Tüm web sitelerinin ortak amaçlarından biri de site ziyaretçilerinin sitede vakit geçirmesi, ilgisini çeken içeriklere kolayca ulaşması ya da ürün satın alma işlemi yapmasıdır. Eğer site ziyaretçileriniz, sitenize girdiğinde hemen çıkmıyorsa başarılı bir strateji izlediğiniz söylenebilir.

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) web sitelerinin performansını ölçen önemli bir orandır.  Hemen çıkma oranını belirlemek için web sitesini ziyaret eden kullanıcıların site içerisinde gerçekleştirdikleri eylemler incelenir. Bu eylemler sitenin performansı hakkında ciddi bir öngörü oluşmasını sağlar. Böylece sitenizde nelerin eksik olduğunu ve ne gibi yenilikler yapılması gerektiğini ölçümleme fırsatınız olur. Hemen çıkma oranı, SEO çalışmaları hakkında önemli ipuçları verir.

İsimtescil olarak bu yazımızda hemen çıkma oranının ne olduğunu ve hemen çıkma oranının nasıl düşürülebileceğini ele aldık.

Hemen Çıkma Oranı Nedir?

Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sitenizin açılış sayfasına geldikten sonra diğer sayfaları ziyaret etmeden kısa bir süre içinde sitenizden ayrılması hemen çıkma oranı olarak tanımlanabilir. Web siteleri için oldukça önemli olan bu oran baz alınarak site düzenleme çalışmaları yapılır. Sitesini gerçekten daha iyi bir noktaya geliştirmek isteyen site yöneticileri hemen çıkma oranını çok yakından takip ederler. Çünkü bu oran, sitede eksik olan alanları görmek ve bunları iyileştirmek için fırsat sunar. Böylece önünüzdeki süreçte yapacağınız SEO çalışmalarını belirleyebilir, sitenizde kullanıcı dostu olmayan alanları düzenleyebilir ya da site ziyaretçileri için daha ilgi çekici, faydalı içerikler üretmeye başlayabilirsiniz.

Hemen çıkma oranının bize gösterdiği bir diğer şey de ana sayfanın performansıdır. Çünkü siteye tıkladıktan kısa bir süre sonra siteden ayrılan kişiler sadece ana sayfayı görmüş olur. Bu da siteden ayrılmalarında ana sayfanın performansı ile ilgili sorunlar olduğunun bir göstergesidir.

Hemen Çıkma Oranını Düşürmek İçin Yapılması Gerekenler


Web siteniz ile ilgili dönüşleri takip ederken web sitenizde hemen çıkma oranının yüksek olduğunu tespit ettiyseniz, öncelikle bu oranı detaylı olarak incelemeli ve analiz etmelisiniz. Sorunun ne olduğunu tam olarak tespit etmeden önlem almaya çalıştığınızda sitenizin iyi işleyen alanlarını da olumsuz etkileyebilirsiniz. Sorunun kaynağına inin. Belki de sitenizin genelinde bir sorun yoktur. Sadece bazı alanlarda aksaklıklar oluşmuştur. Bunu bilmek size hem zamandan tasarruf sağlar hem de sitenizi daha hızlı bir şekilde düzeltmenize yardımcı olur.

Hemen çıkma oranını düşürmek için alabileceğiniz bazı önlemler:

1- Sitenizin Mobil Uyumluluğunu Test Edin

Günümüzde web sitelerinin neredeyse hepsi mobile uyumlu olarak yapılıyor. Çünkü kolayca tahmin edebileceğiniz üzere internete erişim sağlama noktasında mobil cihazlar her geçen gün daha çok tercih ediliyor. Şu an site girişlerinizi incelediğinizde mobil cihazlardan sitenize girişlerin çok daha yüksek olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

Zaten Google da mobil uyumluluğu destekliyor. Mobil uyumlu olmayan bir siteye mobil cihazınızdan girdiğinizde otomatik olarak geri çıkıyorsunuz. Bu da aslında mobil uyumun, hemen çıkma oranını düşürmek için şart olduğunun en önemli göstergelerinden biri.

2- Siteniz Hızlı Açılıyor mu?

Günümüzde internet kullanıcıları aynı anda birçok içeriğe maruz kalıyor ve bu içeriklere hızlıca göz gezdirmek artık bir kullanıcı alışkanlığı haline geldi. İnternet kullanıcıları yavaşlığa tahammül edemiyor. Ulaşmak istedikleri içerik yavaş açılıyorsa o sayfadan çıkmayı tercih ediyorlar. Yani yavaş açılan bir web sitesine sahipseniz ve bu sorunu henüz çözmediyseniz hemen çıkma oranınızın yüksek olması oldukça beklenen bir sonuçtur. Bunu değiştirmek için sitenizin yavaş açılmasına sebep olan faktörleri hızlıca tespit etmenizi ve hemen önlem almanızı tavsiye ederiz.

3- Siteniz Kullanıcı Dostu mu?

Tasarımı karışık olan, göz yoran ve kullanıcıların aradıkları bilgiye erişimini zorlaştıran sitelerin hemen çıkma oranı yüksektir. Çünkü internet kullanıcısı, ziyaret ettiği sitenin hoş bir tasarıma sahip olmasını ve aradığı bilgiye kolayca ulaşmayı ister. Sitede dolaşırken zorluk çeken bir kullanıcı, sizin sitenizi ziyaret etmek yerine alternatif siteleri ziyaret edebilir.

3- Pop-up Reklamları Geçmişte Bırakma Zamanı

Pop-up reklamlar hiçbir kullanıcının hoşlanmadığı bir reklam çeşididir. Kullanıcı ulaşmak istediği bilgi için sitenize tıkladığında karşısında açılan büyük reklam alanından rahatsızlık duyar. Çoğu zaman da bu sayfayı kapatmak isterken istemeden reklama tıklar ve bu çok daha sinir bozucu bir hal alır. Bu sebeple kullanıcılar sitede açılan pop-up gördüklerinde siteden hemen çıkabiliyor. Bu da hemen çıkma oranını yükselten faktörlerden biri.

4- 404 Sayfalarını Tespit Edin

Siteniz az sayfadan oluşuyorsa bu hatayı alma ihtimaliniz oldukça düşüktür ancak çok sayıda sayfa barındırıyorsanız ve özellikle e-ticaret hizmeti veren bir siteyseniz 404 hatası ile sık sık karşılaşabilirsiniz. Bu hata da kullanıcıların sayfanızdan hemen çıkmasına sebep olur.

2 Yorum

Yorum Bırakın