Günümüzde internet çağı ve dijitalleşme ile hızlı yükselen sektörlerden biri de yazılım. İnternet koşullarında gelişen ve değişen birçok şey algoritma ile işliyor ve şirketler de bünyelerine alacakları kişilerin algoritmalardan anlayan, yazılım ve programlama bilen kişiler olmasını önemsiyor.

İsimtescil olarak bu noktada yazılımcı olmayı düşünenler için bazı tavsiyelerimiz var.

“Neden Kodlama Öğrenmek İstiyorum?” Sorusunu Cevaplayın

Öncelikle, yazılım öğrenmek gerçekten istediğiniz bir şey mi ve bu işi yaparak para kazanmak size kendinizi mutlu hissettirecek mi? Amacınız, sadece yazılım işi yaparak para kazanmak ise ve bu mesleğe karşı bir tutku beslemiyorsanız, yazılım öğrenme süreciniz zorlu olabilir. Bu sebeple kendinize mutlaka neden kodlama öğrenmek istediğinizi sorun ve bu soruya dürüstçe cevap verin. Çünkü bu cevabınız bundan sonraki eylemlerinizi belirleme konusunda yol gösterici olacak.

Kendinize İnanın

Her işe başlamadan önce kendinize inanmanız ve bu işin üstesinden gelebileceğiniz konusunda kendinize güvenmeniz size öğrenmek için gerekli azmi verecektir. Unutmayın ki yazılımcıların hepsi birçok terimi ve kodlamayı çabalayarak ve pratik yaparak öğrendi. Bunun için de öğrenme süreçleri hala devam ediyor.

Yani bu işi yapmaya karar verdiğinizde, önünüzde zor ama bir o kadar da size değer katacak bir süreç olacak.

Öğrenme Yolculuğunuz Devam Edecek

Yazılım, öğrenip bitirebileceğiniz bir iş değildir. İçinde sonsuz yöntemleri ve birçok farklı programlama dilini barındırır. Bu işi yapmaya karar verdiğinizde sürekli öğrenmeniz ve kendinizi güncelde tutmanız gerektiğinin farkında olmalısınız. Yani kendinizi iyi tanımalısınız. Güncel bilgileri takip edebilecek ve her geçen gün kendinizi geliştirerek daha iyilerini yapabilecek bir azminiz ve potansiyeliniz varsa yazılım işinin içinde olmaktan büyük keyif alabilirsiniz.

Unutmayın ki siz en alttan başlayacaksınız ve öğrenme süreciniz aylar, yıllar boyu devam edecek.

Teknolojiyle Aranız İyi Olmalı

İçinde bulunduğumuz dönemde neredeyse bilgisayar kullanmayan kalmasa da yazılım işi için bilgisayar kullanma becerisine sahip olmak yetersizdir. Bilgisayarın teknik donanımlarına ilgi duyuyorsanız ve yaşadığınız teknik bir sorunu yardım almadan çözebilecek yetiye sahipseniz yazılımcı olmak sizin için uygun meslek olabilir. Çünkü iyi bir yazılımcı olmak için bilgisayarın tüm donanımsal ve yazılımsal özelliklerine hakim olmak ve herhangi bir sorun durumunda müdahale edebilmek gerekir.

Kodlama Becerinizi Sürekli Geliştirmelisiniz

Kodlamada her proje yeni bir maceradır ve her projenin kendine özgü bir süreci vardır. Yani, yeni bir işe başlarken yeni bir kodlama dili öğrenmeniz ya da mevcut kodlama dilinizi geliştirmeniz gerekebilir. Böylece her projede kendinize yeni donanımlar katma fırsatınız olacak. Basit kodlar yazarken bir süre sonra çok daha karmaşık kodlar yazabildiğinizi ve harika bir geliştirici olma yolunda ilerlediğinizi keşfedebilirsiniz.

Zaman Ayırmalısınız

Her işi öğrenmek için zaman ayırmak gerekir ancak iyi bir yazılımcı olmak için daha fazla zaman ayırmalısınız. Çünkü bu yolda birçok şeyi eğitim ile geliştirseniz de kendinizin keşfedeceği birçok teknik de vardır. Bir programın içinde sürekli yeni teknikler denemeli ve o programda en iyi hale gelmek için çabalamalısınız. Bunun için de ciddi anlamda bir zaman gerekir.

Ayrıca yazılım, pratik yapmadığınızda teorik bilgileri hızlıca unutabileceğiniz bir sektördür. Bu sebeple kendi gelişiminiz için sürekli yeni projeler üretmeli ve o projeleri en iyi haline getirene kadar üzerinde çalışmalısınız.

Planlama Becerisine Sahip Olmalısınız

İyi şekilde işleyen her işin altında iyi bir planlama vardır. Aksi takdirde her şey birbirine karışır ve işler asla istenildiği şekilde ilerleyemez ve teslim edilmesi gereken zamanda teslim edilemez. Yazılım işi de iyi bir planlama gerektirir. Yapacağınız projeye başlamadan önce; projenin ne kadar süreceğini, projenin aksamasına sebep olabilecek etmenleri, hangi sekmeye hangi bağlantının verileceğini ya da gidilen sayfada nelerin yer alacağını en ince ayrıntısına kadar hesaplamalısınız.

İyi bir planlama yeteneğinizi olmadığını düşünüyorsanız, bu konuda kendinizi geliştirmenizi tavsiye ederiz. Aksi halde hangi işi yaparsanız yapın, planlama eksikliğinin olumsuz sonuçları ile karşılaşabilirsiniz.

Kodlama, gittikçe gelişen ve önümüzdeki süreçte daha da önemli hale gelecek bir sektör. Çocuklarınızın erken yaşta faydalını internet kullanımına hakim olması ve kodlama öğrenmesini istiyorsanız Çocuklar İçin Faydalı İnternet Kullanımı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yorum Bırakın