Son dönemde sık sık duyduğumuz sanat dallarından biri olan illüstrasyon, dijital çağ ile birlikte popülerleşse de aslında kökeni çok daha eski dönemlere kadar dayanıyor. Fransız kökenli bir kelime olan illüstrasyon; gözle görülebilecek olanın abartılarak ya da hayal ürünü çizgilerle yorumlanması anlamına geliyor.

Mağara duvarlarına yapılan çizimler, tarihteki ilk illüstrasyon örnekleri arasında gösterilebilir. Tabii ki mağaralara resim yapılan günden bugüne kadar birçok şey değiştiği gibi illüstrasyon da günümüzde sınır tanımayan ve hayallerin resmedildiği, çeşitli mesajların verildiği bir sanat haline geldi ve teknoloji ile harmanlandı.

1439 yılında ağaç kalıplarına ilk illüstrasyon örnekleri basıldı ve 19. yüzyılda ağaç oymaları kağıtla buluşarak günümüzdeki illüstrasyonun bir nevi temelleri atıldı.

Bu noktadan sonra illüstratör olarak adlandırdığımız kişiler ilk eserlerini vermeye ve kendisinden sonra gelen birçok kişiye örnek olmaya başladılar. Günümüzde illüstratörlerin bir kısmı hala boya ve teknik malzeme kullansa da çoğu illüstratör çizimleri için teknolojik ortamları tercih ediyor.

İllüstrasyon Neden Önemlidir?

İllüstrasyon, çarpıcı ve güçlü bir anlatım şeklidir. Kelimeler kendimizi ifade etme noktasında oldukça önemli olsa da bazen yetersiz kalabilir. İşte tam da bu noktada illüstrasyon devreye girer ve hayalinizde kurguladığınız her şeyi çizerek anlatma olanağı sunar.

Bazen de metinde anlattıklarınızın daha akılda kalıcı olmasını sağlamak illüstrasyonun gücünden faydalanabilirsiniz. Örneğin; içinde bulunduğumuz pandemi döneminde birçok kurum ve firma covid-19 salgını ile mücadelede işimize yarayabilecek faydalı bilgiler paylaştılar ve paylaşmaya devam ediyorlar. Ellerin nasıl yıkanması, maske takmak, dezenfektan kullanmak gibi maddelerin yer aldığı bu metinler görseller ile destekleniyor ve hafızalarda daha kolay yer ediniyor.

Günümüzde; reklamdan sanata, kitaplardan sinemaya kadar çeşitli sektörlerde kullanılan illüstrasyon kendimizi ifade etmenin bir yöntemi olmasının yanı sıra profesyonel anlamda da bir meslek dalı haline gelmiştir.

İllüstrasyon, genellikle çizim programları aracılığıyla yapılıyor. Bazı illüstratörler ise geleneksel yöntemlerle kağıt üzerine çizim yaparak çalışıyor. Bu çalışmalarını dijital ortama çizim bittikten sonra aktarıp gerekli düzenlemeleri yapıyorlar. Ancak bu yöntem direkt dijital ortamda çalışmaktan daha zahmetli olabiliyor. İllüstratör olmak gibi bir hayaliniz varsa tavsiyemiz bir an önce dijital ortamda çalışmaya uygun programları öğrenmeye başlamanız yönünde.

İllüstrasyon Programları

Her şeyin dijitalleştiği günümüzde, illüstrasyon da teknolojiyle birlikte gelişimini daha da hızlandırdı. Dijitalde çizim yapabilmek için bazı teknik donanımlara ihtiyaç duyabilirsiniz. İllüstratörler genel olarak çizim tabletlerini ya da daha iyi donanıma sahip ve rahat çalışma imkanı sunan bilgisayarları tercih ediyorlar.

İllüstrasyon çalışmalarınızda kullanabileceğiniz bazı programlar ise;

Adobe Photoshop

Adobe Illustrator

The GIMP

Inkscape

Yorum Bırakın