Tüm dünyada etkili olan koronavirüs salgını sebebiyle alışveriş alışkanlıkları da hızlı bir değişim gösterdi. Çevrimiçi olarak tüketicilerle etkileşim kurmak ve onlara satış yapmak yükselen bir trenddi ancak salgın süreci çevrimiçi alışverişi tercihten ziyade zorunlu bir hale getirdi.
Alışveriş kanalları birden arttı. Sosyal medya platformları da alışveriş sürecine aktif bir şekilde dahil oldu. Bu da müşteriyle temas kurulacak dijital ortamların sayısını arttırdı. Sonuç olarak, alışveriş ortamının bu artan dijitalleşmesi, tüketicilerin dahil olması gereken çok sayıda temas noktası sağladı ve pazarlama, ticaret ekiplerinin trafiği artırmak ve daha fazla satış dönüştürmek için toplu olarak çalışması gerekli hale geldi.
İsimtescil olarak bu yazımızda koronavirüs süreci ve sonrasında satışların nasıl olacağını ele aldık.
Tüketici Kişiselleştirme
Günümüz işlemlerinde, tüketiciye ulaşabilmek ve onunla bağ kurabilmek için kişiselleştirme olmazsa olmaz bir hale geldi. Dijital dünyada satış gittikçe daha çok yükseliyor. Pandemi süreci başladığında henüz dijitalleşmeye geçmemiş ya da son teknolojik gelişmeleri takip etmeyen firmalar bu sürece hızlı bir şekilde adapte olmak zorunda kaldı. Bunu başaran firmalar da yükselişlerinde devam etti. Bazı firmalar pandemi ile birlikte offline mağazalarını tamamen kapatıp ya da sayılarını azaltıp online ağırlıklı çalışmaya başladı.
Pandemi öncesinde de online alışveriş tercih ediliyordu ancak online alışverişe önyargılı olanlar ve eski alışkanlıklarından vazgeçmeyenler de artık dijital ortamlarda alışveriş yapıyor. Bu da koronavirüs hayatımızdan çıktıktan sonraki süreçte de online alışverişin yükselişinin devam edeceğine dair bir öngörü oluşturuyor.
Birçok kişi bu süreçte online dünyanın nimetlerini yeni keşfetti. Marketin anında kapıya gelmesi, istediğin kıyafetin kısa sürede eline ulaşması ya da kitap, bakım ürünü gibi malzemelere ulaşmak için mağaza gezmek zorunda kalmamak hedef kitlelere daha konforlu ve pratik alışverişi tanıttı.
Önümüzdeki günlerde de kişiselleştirilmiş pazarlama stratejileri doğru şekilde uygulanarak, yükselen online alışveriş ortamında markanızı üst sıralara taşıyabilirsiniz. Hala e-ticaret ve sosyal medyada yeterince iyi olmadığınızı ve ihtiyaçlara cevap veremediğinizi düşünüyorsanız bu açığınızı bir an önce kapatmanızı tavsiye ederiz.
Kanallar Arası Promosyonlar
Modern bir promosyon yönetim sistemi, tüketicilerin artık alışveriş yapma şekline ayak uydurabilmelidir. Ancak günümüzde bile promosyonlar genellikle dışa odaklı olmaktan çok içe dönük planlanmaktadır. Firmaların bu noktada, stok seviyelerini ve planlanan satış oranlarını da dikkate alması gerekir.
İdeal olarak, modern bir yaklaşım, promosyonların müşteri ve bağlılık, ürün ve sepet, kupon ve kupon üst satış ve çapraz satış kriterlerini içeren ve uygun ödüle götüren kural kümeleri etrafında oluşturulmuş veriye dayalı olmasını sağlamalıdır. Bu yaklaşım, promosyonların herhangi bir kanalda, segmentte, perakende katmanında veya coğrafyada etkili bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır.
Küresel Marketler
Online alışverişin en önemli özelliklerinden biri de satışlarınıza küresel bir boyut kazandırmasıdır. Ürünlerinizi tasarlarken, promosyon ürün gönderirken ya da kargo kısmını organize ederken global bir bakış açısı edinmeniz gerekebilir.
Web siteniz ve sosyal medya hesaplarınızda global dilleri kullanmanız, kargo sisteminizi iyi kurup ürünlerinizi söz verdiğiniz tarihlerde yurt dışına ulaştırmanız, satış yaptığınız ülkenin kültürüne uygun olabilecek ufak hediyeler göndermeniz globalde bilinirliğinizin ve marka değerinizin artması anlamına gelebilir.
Bu noktada, ürünlerinizin hangi ihtiyaçlara cevap verdiğini analiz edin ve bu ihtiyaçların olduğu küresel pazarlarda da varlık gösterin. Bu strateji ile koronavirüs sonrasında, büyük bir pazara hitap eden ve dünyanın birçok noktasında müşterisi olan bir firmaya dönüşebilirsiniz.
Son olarak, promosyon uygularken temkinli ve planlı bir şekilde ilerlemenizi tavsiye ederiz. Sürekli bir promosyon akışının uygulanması doğal olarak birçok departmanı, birden çok paydaşla, çok sayıda adımı ve onayı içerir, bu nedenle iş akışı çözümün doğal bir parçası olmalıdır.
Tüm bunları uyguladığınızda, koronavirüs sonrasında tüketiciniz ile harika bağlantılar kurmuş, satışları artan ve büyüyen bir firma konumunda olabilirsiniz.