Mobil uygulamalarınızın ne kadar güvenli olduğunu biliyor musunuz? Siber tehdit biçimlerinin hızla gelişmesi ve bilgisayar korsanlarının saldırı sıklığının artmasıyla birlikte, mobil uygulamaların ve teknolojik ortamda depolanan hassas verilerin güvenliği de daha sık gündeme geliyor.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte siber saldırılar oldukça donanımlı hale geldi ve bilgisayar korsanları sistem açıklarını artık daha detaylı yakalayabiliyorlar.  Bu durum da beraberinde şirketlerin güvenlik önlemlerini arttırması gerektiği gerçeğini getiriyor. Büyük şirketler kullanıcı verilerinin güvende kalması için büyük miktarda paralar ödeyerek önlem alıyor ancak bazen bu bile yeter olmayabiliyor. İsimtescil (https://www.isimtescil.net/) olarak; mobil uygulama güvenliğindeki en yaygın tuzakları ve bunların önlenmesi hakkında bazı ipuçlarını sizler için derledik.

Güvensiz Veri Depolama

Mobil uygulamalar; Konum, ad, kredi kartı numarası, kişiler gibi büyük miktarda hassas kullanıcı verisi içeriyor. Bu verilerin sızması, uygulama kullanıcıları ve şirket açısından çok büyük sorunlara neden olabilir. Bu sebeple mobil uygulama geliştiricilerin güvenli bir şekilde veri depolamaya dikkat etmesi gerekiyor. 

Cep telefonunda saklanan veriler daima şifrelenmelidir. İOS dosya sistemi bunu varsayılan olarak yapar, ancak Android sistemi şifrelenmez, bu yüzden bir uygulama geliştirirken göz önünde bulundurulması gereken ilk şey şifreleme olmalıdır. Veri güvenliğini artırmak için ek üçüncü taraf şifreleme kullanmanızı öneririz. Ayrıca, HTML5’in verileri kaydetme biçimine de dikkat etmelisiniz.

Uygulamanızın verileri önbelleğe alma ve kaydetme şeklini kontrol edin. Kullanıcı uygulamayı kapattıktan sonra; uygulamanın verileri temizlemesi ve arka planda iken verilerin maskelenmesi istenir.

Şifreleme Eksikliği

Verileri güvende tutmak istiyorsanız, veri şifreleme mutlak bir zorunluluktur. Şifreleme, ilk verileri farklı bir formata dönüştürmenin bir yoludur, bu nedenle onu okumak veya çalmak çok daha zor hatta imkansız hale gelir.

Mobil cihazda verileri şifrelemenin iki yolu vardır:

Yazılım tabanlı şifreleme: Şifreleme anahtarlarını üretmek ve doğrulamak için özel yazılımların kullanılması anlamına gelir. Bu yöntem Google tarafından tercih edilir ve daha yaygın ve evrensel olarak kabul edilir.

Donanım tabanlı şifreleme: Şifreleme anahtarlarını üreten ve doğrulayan bir donanım parçasının (yani şifreleme motoru) kullanılması anlamına gelir. Bu, Apple tarafından tercih edilen bir yöntemdir ve yazılım tabanlı şifrelemeden daha maliyetlidir.

Kimlik Doğrulama

Kimlik doğrulama ve yetkilendirme, mobil uygulama güvenliğindeki en zayıf noktalardan biridir. Hackerların uygulamanın kimlik doğrulama sistemini kandırabilmesi için düzinelerce yol vardır. 

Kimlik doğrulama güvenliğini sağlamak için 8 basamaklı bir şifre istemekten çok daha fazlası var:

Giriş yapma denemelerinin sayısını sınırlayın.

  • Güçlü bir şifre kullanın.
  • Şifreleri ve PIN’leri şifreli de tutun.
  • Oturum süresinin dolması özelliğini aktifleştirin.
  • Mümkünse biyometrik kimlik doğrulamayı kullanın.

Uygulama Güncellemeleri

Bir mobil uygulama güncelleme gerektirdiğinde, bunun nedeni geliştiricilerin başka bir fikir ortaya çıkarmaları değildir. Güncelleme aslında uygulamayı daha güvenli hale getirme yollarından biridir.

Güvenlik yamaları, boşluklara dikkat eden ve mevcut hataları ortadan kaldıran küçük kod parçacıklarıdır. Bu yamalar uygulama güncellemeleriyle birlikte gelir, bu nedenle geliştiriciler için düzenli olarak bu güncellemeleri sağlamak ve uygulamanın yamalı olmasını sağlamak önemlidir. Her ne kadar basit görünmekle birlikte, hala olası korsan saldırılarına karşı daha savunmasız hale gelen çok sayıda yamalı olmayan uygulama bulunmaktadır.

Güvenli Olmayan Sunucu

Uygulama, sunucuyla (https://www.isimtescil.net/sunucu/en-ucuz-cloud-sunucular.aspx) sürekli iletişim kurar ve en hassas olanlar da dahil olmak üzere onunla veri alışverişinde bulunur. Sunucu ve bu iletişim güvenli değilse uygulamada sorunlar olabilir.

Uygulama ile sunucu arasındaki etkileşimi güvence altına almanın en yaygın yolu, SSL sertifikası kullanmaktır. SSL, Standart Soket Katmanı anlamına gelir ve veri alışverişini güvence altına alır.

İsimtescil (isimtescil.net) olarak, mobilde güvenli kalmanızı önemsiyoruz. Dijital çağda kişisel bilgilerinizin emin ellerde olmasına dikkat edin.

1 Yorum

Yorum Bırakın