Bilindiği üzere Google’ın webmasterlara yönelik birçok hizmeti bulunmaktadır. Bu hizmetlerin içerisinde en yaygın olanı Webmaster Tools özelliğidir. Google’ın webmaster tools özelliğini kullanabilmek için BURADAN giriş yapıp Gmail adresiniz ile giriş yapabilirsiniz. Veya bir Gmail adresiniz yoksa çok kısa sürede ücretsiz olarak bir mail hesabı edinebilir ve webmaster tools’a erişebilirsiniz.

Webmaster Tools’a sitelerinizi eklemek için “site ekle” linkinden sitenizin adresini girmeli ve sonrasında sitenin size ait olduğunu ispatlamak için verilecek olan HTML kodunu, ftp ile sitenize bağlanıp sitenizin ana dizinine atmalısınız. Bu sayede siteniz doğrulanmış ve Webmaster Tools panelinize eklenmiş olur.

google-web-araclari

Peki Webmaster Tools ne işinize yarayacak ve neden Webmaster Tools kullanmalısınız biraz da bunlardan bahsedelim;

  • En önemli özellik olarak sitenizde herhangi bir problem anında kesinti, sayfa erişilememesi, dns problemleri vs.. panelden mesaj halinde size bir uyar gönderilmektedir. Bu sayede sitenizdeki sorunu görüp çözüme daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.
  • Site haritanızı buradan gönderebilir ve ne kadar sayfanızın indexlendiğini ve Google’ın sitenizdeki hangi bağlantılara ve sayfalara ulaşamadığınızı tespit edebilirsiniz.
  • Sitenizde istemediğiniz sayfalar varsa bu URL leri panelinizden Google’ın indexlememesi için ayarlayabilir ve kaldırabilirsiniz.
  • Google da yapılan kelime bazlı aramalardan sitenize hangi kelimelerden hit geldiğiniz görebilir ve bu kelimelerde sitenizin Google daki pozisyonunu görebilirsiniz.
  • Sayfalarınıza yapılan tıklamalar ve gösterimleri görebilirsiniz.
  • Google ın sitenizde herhangi bir güvenlik sorunu tespit etmesi halinde sorunun neden kaynaklandığı otomatik olarak gözükür ve bu sayede çözüme ulaşmanız kolay olur.
  • Site ayarları sayesinde sitenizin ulaşmak istediği kullanıcıların bulunduğu coğrafi bölgeyi ülke olarak seçebilirsiniz.
  • Adres değişikliği kısmından sitenizde 301 çekebilir ve mevcut domaininizdeki sitenizin urllerini yeni aldığınız bir domaine yönlendirebilirsiniz.

Yorum Bırakın