Başarılı ve her geçen gün daha yeni müşterilere ulaşan bir işiniz varsa, web sitenizin de işletmeniz ile doğru orantılı bir şekilde büyüdüğünü keşfedebilirsiniz. Blog gönderileri, ürün sayfaları, e-ticaret listeleri ve iletişim sayfaları SEO için yönetiminizi bekleyen sayfalardan yalnızca bazılarıdır.
Yönetilecek bu kadar çok sayfa varken bazı durumlarda işler planladığınız gibi ilerlemeyebilir. Kötü bağlantılar fark edilmeyebilir, web sitesi yapısı dağınık hale gelebilir ve içerik hızla optimize edilmemiş hale gelebilir. Tüm bunlar, ziyaretçilerinizin deneyimini etkileyebilir ve bu da hemen çıkma oranınızı arttırabilir.
Bu nedenle, işletmenizin yakaladığı güzel ivmeyi bozmamak ve işletmenizin büyümesini web siteniz ile desteklemek için; sitenizin periyodik site temizlemeleri yapmanız, web sitesi tutarlılığını, alaka düzeyini ve kullanılabilirliğini korumanız çok önemlidir.
İsimtescil olarak bu yazımızda, web sitenizin işletme hedefleri ile parelel ilerlemesi, müşterilere iyi bir deneyim yaşatması ve SEO açısından uygun olması için bazı adımları derledik.
SEO Temizleme Stratejinizi Yürütmek İçin 6 Adım
SEO temizliğine başlamadan önce, web sitenizi genel olarak incelemenizi tavsiye ederiz. Bu, web sitenizin bir arama motorunun gözünden nasıl göründüğünü değerlendirmeniz açısından faydalı olacaktır. Böylece, arama motorlarının sitenizi nasıl keşfettiğini, taradığını ve dizine eklediğini daha iyi anlayabilirsiniz.
Kapsamlı bir durum tespiti size yapılması gerekenler konusunda yol gösterici olacaktır. SEO sorunlarını ve tarama sorunlarını teknik olarak tanımlamak için site denetimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu iyi bir başlangıç noktasıdır ve nereden başlayacağınızı öğrendikten sonra, web sitenizi temizlemek için aşağıdaki işlemleri uygulayabilirsiniz.
1. Site yapınızı temizleyin
Sitenizin yapısı, arama motoru sıralamasında ve müşterilerin sitenizle etkileşimde bulunma biçiminde büyük bir fark yaratabilir.
Ziyaretçilerinizin ilk ilgisini çeken ve ihtiyaçlarına cevap verecek olan alan site menüsüdür. Site menünüzün müşterinin erişebileceği bir yerde olması ve siteyi kolay gezme imkanı sunması çok önemlidir. Aksi takdirde müşteri ya da potansiyel müşteriler sitenizde hemen çıkabilir.
Dikkate alınması gereken diğer konu da site içerikleridir. Şu anda işletmeniz veya web siteniz hedeflerinizle uyumlu mu? Web sitenizin içeriği mevcut hizmetlerinizi karşılıyor mu? İçerik diliniz anlaşılır mı? Bu sorulara dürüst cevaplar verdiğinizde ilerleme kaydetmeye başlayacaksınız.
Pazarlamayla ilgili her şeyde olduğu gibi, site yapısı temizleme de veriye dayalıdır. Web siteniz hakkında açıklayıcı bilgiler toplamak için performans verilerinizi inceleyin. Ziyaretçiler web sitenize eriştiğinde sayfaların ne kadar trafik aldığına ve bu trafiğin nereden geldiğine mutlaka bakın. Bu sayede sitenizin ana sayfasına gelen kişilerin yolculuklarının hangi aşamasında olduğunu analiz edebilir ve onların bakış açısıyla site içeriklerinizi temizleyebilirsiniz.
