarak bu yazımızda web sitelerinin temel bölümlerini inceledik.

Başlık ve Menü

Başlık, web sitesindeki her parçayı kapsayan, web sitesinin bir nevi duruşunu, amacını ifade eden olmazsa olmaz bir bölümdür ve bir web sitesinin en üst kısmında yer alır. Web site ziyaretçileri, web sitesine girdikleri ilk anda genellikle başlığı fark ederler. Tam da bu sebeple başlığın iyi organize edilmesi ve tasarımının her detayının düşünülmesi çok önemlidir.

Web sitelerinin başlık bölümünde genellikle logo ve web sitesinin menüsü yer alır. Yani başlık ve menü bölümünü bir nevi sitenizin çatısı olarak tanımlayabiliriz. Çünkü menü bölümünde yer alan bölümler, ziyaretçilere site hakkında fikir verecek ve istedikleri sayfaya tıklayabilmelerini sağlayacaktır.

Başlıklar, oluşturduğunuz web sitesinin çeşidine göre değişebilen en önemli web sayfalarınızın yer aldığı alandır. Örneğin bir çevrimiçi mağazanız varsa, başlığınızı sattığınız ürünlerin çeşitlerine göre kategorilere ayırabilirsiniz. Ya da üründen ziyade içerik pazarlaması sunduğunuz bir web sitesi varsa başlık kısmında bu alanlara da rahatlıkla yer verebilir, daha çok tıklanma kazanabilirsiniz.

Başlık ve menü bölümü, web sitenizin etki yaratacak en önemli bölümüdür. Burayı ne kadar iyi düzenlerseniz diğer sayfalarınızın ziyaretleri de o oranda artacaktır.

Görüntüler (Video – Görsel – Slider)

Web sitelerinin temel mantığını gözünüzün önüne getirin. Başlık bölümünün alt kısmında size sitenin hizmetleri hakkında fikir veren bir görsel alanının bulunduğunu hatırlayabilirsiniz. Burada bazen slider şeklinde akan görseller bazen de video yer alabilir. Bu bölüm genellikle sitenin üst kısmından konumlanır ve ziyaretçilerde iyi bir izlenim bırakmayı amaçlar. Bu alanda, sizi en iyi yansıtan tasarımları kullanmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca kampanya, indirim, hakkınızda önemli bir duyuru yapacağınız zaman slider bölümüne ilgili konularda görsel / video eklemeleri de yapabilirsiniz.

Web Sitesi İçerikleri

Siteniz hakkında her şeyin metin olarak sunulduğu alanlar site içeriklerinizi oluşturur. Site içeriklerinin olabilecek en açık ve net şekilde, herkesin kolaylıkla anlayabileceği bir dilde yazılması ziyaretçilerinizin sizi rahatlıkla anlamasını sağlar. Web sitesi içeriği çok çeşitli alanları kapsar. Sitenizin ne hakkında olduğu, hizmetleriniz, ürünleriniz vb. bu alanlardan sadece bazılarıdır.

Buton veya menülerdeki kısa içerikler önemsiz gibi görünse de aslında sitelerin tıklanma oranını artıran ve hemen çıkma oranını düşüren en önemli alanlardır. “Şimdi satın al” ya da “Alışveriş sepeti” gibi site ziyaretçilerinin tıkladıklarında nereye gideceklerini bildikleri butonlar sitede ulaşılmak istenilen hizmete bir an önce varılmasını sağlayacaktır.

Sitenizde her şeyin net ve anlaşılır olmasını istiyorsanız içerik planlamalarınızı dikkatle yapmanızı ve kullanıcı dostu içerikler oluşturmanızı tavsiye ederiz.

Altbilgi

Adından da anlaşılacağı üzere, sitenin en alt kısmında yer alan alandır. Bu alan çoğunlukla sitede bulunan diğer alanların bağlantılarından oluşur. Bu alan, kullanıcıların size ulaşması, sosyal medya hesaplarınızı incelemesi gibi faydalar sağlar.

Kenar çubuğu

Web sitelerinde başka yönlere gezinmeyi sağlamak için bir kenar çubuğu ya da yatay bir çubuk kullanılır. Kenar çubuğu ile ziyaretçiler web sitenizde kolaylıkla istedikleri alanlara ulaşabilirler.

Blog

Bloglar, gittikçe popülerliğini artıran ve sitelerde yer alan bölümlerden oluyor. Ürün ve hizmetleriniz hakkında daha çok şey anlatma, sektöre dair bilgiler verme, sizi ilgilendiren güncel durumlar hakkında fikrinizi söyleme gibi amaçlarla kullanabileceğiniz blog bölümü aynı zamanda SEO çalışmaları için de fayda sağlıyor.

Formlar

Bilgi toplamak, kayıt almak gibi amaçlarla oluşturulan formlar sayesinde web sitesi ziyaretçileriniz ile kontağınızı farklı kanallar üzerinden sürdürme ve bu datalar ile birçok çalışma yapma imkanı bulabilirsiniz.

Kullanmayı seçtiğiniz form türüne bağlı olarak, bunları sitenizin farklı alanlarına yerleştirmeyi düşünebilirsiniz. Formlar genellikle ana sayfa kısmı için uygun olmaz ancak ilgili hizmetlerde ya da iletişim alanında form kullanabilirsiniz.

Yorum Bırakın