Başarılı bir işletme kurmanın en önemli adımlarından biri, doğru veri analizi yapmaktan geçer. Verilerin doğru bir şekilde analiz edilmesi ve analiz sonucunda doğru bilgilerin çıkarılması, firma müşterilerinin istek ve taleplerini ortaya koyar. İşletme buna bağlı olarak ilerleyen dönemlerdeki yol planını çıkarabilir ve şimdiye kadar yaptığı, ancak verim almadığı uygulamaları yapmaktan vazgeçebilir.

Veri analizi ile yararlı bilgiler keşfedilmeli, yararsız olanlar temizlenmeli ve bundan sonraki süreçte nelerin yapılıp nelerin yapılmayacağına karar verilmelidir. Bu bir dönüşüm sürecidir. Her türlü iş kolunda veri analizi yapılmalıdır. Bununla birlikte elbette her sektörün analizi eş olmayacaktır. Farklı sektörlerde hizmet veren farklı kuruluşlar, farklı teknikler kullanarak ve farklı yaklaşımlarda bulunarak analizini gerçekleştirmelidir. Bu dev bir marka için gerekli olduğu gibi, internette yayın yapan küçük bir blog için bile önemli bir işlemdir.

Veri analizi yapmadan önce, veri entegrasyonunu sağlamak gerekir. Entegrasyon düzgün olduğunda, firmanın verileri düzenli bir şekilde akar ve ilgili departman bu verilerin üzerinden analiz gerçekleştirebilir. Şirketlerde sadece bunu sağlamak için istihdam edilmiş olan veri analistleri mevcuttur.

Analiz öncesinde entegrasyon yapılarak öncelikle ham veriler elde edilir. Bu ham veriler, işinde uzman analistler tarafından yararlı bilgilere dönüştürülür. Farklı hipotezler test edilir, bazı teoriler reddedilerek yapılan planlar değiştirilebilir. Sayısal ya da kategori bazlı olarak değerlendirilebilen veriler, müşterilerin alışkanlıkları, istekleri ve uygulamalarına bağlı olarak seçilir.

Veri toplama aşaması, analizin en önemli taraflarındandır.

Her sektörün topladığı veri birbirinden farklı olacaktır. Örneğin bir mağaza, içeriye giren insan sayısını değerlendirirken, bir blog sahibi de yayınladığı içeriğin kaç kez okuduğuna bakar. Müşterilerle yapılan röportajlar, kullanıcıların sosyal medya üzerinden yaptığı yorumlar, yayınlanan görsel ya da videoların kaç kişi tarafından izlendiği ya da indirildiği, veri toplama sürecinin örneklerindendir. Bu veriler, analiz etmek için uygun olan formata getirilmelidir. İş hayatında bu amaçla en sık kullanılan programların başında Excel gelir.

Verilerin temizlenmesi de analizin en önemli aşamalarından biridir. Firma müşterilerinden ya da bir ürünün kullanıcılarından elde edilen veriler hatalı ya da tekrarlayan şekilde olabilir. Analiz sonuçlarında herhangi bir hatayla karşılaşmamak için bu verilerin temizlenmesi gereklidir. Yanlış veriler temizlenmeli, tekrarlayan veriler silinmeli ve kalan doğru değerler analizin yapılacağı tablonun üzerine titizlikle işlenmelidir. Tüm bunlar için kullanılan ücretsiz araçlar da mevcuttur.

Veri analisti, eğer karşısına gelen verilerin yeterli olmadığını düşünüyorsa, ek veri talep edebilir. Oluşturulan değerler grafik şeklinde incelenebilir. Çoklu verilerin doğru anlaşılması için bazı moderasyon araçları ya da algoritmalar da kullanılabilir. Kullanılan matematik formülleri, sayısal değerlerin daha kolay anlaşılmasını sağlayacaktır. Bunlar sonucunda oluşturulan istatistikler, firmanın ilerleyen dönemlerdeki hareketlerini belirler.

İş hayatının her alanında olduğu gibi, veri analizi yaparken de çeşitli sorunlarla karşılaşabiliriz. Bu durumda ilk yapmamız gereken, sorunun kaynağını belirlemektir. Sorunun kaynağını belirledikten sonra yapılması gereken işlem ise öncelikle sorunu çözmek, ardından bu sorunun bir daha yaşanmaması için gerekli önlemleri almaktır.

Son aşamada sonuçlar çıkmalı ve buna uygun aksiyonlar alınmalıdır. Yapılan analiz sonuçları karar vericilere ulaştırılmalı ve anlatımı basit şekilde yapılmalıdır. Şirketlerin analiz sonrasında yapılan uygulamaları, direkt müşterilerin isteklerine bağlı olarak şekilleneceğinden, işletmenin büyümesine ve gelişmesine faydalı olacaktır. Tüm bunlar veri analizini bir işletmenin büyümesi ve gelişmesi için uygulanması gereken en önemli işlemlerden biri haline getirir.

Sending
User Review
3.91 (11 votes)

Yorum Bırakın