Formlar, web sitenizin ziyaretçilerinin potansiyel müşterilere dönüşmesini sağlamak konusunda oldukça işlevseldir. Satış ekibinizin takip etmesi için gereken bilgileri CRM sisteminizde toplamanızı sağlayan en etkili yöntemlerden biri olan formlar sayesinde satışlarınızı arttırabilir ve site ziyaretçilerinizi müşterilerinize dönüştürebilirsiniz.

İsimtescil olarak bu yazımızda, formlardan daha iyi dönüşüm elde etmenize yardımcı olacağını düşündüğümüz bazı ipuçlarını derledik.

Müşterinizin Tıklamasını Sağlayacak Bir Düzen Kullanın

Formunuzun ve formunuzda yer alan alanlarının düzeni, formun doldurulması için teşvik eden bir yapıda olmalıdır. Form alanlarının uzunluğu, beklenen yanıtın uzunluğuyla eşleşmelidir. Yani cevap alanlarını gereğinden uzun şekilde optimize etmek yerine potansiyel müşterinizin rahatça doldurabileceği bir yapıda organize etmelisiniz.

İstediğiniz bilgilerin başlığı, giriş alanının üzerinde açıkça belirtilmelidir. Bu, kullanıcıların hangi bilgileri, nasıl dolduracaklarını hızlı ve kolay bir şekilde belirlemelerine olanak tanır.

Ayrıca formunuzu birden çok forma bölmemelisiniz. Bu, formun bitmeyeceğine dair bir önyargı yaratabilir ve formu doldurmaya başlayan kullanıcıların dahi sıkılıp yarım bırakmasına sebep olabilir.

İyi Konumlandırma Sağlayın

Formunuzun yapısını mükemmel bir şekilde oluşturmanız doldurulması konusunda avantaj sağlasa da sitenin göze çarpmayan bir yerine yerleştirilen forma kullanıcıların ulaşması zor olabilir. Bu da formun doldurulma ihtimalini azaltır. Böyle bir durumla karşı karşıya gelmemek için site alanlarınızın konumunu kullanıcı alışkanlıklarına uygun olarak düzenlemelisiniz.

Formunuzu, kullanıcıların zorluk çekmeden fark edecekleri bir alana yerleştirdiğinizden emin olun. Örneğin;

  • Üst başlıkta (dönüşüm sayfaları için)
  • Bir sayfanın alt kısmında (Kullanıcılar bu tasarıma aşina olacak ve bu sebeple formu burada arayacaklardır.)
  • Yan çubuk olarak
  • İletişim sayfanızın olduğu kısma yerleştirebilirsiniz.

Alan Sayısını Sınırlayın

Kullanıcılar, bir formu doldurmak için fazla zaman harcamak ya da gereğinden fazla bilgi vermek istemezler. Bu sebeple çok sayıda alan içeren formun doldurulma ihtimali çok düşüktür. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için form oluştururken elde etmek istediğiniz bilgilerin hepsinin bir amacı olmasına dikkat edin. Aksi takdirde form geri dönüşü almanı imkansıza yakın olacaktır.

Uygun CTA Rengi Kullanın

Formunuzun renginin web sitenizin genel tasarımıyla uyumlu olması ve aynı zamanda dikkat çekmesi gerekir. Araştırmalar kırmızı CTA’ların ilgi çektiği yönünde olsa da web sitenizin genel tasarımı ile kırmızı rengi birbirini tamamlamıyorsa kırmızı CTA kullanmak doğru olmayacaktır.

İletişim Numarası İsteme

Kullanıcılar, genel olarak formlarda telefon numarası vermek istemiyorlar. Sadece mail adresi almakla yetinmeniz form dönüşlerinizin daha fazla olmasını sağlayacaktır. Araştırmalar, telefon numarası isteyen bir formun, özellikle alan zorunluysa, yüksek terk oranlarıyla karşılaşabileceğini gösteriyor. Alanı isteğe bağlı olarak değiştirmek veya tamamen kaldırmak, terk etme oranını % 39’dan % 4’e düşürebilir. Formunuzun altında ‘aramak için tıkla’ olan ayrı bir CTA olmasını öneririz. Bu şekilde kullanıcılar formu doldurabilir veya tercih ettikleri seçenek buysa sizi aramaya karar verebilir.

Klasik Yöntemler Kullanmak Yerine Yenilikçi Olun

Birçok formu doldurduğumuzda karşımıza en sık çıkan kelime ‘Gönder’ dir. Bu çok sık kullanılan ve kullanıcıyı teşvik etmekten uzak bir CTA’dır. Kullanıcının işlem yapmasını ve formu doldurmasını istediğinizde onları teşvik etmeyi ve harekete geçirmeyi hedefleyin. Örneğin; “Hadi Konuşalım” gibi bir CTA kullanarak hem samimi hem de yaratıcı bir algı yaratabilirsiniz.

Daha iyi bir dönüşümün keyfini çıkarmak için formlarınızı olabildiğince optimize etmeye hemen başlayabilirsiniz.

Yorum Bırakın