Metaverse nedir? Mataverse; “Meta-evren”in kısaltmasıdır. Metaverse, sanal gerçekliğin ve dijital ve fiziksel dünyaların özelliklerini birleştiren artırılmış gerçekliği içerebilir. Metaverse ile gerçek ve sanalın bir bilim kurgu vizyonunda birleştiği ve insanların farklı cihazlar arasında hareket etmesine ve sanal bir ortamda iletişim kurmasına izin verdiği bir dijital dünya olarak tanımlayabiliriz. Kısacası matevarse, artırılmış ve sanal gerçeklik ürün ve hizmetlerini ifade ediyor. Peki metaverse’in e-ticaret sitelerinde nasıl gelişimi olacak? Bu sorunun cevabını haberimizden okuyabilirsiniz…

Genel olarak metaveriyi bakarsak, teknolojiler, sanal gerçekliği (oynamadığınız zamanlarda bile var olmaya devam eden kalıcı sanal dünyalarla karakterize edilen) ve dijital ve fiziksel dünyaların özelliklerini birleştiren artırılmış gerçekliği içerebilir. Ancak, bu alanlara yalnızca VR veya AR aracılığıyla erişilmesini gerektirmez. Fortnite’ın PC’ler, oyun konsolları ve hatta telefonlar aracılığıyla erişilebilen yönleri gibi sanal bir dünya metaversal olabilir.

Metaverse kavramı ilk ne zaman ortaya çıktı?

1992 yılında Neal Stephenson’ın yayımladığı bilim kurgu romanı olan Snow Crash‘den ortaya çıktı. 30 yıl önce yazılan roman’nın konusuna baktığımız zaman, internetin sanal gerçeklik temelli bir biçime evrileceğini anlatıyor. İnsanlar, çevrimiçi dünyayı keşfetmek için kendilerinin dijital avatarlarını kullanmaya başlamadı ile beraber hayatlarının distopik gerçekliğinden kaçmış olacağından bahsetmektedir.

E-ticaret sitelerinde nasıl bir gelişme gösterecek?

E-ticaret devi Amazon, metaverse teknolojisini pazarına dahil etti. En yeni AR alışveriş aracı Room Decorator, evinize almak istediğiniz mobilyaların ve diğer ev dekorlarının nasıl görüneceğini görmek için telefonunuzu veya tabletinizi kullanmanıza olanak sanıyor. Metaverse teknolojisi sayesinde, birden fazla ürünü bir arada görüntüleyebilir ve hatta odanızın AR anlık görüntülerini daha sonra incelemek üzere kaydedebilirsiniz.

Ortaya çıkan bu teknolojiler geliştikçe, e-ticaret hakkındaki düşüncelerimizi yeniden şekillendirmeye devam edecekler.

Metaverse’nin e-ticaret alışverişlerinde sunacağı yenilikler

Pandemi dönemi ile başlayan e-ticaret alışverişleri artık günümüzde iyice hayatımıza yerleşti. Mutfak alışverişlerinden tutun her türlü ihtiyacımızı artık internet üzerinden sipariş oluşturarak satın alıyoruz. Yeni gelişen teknoloji ile beraber meta veri tabanındaki e-ticaretin önümüzdeki yıllarda hızlanacağı kesin. Teknoloji ve teknolojinin benimsenmesi büyüdükçe, çevrimdışı alışverişi çevrimiçi alışverişle birleştiren daha da yeni özellikler sunacak.

Artırılmış gerçeklik teknolojisinin artan popülaritesi, tüketicilerin satın almadan önce bir ürünün kalitesine ve uygunluğuna tam olarak güvenmelerini sağlar. Bu, alışveriş yapanlara kolaylık açısından yardımcı olur, ancak aynı zamanda satıcıların iadeleri azaltmasına ve müşteri tabanlarını genişletmesine yardımcı olur.

Metaverse teknolojisi ile ürün keşfi de hızlanacaktır. Markaların online alışverişlerini yapanlara son derece kişiselleştirilmiş bir dijital deneyim sunmasına olanak tanıyacak. Meta veri deposu sayesinde, alışveriş yapanların tam olarak istediklerini, tam olarak istedikleri zaman bulmalarını kolaylaştıran kusursuz bir teknoloji deneyimi olacaktır. Şuanda gerçekleştirdiğimiz dijital alışveriş deneyimlerinin mevcut sınırlamalarının aksine, meta veri deposu ile markaların alışveriş deneyimini her zamankinden daha fazla müşteriye ulaşmaya imkan sağlayacaktır.

Yorum Bırakın