LinkedIn bireylerin profesyonel gelişimi ve kariyer gelişimi için kurgulanmış bir sosyal medya uygulaması olarak bilinmektedir. Çıktığı günden beri markaların ve şirketlerin ilgisini çeken LinkedIn artık hem ülkemizde hem dünyada sektörler ve çalışanları için fayda sağlayan en büyük yapılardan birine dönüşmektedir. Çünkü LinkedIn kullanıcıları arasında yapılan son araştırmalar platformun algılarının son yıllarda önemli ölçüde değiştiğini göstermektedir.

Daha önce isimtescil blog sayfamızda LinkedIn Nedir ve Ne İşe Yarar başlıklı bir yazı paylaşmıştık. Bu yazı da platformu nasıl kullanabileceğinizi ve sektörel anlamda neler elde edebileceğinizi sizlere aktarmıştık. Bu yazıda da LinkedIn bağlantılarının ne kadar değerli olduğundan bahsedeceğiz.

Değerli Ağ Oluşturmak

LinkedIn’de değerli ağ oluşturmak nicelik ile değil kaliteli (nitelik) ile alakalıdır. Efektif bir kullanım için bu durum kabul görmüş durumdadır. Çünkü sosyal medya platformları her alanda ve her yerde yaygınlaşırken, LinkedIn’de birçok kullanıcı daha az sayıda ancak değerli bir bağlantı havuzunda özgün ve özgür şekilde anlamlı etkileşimler talep etmektedir.

Sosyal medya sürekli bir bilginin var olduğu, bağlantının asla kopmadığı bir alan durumunda. Ancak hangi bilgi kıymetli? Hangi bilgi işimize yarar olan? Bu soruların cevabını bizlerin sosyal medya kanalları üzerinden yaptığı tercihler belirliyor esasında. Kullanıcılar kalabalık akışlar içerisinde işine yarar olana ulaşabilmek ve gerçek değeri bulmak için sınıflandırmalara gitmektedir. Bu sınıflandırmalar kendi ilgi alanına uygun etiketleri veya kanaat önderlerini takip etmek gibi olabilir. Söz konusu LinkedIn‘de de yüzlerce veya binlerce bağlantı eklemenin bireye veya işletme değerine eşit olmadığı açıktır.

Az ve Öz Kullanıcı Faydayı Arttırır

Dikkat Ekonomisi’nde değer, ana itici güçtür. Kullanıcılar zaman açısından fakirdir ve bol miktarda bilgi ile boğulmuş durumdadır. Çünkü dikkat, değer yaratma tarafından yönetilmektedir. LinkedIn de bu noktada farklı değil. Büyük bir bağlantı hacminin, küçük ve yakın temas çevrelerinden daha az faydalı olabileceğine dair kullanıcılar arasında artan bir farkındalık var.

İngiliz antropolog Dunbar’a göre bir kişi en fazla 150 kişi ile anlamlı bir ilişki kurabilir. Dunbar’ın teorisine göre bir birey için ilk 5 kişi en çok sevdikleri, ilk 15 kişi yakın arkadaşları, ilk 50 kişi arkadaşları, ilk 150 ise etkili etkileşim kurabildikleri olarak belirlenmiştir. Bu sebeple eğer LinkedIn kullanıcısı işine yarar bilgilere ve kişilere ulaşmak istiyorsa aslında titiz bir şekilde seçici olmalıdır.

LinkedIn’de Anlamlı Bağlantı Oluşturmanın İpuçları

Bir ilişki kurulduktan sonra bağlantı kurun. Anlamlı sosyal medya etkileşimleri oluşturmanın anahtarı zaten var olan bir ilişkiye sahip olmaktır. Gerçek hayatta tanıdığınız insanlar ağınıza eklemek için ilk tercihiniz olmalıdır.

Hedeflerinizi anlayın. Neden LinkedIn’de olduğunuzu ve profesyonel ağdan ne elde etmeyi umduğunuzu anlamak önemlidir.

-Bağlantıları sürdürmek için gerekli kriterleri bulundurun. Kalite açısından belirli kriterlere uyan kişilerle bağlantı kurun. Sadece gerçek değer sağlayan bağlantıları korumak için zaman zaman temizlik yapmak da aynı derecede önemlidir.

-Önerebileceğiniz ve genel kitleye fayda sağlayan kullanıcıları ekleyin. İşinize yarar sağlayan ve birçok kişinin gelişimi için içerik üreten kişileri ağınıza dahil edin. Bu kişilerle profesyonel anlamda iletişime geçin ve mümkünse gerçek hayatta tanışmak için de fırsat kollayın.

İpuçları artık cebinizde! Ayrıca isimtescil.net olarak konu açısından farklı bir noktada da bilgi sahibi olmak için LinkedIn’de Bir İşletme Profiline Sahip Olmak Neden Önemlidir yazımızı okumanızı da tavsiye ederiz.

Yorum Bırakın