Türkiye’ye yakışan alan adı” mottosu ile 5 Kasım 2012‘den itibaren (yeniden) hayatımıza giren TC uzantısı, üç faz halinde sırasıyla Markalar, Domain Yatırımcıları ve Tüm kullanıcılar için “kayıt edilebilir” olacak.

Peki ICANN tarafından Türkiye için resmi olarak tahsis edilen .TR uzantısı varken nereden çıktı bu TC alan adı?

Aslına bakarsanız TC uzunca bir süredir buralardaydı.  ICANN tarafına baktığımızda ccTLD sınıflamasında yer alan ve  Turk ve Caicos adalarına atfen tescile açılmış bu uzantı, 27 Ocak 1997 yılında AdamsNames isimli bir İngiliz firmasına “tüm işletmenlik hakları ile birlikte” devredilmişti.

1 Ağustos 2012‘ye gelindiğinde ise bizim için de büyük bir sürpriz olan: “TC alan adları yeni kayda kapandı” bildirimini aldık. Daha sonra gelişen süreçte; bir Türk girişimcinin Avrupa’daki ccTLD trendini görüp  Türkiye nezdinde aidiyet ifade eden TC’ alan adının yönetim haklarını satın aldığını öğrendik.

Bu süreç öncesi Dünya’nın pek de fazla önemsemediği TC, 5 Kasım 2012 tarihine kadar sadece 20.000 adet kayıtlı alan adı ile 360 milyonluk domain ekosistemi içerisinde neredeyse kaybolmuş durumdaydı. Bugün ise Türkiye’den yönetilen ve ana trend alan adlarına alternatif olabilecek nitelikte bir yapıya bürünen TC, pek çok marka yöneticisi için es geçilmesi imkansız bir statüye kavuşuyor.

TCNET yönetiminin başarılı itibar mimarlığı sayesinde önce Avrupa, ardından da Dünya ölçeğinde alternatif bir Türk alan adı uzantısı olmasını beklediğimiz TC, hedeflediği itibarın tahsisi adına tabana yayılmak değil, gerçekten internet varlığına önem veren markaların ve domain yatırımcılarının portföyünde yer almak ve “aktif olarak” kullanılmak istiyor.

Yüzde 43’lük pazar payı ile Türk Alan Adı sektörünün lideri isimtescil.net‘in dirket kayıt yazmanı olduğu TC alan adında siz de pozisyon almak istiyor ve ön talep fazındaki binlerce boş Jenerik  fırsatlarından yararlanmayı düşünüyorsanız  TC domain kaydı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yorum Bırakın