Geçtiğimiz günlerde inovatif ve ses getiren ürünlerin sahibi Amazon şirketinden yeni bir hamle daha geldi: Alexa! Amazon’un sesli asistanı Alexa’sı piyasada Google’ın da üzerinde çalıştığı Google kişisel sesli asistanına dişli bir rakip olarak göz kırpıyor. Google Sesli Asistan nedir ve nasıl kullanılır? hakkında daha önceden sizlerle bilgiler paylaşmıştık.

Söz konusu Alexa ise son güncellemeleriyle birlikte artık tamamen bizlerin hizmetinde olacak. Alexa’dan sabah uyandığımızda günün kısa bilgisini alabilir, kahvaltımızı yaparken favori müzik grubumuzdan bir parça çalmasını isteyebilir ama en önemlisi bir ihtiyacımız olduğunda kendisinden eve sipariş vermesini talep edebileceğiz.

Çalışmalar şu anda Alexa’nın ürün satın almak için ses özellikli sipariş sistemini kullanan kişi sayısının çok düşük olduğunu tespit etti. 2018’de Alexa, kullanıcılarının sadece % 2’sinin cihazdan bir şeyler sipariş ettiğini söylüyor. 2019 yılında yapılan araştırma ise Amazon’un Alexa veya Google ana sayfası gibi ses özellikli cihazlardan en az bir ürün satın alanların sayısının neredeyse %32 oranında arttığını gösterdi. Bu rakamlar, 2021 yılına kadar sadece zaman içinde yaklaşık 40 milyona yükselmesi beklenen 31 milyon alışverişçinin bir demografisini temsil ediyor. Bu yapay zeka destekli Alexa, daha da konuşulacağa benziyor.

Sesli asistan üzerinden yapılan araştırmadaki söz konusu büyüme pazarlamacılar için önemlidir. Çünkü tüketicilerin satın alması için bir kaynak tek bir yılda %30’un üzerinde büyüdüğünde şirketlerin bu kaynağa zaman, para ve enerji yatırmaya başlaması gerekmektedir.

Bu ses özellikli cihazlarla sipariş edilen ürün tiplerini ayırt etmek de aynı derecede dikkat çekicidir. Thinknum tarafından yapılan bir araştırma, sesli asistanlar aracılığıyla en çok sipariş edilen ürünlerin köpek maması, sabun, çorba ve kahve olduğunu göstermektedir. Bu ürün kategorileri yatırım yapmaya değer olarak görülebilir. Ancak önemli olan, bu eşyaları satın alacak tüketici türünü ve neden bu ürünleri satın aldıklarını araştırmaktır.

Sesli arama asistanlarının kullanım sıklığı da tıpkı Chatbot’ların yaygınlaşması gibi önem kazanacaktır. Çünkü herhangi bir marka ev eşyaları, güzellik ürünleri veya gıda ürünleri satan bir pazarda ise bu ses özellikli cihazlarda SEO sıralamaları üzerinde daha fazla mesai yapması gerekecektir.

Yorum Bırakın