Hepimizin de bildiği gibi bir ürün, hizmet ya da herhangi bir konu hakkında bilgi almak istediğimizde, çoğumuzun ilk baktığı yer internet oluyor.
Peki hedef kitlemizin yaptığı bu aramalar sonrasında sitemize nasıl yönlendirebiliriz?
Neden Google Adwords Reklamlarını kullanmalıyız?
Hangi bütçeyle başlanmalı, nelere dikkat etmeliyiz?
İşte! Adwords’de yeni olanların göz atmasını tavsiye ettiğimiz yazımızın devamı…

Google’da reklam verebileceğimiz reklam alanlarından,

  • Adwords Arama Reklamları
  • Google Görüntülü Reklam Ağı
  • Blast Reklam Kampanyaları
  • YouTube & Video Reklamları
  • ve Mobil Reklamlardan ilkini, yani Adwords Arama Reklamcılığını  inceleyeceğiz.

   Hatırladığınız gibi daha önceki Google Adwords Nedir? yazımızda Adwords reklamcılığı hakkında bilgi vermiştik. Peki, internet araştırmalarımızda Google Adwords’ün sitemize ve işletmemize faydaları neler?
Neden Google Adwords Reklamlarını kullanmalıyız?

Oran   Günümüzde aramalarına internet ile başlayanlar %76 gibi yüksek bir orana sahip ve en güvenilir ve en hızlı bir şekilde bilgiye ulaşabilmek için de interneti tercih ediyorlar.

Peki ne arıyoruz?

   Google Think Real Estate verilerine göre, herhangi bir marka belirtmeden “markasız” arama yapanların oranı ise %83 oranındadır. Yani, yaptığımız aramaların çoğunda, belirli bir firma ya da ürün aramıyor, daha genel terimler üzerinden araştırmaya başlıyoruz.

Peki hangi cihazlarda arama yapıyoruz?

Cihazlar

 Consumer Barometer verilerine göre de yapılan aramaların;

    • %85′i Bilgisayarda,
    • %3‘ü Tabletlerde ve
  • %12‘si de Cep telefonlarından yapılmakta.

Adwords Reklamları nerelerde görüntüleniyor?Reklam Gösterimleri

Arama sonuçlarının listelendiği ilk sayfada, tam da hedef kitlenizin sizinle etkileşime en yakın olduğu ilk 3 satırda gösterilerek web sayfanıza yönlendirilmesi ya da Arama reklamlarıyla telefonunuz çalması sağlatılmakta.
Bu reklam gösterimleri, Yalnızca Arama Ağı seçeneğinde,

  • En üst konumda Max. 3 adet reklam,
  • Sağ konumda ise Max. 8 adet reklam yer alır.
  • Bazen de organik arama sonuçlarının en alt kısmında da Max. 3 adet reklam gösterilecek şekilde de konumlanabilir.

Adwords Reklamlarına ne kadar bütçeyle başlayabilirim?

Tamamen özgürsünüz. Herhangi bir Min. bütçe belirtilmediği gibi, çok büyük bütçelerle de reklam verebilirsiniz. Herhangi bir sabit bütçe kısıtlaması da bulunmayıp, reklam gösterimlerinizi istediğiniz zaman başlatıp, istediğiniz zaman durdurabilir daha sonra tekrar gösterime alabilirsiniz.

Reklamlarım ne zaman nerelerde gösterilebilir?

Sizin seçeceğiniz gün, saat hatta dakika aralığında, tüm dünyada istediğiniz konumda gösterilebilir. İster Taksim Beyoğlu’nda, isterseniz tüm dünyada Google’da arama yapılan her yerde gösterilmesini sağlayabilirsiniz.

Peki nasıl başlayabilirim?

   Mevcut Google hesabınız ile Google Adwords üzerinde giriş yaparak reklamlarınızı göstermeye başlayabilirisiniz. Ya da Google Partners üzerinden reklamlarınızı yönetecek ajanslardan reklam analiz ve stratejileri tavsiyeleri de alabilirsiniz.

Google Adwords üzerinden giriş yapıldıktan sonra sol üst kısımda yer alan + Hesap butonuna tıklayarak yeni bir hesap oluşturun.
Yeni Hesap Ekleme

Hesap Adınızı
Saat diliminizi ve Para biriminizi belirleyin. Not : Bu bilgiler daha sonradan değiştirilememektedir.

Şimdi de İlk Kampanyamızı oluşturalım. Bunun için

  • Bütçenizi belirleyin,
  • Reklamlarınızı oluşturun,
  • Reklamlarınızın gösterileceği hedef kitlenizin aramalarında kullanacağı Anahatar Kelimeleri belirleyin,
  • Fatura bilgilerinizi girin.

Anahtar Kelime Planlayıcı

Bütçe Planlaması

Daha önceden planlanmış herhangi bir reklam bütçeniz varsa bu bütçe üzerinden de ilerlenebilir, ya da aklınızdaki Arama Anahtarlarını belirleyebileceğiniz Anahtar Kelime Planlayıcı’yı kullanarak ikisini de tek bir yerden kolayca yapabilirisiniz.

