Web siteleri, yaşayan platformlardır. Arama motorları, tasarım trendleri ya da ürün çeşitliliğinizin artması vb. birçok sebeple sık sık güncellemeler yapmanız gerekir.

Bazen web sitenizdeki yer alan içerik bir süre sonra değerini yitirebilir, güncelliğini kaybedebilir ya da işlevsiz hale gelebilir. Peki bu içerik silinmeli mi yoksa güncellenmeli mi?

Düzenli içerik de site bakım faaliyetlerinizin bir parçasıdır. İsimtescil olarak bu yazımızda, eskiden ürettiğiniz ve amacı olan bir içeriği değerlendirmek için en iyi çözümün ne olabileceğini ele aldık.

Hala Geçerli Olan Eski İçeriği Güncelleyin

Bazı blog içerikleri grafik verileri içerir ve böyle veriler belirli aralıklarla güncellenir. Sitenizde böyle alanlar varsa ve grafiklerde güncellemeler yapmanız bu alanı tekrar kullanılabilir bir hale getirmek için yeterli oluyorsa, bunun üzerinden ilerleyebilirsiniz.

Böyle yazılar ya da alanlar köşe taşı içerik olarak tanımlanabilir. Rakamlar ya da açıklamalarda değişiklikler olsa da içeriği en son standartlara uydurmak için sürekli güncellemek gerekir.

Eski gönderilerinizden kolayca yeni, değerli içerikler oluşturabilirsiniz. Örneğin, aynı konuyla ilgili 3 eski blog yazınızı, yeni bir gönderide birleştirebilir veya gönderinizin eski bölümlerini güncellenmiş içerikle değiştirebilirsiniz. İlk gönderinizin bir klonunu oluşturarak üzerinde çalışmanız gereken bir taslağa sahip olabilirsiniz. Bu süreci çok daha kolay hale getirir. 

Alakasız Yayınları veya Sayfaları Silin

Muhtemelen sitenizde artık ihtiyacınız olmayan eski yazılarınız veya sayfalarınız var. Bir süre önce satmayı bıraktığınız ve bir daha satma niyetiniz olmayan bir ürün, uzun zaman önce gerçekleşen bir olayın duyurusu veya çok az içeriği olan veya hiç içeriği olmayan eski sayfalar hakkındaki bir blog gönderisinin satırlarını düşünün. 

Bu eski içerik, şimdi veya öngörülebilir gelecek için size hiçbir değer katmaz. Bu durumda, Google’a bu eski yayınları veya sayfaları unutmasını söylemeniz veya URL’ye başka bir amaç vermeniz, SEO çalışmalarınız için en doğrusu olacaktır.

Eski içeriği silmekten bahsettiğimizde, sadece “sil” e basmak ve sonra onu unutmaktan bahsetmiyoruz. Bunu yaparsanız, içerik silindikten sonra Google’da haftalarca görünebilir. URL’nin aslında bir miktar bağlantı değeri de olabilir, bu da boşa harcanması anlamına gelir.

Bu noktada iki seçenek:

  1. Eski gönderiyi ilgili bir gönderiye “301 yeniden yönlendirin”

Diyelim ki, o sayfaya işaret eden bir dizi kaliteli bağlantınız olduğu için bir URL hala değer taşıyorsa, URL’yi ilgili alana yeniden yönlendirerek, bu değerden yararlanabilirsiniz. 301 yönlendirmesi ile arama motorlarına ve ziyaretçilere sitenizin başka bir yerinde bu içeriğin daha iyi veya daha yeni bir sürümü olduğunu söyleyeceksiniz. 301 yönlendirmesi, kişileri ve Google’ı otomatik olarak bu sayfaya gönderir.

  • Arama motorlarına içeriğin kasıtlı olarak kaldırıldığını söyleyin

Sitenizde yeniden yönlendirebileceğiniz alakalı bir sayfa yoksa, Google’a “410 Silindi” durumu sunarak eski yayınınızı tamamen unutmasını söylemeniz akıllıca olacaktır. Bu durum kodu, Google’a ve ziyaretçilere içeriğin kaybolmadığını, bir sebeple sizin tarafınızdan silindiğini söyleyecektir.

Google bir gönderi bulamadığında, sunucu genellikle arama motorunun botuna “404 Bulunamadı” durumunu döndürür. Sonunda, Google bunu çözecek ve URL arama sonucu sayfalarından kademeli olarak kaybolacaktır. Ancak bu zaman alır. 410, Google’a sayfanın sonsuza kadar gittiğini, asla geri dönmeyeceğini söylemesi bakımından daha güçlüdür. 

Yönetmeniz Gereken Eski İçeriğiniz Var mı?

Web sitenizi en güncel halinde tutmak için eski içeriği temizlemek, içerik bakım rutininizin bir parçası olmalıdır. Eski gönderilerinize düzenli olarak bakmazsanız, er ya da geç sorunlarla karşılaşmanız kaçınılmazdır. Ziyaretçilere yanlış bilgiler gösterebilir veya aynı konuyla ilgili çok fazla sayfaya sahip olarak kendi sıralamanıza zarar verebilirsiniz. Bu içerikleri belirli rutinlerle düzenlemezseniz daha sonra düzeltilmesi gereken çok işiniz olabilir. Bu nedenle, eski gönderilerinize göz atın ve ne yapacağınıza karar verin: güncelleyin, birleştirin veya silin.

Yorum Bırakın