Domain uzantılarının SEO üzerindeki etkilerinden önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Bu yazımızda özel olarak “com.tr” uzantısını ele alacağız ve bu uzantıların SEO üzerindeki etkisi olup olmadığı hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Com.tr uzantılarını almak için diğer domainlerden farklı olarak hosting firmasına bir takım belgeler sunmak zorundasınız. İşlemlerinizi halledip “com.tr” bir domain uzantısına sahip olabilirsiniz. Google birçok ülkeye ait özel uzantılar kullanmaktadır, ülkemizde de bu “.com.tr” uzantısıdır. Peki bu uzantı bize SEO da ne gibi yararlar sağlar?

google-turkiye

Öncelikle projeniz global bir proje ise kesinlikle “.tr” uzantılı herhangi bir domain kullanmamalısınız. Global projelerde öncelikle “.com” uzantısını takiben “.net ve .org” uzantıları kullanılabilir. Örnek verecek olursak sitenizde İzmit Pişmaniyelerini hem Türkiye’de iç pazarda hem de yurt dışında satmak istiyorsanız mutlaka .”com” uzantılı bir domain kullanmalısınız. Çünkü yurtdışından giren bir ziyaretçinin kendi Google uzantılı arama motorunu kullanıyordur ve sizin “.tr uzantılı” sitenizin buralarda üst sıralarda gözükmesi pek mümkün değildir. Bunu anca “.com” domain kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Fakat satışınızı sadece Türkiye pazarında gerçekleştirecekseniz o zaman “.com.tr” uzantısı kullanmanız yararınıza olacaktır. Çünkü hedef kitleniz Türkiye’de insanlar olduğu için buradan arama yapan kişilerin büyük bir bölümü Google ın Türkiye uzantılı arama motoru yani Google.com.tr yi kullanır. Sizin de domain uzantınızın “.com.tr” olması hedef kitlenizin otomatik olarak Türkiye olduğunu belli eder ve otomatikman Google arama motorunda sitenizin üst sıralarda gözükmesine neden olur.

Ayrıca internet kullanıcıların büyük bir bölümü “.com.tr” uzantısına alışmıştır ve “.com.tr” uzantısı ziyaretçilerde bir güven oluşturur. Uzantı, belgesiz olarak temin edilemediği için “.com.tr” uzantısında projeler oluşturup site kuranlar genelde şahıs şirketleri veya kurumsal firmalardır. Sizlerin de Türkiye pazarına ait projeleri varsa “.com.tr” uzantılarını nasıl temin edebileceğinizi detaylı olarak BURADAN  inceleyebilirsiniz.

Yorum Bırakın