Anahtar kelimelerinizin belirlenmesine yardımcı olmak için,

Anahtar Kelime Planlayıcı2

    • Bir ürün ya da verdiğiniz hizmetlerinizi tarif edebilir,
    • Açılış sayfanızı gösterebilir,
  • ya da ürün kategorinizi seçebilirsiniz.

Bütçe Planlama

   Artık Kampanyamızı oluşturabiliriz.
Sağ üst köşedeki “Hesaba Kaydet” butonuna tıklayarak,

    • Kampanya adı
    • Varsayılan TBM Teklifinizi (Tıklama Başına Maliyet)
  • Günlük Bütçenizi belirtin ve Kaydedin.

Diğer bir yöntem de planlamaya uğramadan “Kampanya” sekmesinin altındaki +Kampanya butonuna tıklayarak da Kampanya oluşturabilirisiniz.
Reklam modelinizi ve Gösterim seçeneklerinize göre Kampanya modelini seçip, herhangi bir demografik kıstasınız varsa, Dil, Yaş, Coğrafi Bölge, Gün saat gibi ayarlamalarınızı yapıp reklamlarınızı oluşturmaya geçebilirsiniz.

Etkili bir reklam metni yazılabilir?

Reklamınıza tıklanarak sitenize ziyaret sağlatılabilmesi için, etkili bir reklam metni yazmanız gerekmekte. Peki bunu nasıl başarabiliriz?
Herkes reklam gösterimlerinin, gerçekte hedeflediği kitle tarafından tıklanmasını az maliyetle, yüksek sayıda ve büyük dönüşümler alabilmeyi hedefler. Fakat iş maalesef yazıldığı gibi kolay olmuyor. Bunun için öncelikle doğru reklam stratejisi belirlemeliyiz. Yani öncelikle ne istediğimizi, neyi hedeflediğimizi çok iyi bilmeliyiz. Marka bilinirliği oluşturma hedefli mi yoksa kampanyanızı duyurmak ve stoğunuzdaki kampanyalı ürünün bir an önce eritilmesini sağlamak amacıyla farklı farklı durumlar için ayrı reklam stratejileri belirlenebilir.

Öncelikle oluşturacağınız reklam grupları ve ilgili anahtar kelimeler doğrultusunda oluşturulacak reklam metinleriniz, açılış sayfanızla ilgili ve alakalı olmalıdır. Yukarıda doğru yapılan anahtar kelime seçimi ve reklam gruplaması, oluşturulacak reklam metninizin çok daha başarılı olmasını sağlyacaktır.
Reklamlarınızın dikkat çekmesi ve ziyaret sağlatabilmek için etkili ve harekete geçirici metinler yazılmalıdır.
Örnek olarak satmak istediğimiz ürünün kısa bir süreliğine indirimde olduğunu vurgulamak etkili bir yöntem olabilir.

Son İndirimli Ayakkabılar
Son 7 Gün! Bu Fırsatı Kaçırmayın.
%50’ye varan İndirim İade Garantili
örnekfirma.com/İndirimdekiler.asp

İlgi çekici bir başlık ile kelimelerinizin başlangıç harflerini de Büyük harfle yazmanız diğer reklamlardan daha kolay bir şekilde ayırtedilmesini sağlayacaktır.

Son 7 Gün! gibi ünlem ile de vurgulanmış bir geri sayım ifadesi ile bir an önce etkileşime alma şansınızı arttırabilirsiniz.
Reklamınızda güven verin. Önemli referanslarınızdan birini ya da müşteri ya da hedef kitlenizin sizinle etkileşime geçme ihtimalini arttırabilecek güven verici her türlü ifadeyi kullanın.
Not: 2015’in en çok satan, En başarılı, vs gibi ifadeler Google Adwords Politikaları gereği kabul edilmeyecek olup, belgeleriniz veya ilgili haberleriniz ile kaynak gösterip ispatlamanız durumunda kullanılabilmektedir.
Tamamı BÜYÜK harflerden oluşan ÜCRETSİZ gibi kelimeleriniz de yine Google Adwords Politikaları gereği kabul edilmeyeceğini de hatırlatmak isterim.

Son olarak Görünen URL kısmı (örnekfirma.com/…….) reklam başlığınız ve ilgili anahtar kelimeleriniz ile ne kadar alakalı olursa, K.P (Reklamınızın Kalite Puanı) o kadar yüksek olur.

Kalite Puanı Nedir?
Nasıl Hesaplanır?
Kalite Puanı Nasıl Arttırılabilir? gibi ipuçları payşacağım.

Keyifli günler dilerim…

3 Yorum

  • google adwords çok etkili fakat benim bazı anahtar kelimelerimde rekabet düşük olduğu için malesef çok fazla ödeme yapıyoruz. bunun için bir öneriniz var mı?

    teşekkürler

  • Bu değerli ve detaylı yazınız için çok teşekkür ederim. Sanırım sitemin gelişimi için adwordsa reklam vermeliyim.

  • Adwors reklamcılığında sahte tıklama çok fazla mevcut. bunu önlemek için bir yol varmıdır.

Yorum Bırakın