Sesli arama, bir kullanıcının bir cihaz kullanarak ses ile arama yapmasına izin veren teknolojidir. Bu teknolojiye örnek alarak Google sesli arama uygulamasını verebiliriz. Mobil telefonunuza Google uygulamasını yüklediğinizde, Google’ın sizi sesli arama için yönlendirdiğini görebilirsiniz.

Bu şekilde ellerinizi kullanmadan, konuşarak internette dilediğiniz terimleri sorgulayabilirsiniz. Sesli arama günümüzde giderek artan bir sıklıkla kullanılıyor. Bu nedenle özellikle işletmelerin sesli arama teknolojisini kullanmaları, işletmelerinin büyümesi ve daha fazla kullanıcıya ula04anılarak sesli arama yapılabiliyor. Metin yoluyla arama yapan kullanıcılar daha spesifik ve kısa anahtar kelimelere yönelirken, sesli aramada söylenenler genellikle uzun kuyruklu anahtar kelimelerden oluşuyor. Google Home ve Amazon Alexa gibi ürünler, sesli arama teknolojisinin günden güne yaygınlaşmasını sağlıyor. Öyle ki, Google’da günlük olarak yapılan 3,5 milyar aramanın 3’te 1’ini sesli aramaların oluşturduğu artık biliniyor. Yakın gelecekte yapılacak olan tüm aramaların %50’sinin sesli arama biçiminde yapılacağı öngörülüyor.

Mobilin giderek yaygınlaşması da sesli arama teknolojisini öne çıkarıyor. Sesli aramanın kullanıcı deneyimini daha hızlı ve kullanışlı hale getirmesi de bu teknolojinin her geçen gün daha fazla kullanılmasının önemli nedenlerinden biri.

Bu noktada kullanıcıların merak ettiği en önemli konu, SEO’nun bu teknolojiye nasıl uyum sağlayacağı. Yazı ile yapılan aramaların, sesli arama için günlük konuşma diline çevrilmesi oldukça önemli. Bu nedenle SEO açısından gelişmek için, sesli aramada kullanılan sorgulara göre web sitenizdeki içerikleri güncellemeniz gerekiyor.

Sesli aramalarda en çok soru sorulduğu için

Sesli aramalarda kullanıcılar daha çok soru odaklı aramalar yapılıyor. Merak duygusuyla yapılan bu aramalarda ne, neden, ne zaman, neden, nasıl, kim gibi sorular öne çıkıyor. Ayrıca akıllı telefonlar üzerinden yapılan sesli aramaların büyük bir çoğunluğu da yakındaki işletmelerin bulunmasına odaklanıyor. İşletmelerin bu anlamda kullanıcıların sordukları sorulara cevap verir nitelikte içerikler üretmeleri son derece önemli. İşletmeler, sesli aramayı faydalarına olacak şekilde kullanmak için kolay, doğal ve okunabilir içerikler üretmeliler.

Sesli aramalarda en çok soru sorulduğu için, işletmelerin içeriklerini soru-cevap şeklinde tasarlamaları rakiplerinin önüne geçmelerini sağlayacaktır. Aradığı sorunun cevabını direkt olarak bulabilen kullanıcı hem sitede daha fazla vakit geçirecek hem de söz konusu siteyi tekrar tekrar ziyaret edecektir. Sesli aramaya uygun bir web sitesi oluştururken uygulanması gereken yöntemler şu şekildedir:

  1. Web siteniz mobil uyumlu olmalı, mobilden sitenizi ziyaret eden kullanıcılar sitenize hızlı, kolay ve sorunsuz bir şekilde erişim sağlayabilmelidir. Aksi takdirde içeriğiniz ne kadar kaliteli olursa olsun, bu kullanıcı bir daha sitenizi ziyaret etmeyecektir. AMP teknolojisinin kullanılması işletmenize fayda sağlayacaktır.
  2. Tüm yerel sayfalarınız optimize edilmelidir.
  3. Sitenizde doğru reklam seçimi ve yerleşimi yapılmalıdır.
  4. Sitenizde yapılandırılmış veriler kullanılmalıdır.
  5. Sitenizde ziyaretçi etkileşimini artırmak üzere on-page SEO çalışmaları yapılmalıdır.

Sesli aramaya uygun içerik oluştururken oluşturmanız gereken kişi Google değil, kullanıcıdır. Bu nedenle özellikle Google’a odaklanarak bol miktarda anahtar kelime kullanmaktan çok daha fazlasını yapmalısınız. Çünkü kullanıcı sitenize girip, sorduğu soruya cevap bulamadığında vakit kaybedecek ve kendisini kandırılmış hissedecektir. Bu yüzden anlamsız içeriklerden ve sorulan soruya yanıt vermeyen, anahtar kelimeyle dolu ama esasında boş yazılardan kesinlikle uzak durmalısınız.

Ziyaretçiler hızlı ve kolay işlem yapabildikleri sitelerde daha çok vakit geçirir, dahası sonra da bu siteyi ziyaret ederler. Bu yüzden sesli arama için içerik oluştururken de arama motorunun isteklerinden ziyade kullanıcı deneyimini önemsemeniz sizin faydanıza olacaktır.

5
Sending
User Review
2.75 (4 votes)

Yorum Bırakın