Web sitenize yazdığınız ve değişen şartlar, yeni gelen güncellemeler ya da farklı sebeplerle bir süre sonra güncelliğini yitiren ve artık haber değeri taşımayan içeriklerinizi düşünün. Ya da dönemin şartlarına göre silmek yerine sık sık güncellemeniz gereken içeriklerinizi gözünüzün önüne getirin. Bu işlemler zaman alıcıdır ve her zaman sıkı takip gerektirir. Bu içeriklerin yanında bir de neredeyse ilk yazdığınız gün gibi kalan ve sitenize hep iyi trafik getiren içerikler vardır. İşte bu içerikler evergreen içerik olarak adlandırılır. Evergreen içeriği, bir nevi yapraklarını hiç dökmeyen ve hep yemyeşil kalan ağaca benzetebilirsiniz. Değer açısından, trafik seviyesini asla kaybetmeyen içeriktir. Doğru stratejiyle, her zaman yeşil içerik, zaman içinde tutarlı bir şekilde ilgi uyandıracak ve insanlar, aylarca, yıllar, hatta on yıllarca onu aramaya devam edecektir.

İsimtescil olarak, bu yazımızda evergreen içeriğin ne olduğunu, neden önemli olduğunu ve bunu kendi içerik stratejinizde nasıl kullanabileceğinizi açıkladığımız için, aşağıda bu soruları ve daha fazlasını cevaplayacağız.


Evergreen Konu Örnekleri

Evergreen içerikler, bir nevi her zaman gündemdirler ve yıllar, on yıllar geçse de insanlar hala bu konular hakkında araştırma yapmaya devam ederler. Özellikle yemek, spor, sağlıklı yaşam gibi konular her sektörden ve her yaştan insanların dönem dönem arama yaptıkları konulardır.

Örneğin:

Pilav nasıl yapılır?

C vitamini içeren meyveler nelerdir?

Vücut sıkılaştıran egzersizler

Teknoloji, her ne kadar hızlı ilerleyen bir sektör olsa da bu konuda da birçok evergreen içeriği bulunmaktadır.

Örneğin:

Domain ve Hosting Farkı Nedir?

Linkedin Nedir, Ne İşe Yarar?

Evergreen İçeriğin Tersi Nedir?

Her zaman yeşil olmayan içerik, zamana duyarlı veya trend içerik olarak sınıflandırılabilir. Gazeteler, zamana duyarlı içerik oluşturan klasik bir yayıncı örneğidir. Sonuçta, ikinci fincan kahvenizi yudumlarken haberleri okurken en güncel içeriği istersiniz.

Moda markaları gibi zamana duyarlı içeriğe dayanan birçok başka sektör ve marka da vardır. En iyi yaz modası trendleriyle ilgili bir parça, moda içeriğinin temel bir parçasıdır, ancak bunu yayın tarihinden itibaren birkaç aydan fazla bir süre alakalı tutmak zordur.

Zamana Duyarlı konular:

Zamana duyarlı konular, belirli bir noktadan sonra değer kaybeden konulardır. Ya daha az alakalı hale gelirler ya da nispeten hızlı bir şekilde güncelliğini yitirirler. Yakında sona erebilecek tarihler ve veri noktaları içeren içerik veya doğası gereği mevsimsel olan içerik zamana duyarlıdır. İşte birkaç örnek daha:

  • Yaz saç modası
  • Türkiye Cumhuriyeti genel seçimleri
  • Bugünkü futbol maçları

Evergreen İçerik Oluşturmanın Faydaları

Evergreen içerik, tutarlı bir temelde oluşturulduğunda, esasen farklı parçalardan gelen trafiği üst üste katmanlandırmaya başlar. Örneğin, ilk blog gönderinizi birinci günde yayınlarsanız ve bu 100 görüntüleme oluşturursa, birinci gündeki toplam blog trafiği 100’e eşittir. İkinci günde bir gönderi yayınlarsanız ve 100 görüntüleme alırsa ve ilk gönderi de oluşturur 100 görüntüleme, ikinci gün için trafik 200 ve sonraki günler daha fazla.

Zamana duyarlı içeriğe güvenen şirketlerin karşılaştığı ana sorunlar kaynaklar ve rekabettir. Yalnızca trend olan konulara güvenirken web sitenize gelen trafiği artırmak için, artan oranda içerik oluşturmanız gerekir ve dikkat çekecek haber değeri taşıyan içerikler büyük olasılıkla kapsamlı bir şekilde ele alınacaktır. 

Evergreen İçeriğinizden En İyi Nasıl Yararlanırsınız?

Her zaman yeşil kalan en iyi içerik bile genellikle zaman içinde bir miktar düşüş görür. Bunun bir nedeni rakiplerin çalışmasıdır. Evet, konunuz ve amacınız için en iyi içeriği yapmaya çalışacaksınız, ancak başka birinin gelip aynı şeyi yapmasını engelleyemezsiniz. Sadece mevcut olması nedeniyle başka bir rakip içeriğe giden trafiğin bir kısmını muhtemelen kaybedeceksiniz. 

Ek olarak, içerik üretmede daha iyi hale geldiğinizde, özellikle nişinizi bulursanız, konuların bir miktar çakışması olacağından kendinizle rekabet etmeniz gerektiğini de göreceksiniz. Tüm bunları göz önünde bulundurarak, unutulmayan bir zihniyetle daha fazla trafik kazanmak ve daha fazla trafik elde etmek için birkaç ipucu:

Trafiğinizi ve sıralamanızı izleyin

Hedeflediğiniz anahtar kelimeleri ve içeriğinizin nasıl performans gösterdiğini takip ettiğinizden emin olun. Bu şekilde, SERP’lere düşmeye başlayan parçaları veya tüm içerik gruplarını gördüğünüzde içeri girip gerektiğinde güncellemeler yapabileceksiniz.

İçeriğinizi yenileyin ve gözden geçirin

Taze içerik, sağlam ve yaprak dökmeyen bir içerik stratejisinin anahtarıdır. Marka sesinizi ve içeriğinizi güncel tutmak, genel stratejinizin ve iş akışınızın düzenli bir parçası olmalıdır.

Sağlam bir bağlantı kurma stratejisinden yararlanın

Bağlantılar, hangi sayfaların bağlı olduğunu arama motoru tarayıcılarına bildirir. Her zaman yeşil olan içeriğinizi oluştururken ve güncellerken, kullanıcıların (ve tarayıcıların) bulabilmesi için her sayfanın diğer ilgili yayınlarla bağlantılı olduğundan emin olun.

Yorum Bırakın