Domain ve Hosting Farkı Nedir? Domain alırken nelere dikkat edilmeli? Hosting alırken ne yapılmalı? Bu sorularınızın cevabını yazımızda okuyabilirsiniz.

Web sitesi oluşturmak bir süreçtir. Sitenin tasarlanması, alan adına karar verilmesi, alan adının alınması, web sitesinin yayınlanacağı hosting hizmeti ve içeriklerin oluşturulması bu adımlardan bazılarıdır.

Site kurmaya başlamadan önce aslında yapmanız gereken ilk şey alan adınızı belirlemektir. Çünkü sonraki adımların hepsi alan adına göre şekillenir.

Alan adı, kullanıcıların web sitenize erişebilecekleri bir adrestir. İnternetteki erişim adresiniz olarak da tanımlanabilir. Etki alanı, internette bir web sitesi bulmak için kullanılan URL olan internet protokolü adresini temsil eder. İnternette hedefi bulmak için bir kimlik gibidir.

Web sitesinde alan adı tercihi çok önemlidir. Alan adınızın, yaptığınız işi tamamen yansıtması ve hedef kitlenizin sizi kolayca bulmasını sağlaması gerekir. Aksi takdirde projeniz ya da işinizin istediğiniz gibi ilerlemesi oldukça zorlaşacaktır.

Bu sebeple işin en başında alan adınızı çok dikkatli ve sonraki tüm süreçleri göz önünde bulundurarak seçmelisiniz. Örneğin, İsimtescil.net bir alan adıdır ve bu alan adı, farklı bir site tarafından kullanılamaz. Sistem buna olanak sağlamaz. Ancak alan adı uzantısı farklı ise diğer siteler de isminizi kullanabilir. Bu sebeple alan adınızın com, net, org gibi diğer uzantılarını da almanızı tavsiye ederiz.

Şu ana kadar bahsettiğimiz kısım alan adı yani domain ile ilgiliydi. Domain satın almak size sadece isim hakkı vermiş oluyor. İsminizin web yayınını yapabilmeniz için ise devreye hosting hizmeti girecek.

Hosting hizmeti, bir web barındırma hizmeti sağlayıcısıdır. Müşterilerine alan ve bağlantı sağladığı veri merkezlerine ve dev sunuculara sahiptir. Müşteriler, verilerini ve web sitesini sunucularında barındırmak için hosting hizmeti alırlar. Bu hizmetler internete bağlı sunucular olarak adlandırılan özel bilgisayarlara sahiptir. Sunucular durmaksızın her an çalışırlar.

Web barındırma hizmetleri, veri merkezleri ve devasa sunuculara sahiptir, bu sayede müşterilerine alan ve bağlantı hizmeti sunar. Ayrıca etki alanı kaydı, e-posta barındırma hizmeti, internet bağlantısı, gelişmiş güvenlik özellikleri ve daha fazlası gibi çeşitli diğer özellikleri de sağlarlar.

En kısa tanımıyla, domain web sitenizin kimliğidir. Hosting ise sitenizin barındığı alandır. Alan adı (Domain) ve Hosting satın alma hizmetlerimizi incelemek için isimtescil.net’i ziyaret edebilirsiniz.

Bir işletmenin web sitesi, tartışmasız en değerli varlığıdır. Bu gerçek göz önüne alındığında, iş dünyası profesyonellerinin arama motoru optimizasyonu (SEO) açısından elde edebilecekleri küçük bir avantaja dahi değer vermesi şaşırtıcı değildir. Sonuçta Google, Yandex ve Bing gibi platformlarda işinizle alakalı kârlı arama terimleri bulunmaktadır. Doğru anahtar kelime eşleşmesini yakaladığınızda düşük maliyetle yüksek kazançlar elde edebilirsiniz. Ancak yalnızca anahtar kelime değil domain (alan adı) kalitesi de işinize olumlu yansıyacak bir araçtır.

Bugün, yaygın bir web hosting  sorusunu ele alacağız: Belirli bir domain yaşı (alan adı yaşı) genel SEO performansını etkiler mi? Etkiliyorsa da ne kadar önemli?

Domain Yaşına Dair Bazı Mitler

Bazı işletme sahipleri, tek başına benzersiz bir URL oluşturmak yerine, yeni bir şirketin sitesini barındırmak için mevcut bir domain satın almayı tercih ederler. Bu fikrin ardında yatan neden, önceden var olan bir alanın önceden kurulmuş olması nedeniyle Google’da üstte görünme şansının daha yüksek olmasıdır. Evet, bu doğru. İsimtescil olarak söyleyebiliriz ki eski web siteleri yeni web sitelerinden daha iyi performans gösterme eğilimindedir. Ancak bunun çoğu sebebi SEO’yu etkileyen diğer faktörlerden kaynaklanmaktadır. Dahili ve harici bağlantılar, sayfa içeriği, meta açıklamalar ve anahtar kelime optimizasyonu, bir web sitesinin Google’ın algoritması içinde nerede olduğunu belirlemede rol oynar. Gerçekte, alan adı yaşı çok daha büyük bir denklem içindeki küçük bir değişkendir.

Domain Yaşı Ne Zaman Önemlidir?

Bir web sitesi yayına başladığında alan adı yaşı çok önemlidir. Genellikle, arama motorlarının başlangıçta bir web sitesini “taraması” yaklaşık üç ay sürer. Bu durum, yeni bir web sitesinin anahtar arama terimleri için hemen analiz ve kayda başlamasının olası olmadığı anlamına gelir. Pratik olarak, işletme sahipleri bunu göz önünde bulundurmalı ve pazarlama çalışmalarına başlamadan birkaç ay önce bir alan adı kaydetmelidirler. Almak istediğiniz alan adı içerisinde yaptığınız işle alakalı bir anahtar kelimeye sahip olmak da güçlü bir domain için önemlidir. Böylelikle benzersiz bir web sitesine yatırım yapmış olursunuz.

Son olarak domain yaşı, SEO canlılığı üzerinde etkiye sahip araçlardan biridir. Ancak bu noktada kurumların ve girişimcilerin dijital pazarlamanın dinamiklerinin genelini anlamalarını sağlamak önemlidir. Siz de isimtescil sitesi üzerinden domain sorgulamaları yapabilir ve iş yeriniz ya da girişiminiz için uygun fiyatlarla domain (alan adı) satın alabilirsiniz!

Yorum Bırakın