Bu içgörüler ve bilgilerle donanmış olarak, site yapınıza yeni bir soluk getirmeye başlayabilirsiniz. Web sayfalarınızı ve içeriklerinizi kategorilere ayırmak ve bu kategorileri alaka, önem ve performansa göre düzenlemek siteniz için yeni bir başlangıç olacaktır.
2. Kötü bağlantıları belirleyin ve kaldırın
Kötü bir bağlantı, Google’ın kurallarını ihlal eden bağlantıdır. Google, sitenize giden kötü bağlantılardan hoşlanmaz. Kötü bir bağlantı, Google’dan, arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP’ler) sıralamanızı ve dolayısıyla tüm web sitenizin performansını etkileyecek cezalara neden olabilir.
Kötü bağlantıları ortadan kaldırmak için ilk olarak, bu bağlantıları barındıran web sitelerini aramayı deneyin. Daha sonra bağlantıların doğrudan kaldırılmasını talep edebilirsiniz. Ancak bu yöntem işe yaramazsa, farklı yöntemler deneme zamanı gelmiş demektir. Bu noktada sitenize bağlanan sayfaların veya alanların URL’lerini reddedebilirsiniz.
Bağlantıları reddettiğinizde, esasen Google’ın web sitenizin etki alanına giden bu bağlantıları görmezden gelmesi için talepte bulunmuş olursunuz. İsteğiniz başarılı olursa, bu bağlantılar Google tarafından sayılmaz.
3. Bozuk bağlantıları kaldırın veya yeniden yönlendirin
Bozuk bir bağlantı, web sitenizde var olmayan bir sayfaya götüren bir bağlantıya işaret eder. Bunlara tıklamak bir 404 hata mesajıyla sonuçlanır.
Bir site denetimi yaptıysanız, muhtemelen sitenizde bazı bozuk bağlantılar ortaya çıkmıştır. Bu bozuk bağlantıları Google Arama Konsolundaki Tarama Hataları raporu ile bulabilirsiniz.
4. Resimleri optimize edin
Bir web sitesinin tasarımı ve görselleri içeriği kadar önemlidir. Çünkü siteye girdiğinizde göze ilk çarpan şey sitenin tasarımı ve görsellerdir. Bu kısmı beğenen kullanıcı içerikleri daha rahat ve ilgiyle okuyabilir. Görseller ayrıca sitenizin SEO’sunu artırmak için de harika bir yoldur! Görsel SEO birçok farklı parça ve strateji içerir.
Sitenizin yükleme hızını artırmak için sayfalarınızdaki resimleri sıkıştırmanız gerekir bu sayede sayfalar çok daha hızlı yüklenir ve hemen çıkma oranı azalır.
5. Yinelenen meta verilerini silin
Arama motoru sonuçlarında görünen her başlık etiketi ve meta açıklaması tek, özgün olmalıdır. Web sitenize daha fazla sayfa ekledikçe, meta verileri çoğalabilir ve yinelenen içerik sorunu yaşayabilirsiniz. Siz fark etmeden sitenizin kalitesini etkileyen aynı başlık etiketlerine veya çok benzer meta açıklamalarına sahip olabilirsiniz.
Web sitenizin SEO’sunu temizlerken, yinelenen meta verileri ortadan kaldırmak, sıralamanızı yükseltmenize ve Google’ın iyi tarafına geçmenize yardımcı olacaktır.
6- Her Alanın Çalışıp Çalışmadığını kontrol Edin
Web sitenizin her alanının işlevsel olması ve kullanıcıların tıkladıkları her alandan sonuç alabilmeleri, eşsiz bir kullanıcı deneyimi yaşatmayı sağlar.
Web sitenizin bazı bölümleri etkili çalışmıyorsa, ziyaretçiler hayal kırıklığı yaşayabilir. Bu durum Google tarafından da iyi algılanmaz ve sıralamalarınız düşer.
Çalıştığından emin olmak için her sayfayı gözden geçirin. İletişim formlarının, kayıtların, e-ticaret alışveriş sepetlerinin, ödeme işlemlerinin vb. işlevselliğini test edin.