İnternetten para kazanma yöntemlerinin her geçen gün arttığı ve çeşitlendiği dijital dünyada birçok kişi gelirini arttırmak için yeni yeni yöntemler keşfediyor. Hatta bazen ek gelir elde etmek için başlanan bazı işler bir süre sonra ana gelir kaynağına dahi dönüşebiliyor. Siz de internetten para kazanma üzerine düşünenlerdenseniz, İsimtescil olarak bu yazımızda sizi affiliate marketing ile tanıştıracağız.

Affiliate Marketing Nedir?

Türkçe’ye “Satış ortaklığı” olarak çevrilen, “Affiliate marketing”; ürün, hizmet ya da işletmelerin reklamlarını yapmak ve sizin aracılığınızla gerçekleşen başarılı satıştan payınızı almak üzerine kurulu bir sistemde işliyor. Aslında buna bir nevi komisyon elde etmek de diyebiliriz.

Herhangi bir ürün ya da hizmeti tavsiye üzerine alanların oranları son derece yüksektir. Kendiniz de bir ürünü tercih ederken en çok güvendiğiniz kişilerin tavsiyelerini dikkate alırsınız. Örneğin; yakın arkadaşınız, güvendiğiniz bir blogger ya da ünlü birisi; bir ürünü kullandığını ve memnun kaldığını söylese o ürünü alma ihtimaliniz artar. Aslında affiliate pazarlama da bir nevi ürün veya hizmeti tavsiye eden kişi üzerine kurulmuştur.

Bu pazarlama yönteminde genel olarak üç taraf aktif rol oynar.

Ürün / Hizmet Sahibi: Burada bahsedilen aslında markadır. Burada ana amaç markanın barındırdığı ürün ya da hizmeti satıp kar elde etmektir.

Satış Ortağı: Bu kişi müşteri ve marka arasında bağlantıyı kuracak olan taraftır. Bu işlemi yapacak olan kişilerin etki alanlarının yüksek olması gerekir. Blogger, influencer ya da satış ortaklığı şirketleri bu grubun içinde yer alır.

Eminiz ki hepiniz Instagram’da ürün tanıtan bir bloggera denk gelmişsinizdir. Ürünün tüm özelliklerini ele alan ve ürünü kullandıktan sonra kendisinde meydana gelen değişimleri anlatan bloggerlar tam olarak affiliate pazarlamanın örneğidir.

Müşteri: Ürün / hizmet sahibi ile satış ortağının çalışmasının ardından ürünü ya da hizmeti satın alan kitle de müşteri olarak tanımlanır.

Bu üç taraf arasında devam eden affiliate pazarlama sürecinden herkesin memnun olması için; ürün / hizmet sahibinin ortaya koyduğu üründen ya da hizmetten emin olması ve bu ürünün gerçekten müşteri ihtiyacına çözüm üretecek nitelikte olması oldukça önemlidir. Aksi durumda satış ortağı, mevcut kitlesinin gözünde kötü bir duruma düşebilir ve hem ürün / hizmet sahibinin hem de satış ortağının itibarı sarsılır.

Ancak sadece ürünün iyi olması yeterli bir kriter değildir. Ürün / hizmet sahibi bu noktada ürününün satışlarını arttırmak konusunda güvenilir bir ortak seçmelidir. Etki alanı yüksek olmayan ya da mevcut ürünün hitap etmediği bir kitlesi olan satış ortakları ile iş birliği yapmak ürün satışlarına herhangi bir katkı sağlamayacaktır.

Satış Ortağı Nasıl Para Kazanır?

Ürün / hizmet sahibi ve satış ortağı belirli bir komisyon üzerinden anlaşırlar. Genel olarak online alışverişlerde satış ortağına özel bir link tanımlanır. Bu link üzerinden satış ortağının kitlesi tavsiye edilen ürüne ulaşır ve satın alam işlemi gerçekleştirir. Burada müşterinin ürüne satış ortağının linkinden tıklaması büyük önem taşır. Aksi takdirde bu satış, satış ortağına herhangi bir fayda sağlamaz.

Affiliate Marketing ve Reklam Farkı

Affiliate marketing ve reklam sık sık birbiriyle karıştırılsa da birbirlerinden tamamen farklıdır. Affiliate bir pazarlama yöntemidir. Yani affiliate marketing’de ürünü ya da hizmeti kaç kişinin gördüğünden ziyade bu ürün ya da hizmeti kaç kişinin satın aldığı önemlidir. Tam da bu sebeple affiliate pazarlamada yapılan tüm çalışmalar satışı sağlayacak şekilde planlanmalıdır.

Yorum Bırakın