Teknik SEO’nun sayfa içi ve sayfa dışı SEO’dan tamamen farklıdır. Web siteniz harika bir organik trafiğe sahip olabilir, ancak dönüşümler hala çok düşükse ve hemen çıkma oranı yüksekse tüm bu belirtiler, web sitenizin teknik olarak zayıf SEO’dan muzdarip olabileceği anlamına gelir.
Doğru strateji oluşturmak ve teknik SEO yönetimlerini kullanmak, web sitenizi olumlu yönde etkileyebilir ve yalnızca web sitenize organik trafik akışını artırmakla kalmaz, aynı zamanda dönüşümleri de artırabilir.
İsimtescil olarak, teknik SEO tekniklerinin önemini göz önünde bulundurarak, web sitenize uygulayabileceğiniz ve dönüşümlerinizi artırmanıza yardımcı olacak bazı teknikleri sizin için derledik.
Teknik SEO Nedir?
Teknik SEO, tüm teknik hedefleri karşılayan web sitenizin arama görünürlüğünü veya gelişmiş organik sıralamasını iyileştirme uygulamasıdır. Basitçe söylemek gerekirse, site sıralama öğelerinizi artırmaya, daha fazla izleyici oluşturmaya ve dönüşüm oranını artırmaya odaklanan sayfa içi SEO’nun bir alt parçasıdır.
Teknik SEO Neden Önemlidir?
Teknik SEO, web sitenizin daha hızlı yükselmesini sağlar ve sitenizi mobil uyumlu hale getirir. Ayrıca arama motorları tarafından siteniz daha kolay anlaşılarak taramaya ve dizine eklenir.
Çok iyi içerikler yazabilir ve bu içeriklerin ciddi anlamada okunmasını sağlayabilirsiniz. Ancak sitenizin yüklenmesi zaman alıyorsa ve mobil uyumluluğunda sorunlar yaşanıyorsa içeriklerinizin ne kadar iyi olursa olsun okunma ve tıklanma oranlarınız aşağıda kalacaktır. Böyle durumlarda web sitenizin hemen çıkma oranı da yüksek olacaktır. Ayrıca, web sitesi yükleme süresinin yüksek olması, koşulları daha da kötüleştirebilir. Bunu düzeltmek ve daha üst sıralarda yer almak için teknik SEO bir zorunluluktur.
Teknik SEO Neleri Kapsar?
Mobil Uyumluluk
Mobil uyumlu bir web sitesi, dijital dünyanın geleceğidir. Web sitenizin trafiğinin %51’den fazlasının mobil cihazlardan geldiğini biliyor muydunuz? (Kaynak: Google).
Bu, Google’ın bu değişikliği fark ettiğini ve indekslemeyi mobil öncelikli indeksleme planlarını baz alarak güncellediğini gösterir. Bu nedenle, mobil uyumlu bir web sitesi tasarlamak pazarlamacılar için mutlak bir zorunluluktur.
Mobil uyumlu bir web sitesi nasıl oluşturulur?
- Mobil uyumlu bir alan şablonu seçin
- Web sitenizin yükleme hızını takip edin
- Mobil sürümü masaüstü sürümüne benzer şekilde yapılandırın
- Yüksek kaliteli resimler ve videolar ekleyin
- Gereksiz pop-up’lardan ve metin engelleyen reklamlardan kaçının
- Büyük yazı tipi boyutu ve okunabilir bir yazı tipi stili kullanın
SSL Sertifikası
İnternet trafiğinizi şifreleyen ve sunucu kimliğinizi doğrulayan SSL Sertifikası, internet kullanıcılarının sitenize güven duyması için olmazsa olmazdır.
- Kullanıcı verilerinizi güvende tutmak
- Web sitenizin sahipliğini doğrulamak
- Web sitenizi güvenilir hale getirmek
Bilgisayar korsanlarının web sitenizin yinelenen sahte bir sürümünü oluşturmasını önlemek için SSL Sertifikası şarttır.
Bu sertifika, daha güvenilir görünmek ve daha güvenilir olmak için alan adını, kuruluşun adını, verdiği sertifika yetkililerini ve son kullanma tarihlerini içerir.
Web Sitesi Hızı
Web sitenizin yüklenmesi yalnızca 3-10 saniye sürerse insanlar geri döner. İnternet kullanıcıları yavaş açılan web sitesine karşı oldukça sabırsızdırlar.
Web sitenizin hızını artırmak için:
- Uyarlanabilir ve optimize edilmiş görseller kullanın
- İçeriğinizde sıkıştırmayı etkinleştirin (CDN içerik dağıtım ağını kullanın)
- Yönlendirmeleri azaltın ve sunucunuzun yanıt oranını artırın
- Önbelleği takip edin
Bir web barındırma paketini yükseltmek, web sitesi hızını artırmada çok yardımcı olabilir. Ayrıca ideal web sitesi yükleme süresi 2 saniyeyi geçmemelidir.
XML Site Haritası Oluşturun
Gelişmiş AMP çağında web sitenizin bir XML site haritasına ihtiyacı vardır. XML Site Haritası, Google’ı sitenizin tüm önemli sayfalarına yönlendirecek bir yol haritasıdır. XML site haritaları, SEO’nun en önemli parçalarından biridir. Dahili bağlantıları mükemmel bir şekilde dahil etmemiş olsanız bile, Google arama motorunun web sitenizdeki tüm sayfaları hızlı bir şekilde bulmasına yardımcı olurlar.
Google dokümanlarında, “büyük bir web siteniz” veya “yeni bir web siteniz” veya “bağlantısız bir web siteniz” veya “büyük arşivleri olan web siteniz” varsa, o zaman XML site haritasına ihtiyacınız olduğu belirtilmektedir.