Google, arama motorunda üst sıralarda yer almanız için avantajlar sunsa da kural ihlalleri söz konusu olduğunda gerekli yaptırımları uyguluyor. Sistemli bir şekilde çalışan Google, arama motorlarında üst sıralara taşıdığı sayfaların kaliteli ve faydalı içerikler üretmesi ve SEO dostu olması konusunda oldukça hassas. Bu noktada kural ihlali yapan ve sayfasını farklı yöntemlerle ön sıralara taşımaya çalışan webmasterlar Google tarafından cezalandırılabiliyor.

Sitenizi düzgün şekilde optimize etmek ve Google cezaları almamak için nasıl SEO çalışması yapmanız gerektiğini ve backlink alma ile ilgili detayları anlattığımız yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

İsimtescil olarak bu yazımızda en çok bilinen Google cezalarını ve bu cezalar ile karşılaşma durumunda izlemeniz gereken adımları ele aldık.

En Çok Bilinen Google Cezaları

Sandbox Cezası

En çok karşılaşılan Google cezalarından biridir. Sitenizi ön plana taşımaya çalışırken çok fazla backlink alıyorsanız, içerikleriniz özgün değilse ve fazla anahtar kelime kullanıyorsanız her an bu cezaya maruz kalabilirsiniz.

Sandbox cezası, Google’ın en ağır cezalarındandır. Bu cezayı aldığınızda sitenizde ani hit ve indeks kaybı olacak ve arama motorlarında bulunmanız oldukça zorlaşacaktır. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak için çabalarken bir anda görünmez olmak hem işiniz hem de prestijiniz açısından oldukça can sıkıcı bir durumdur.

-900+ Cezası 

Google kurallarının açığını yakalamak üzere, üst sıralara çıkmak için algoritma kullanarak sayfa içeriğine çok fazla link yönlendirmesi yapmak durumunda karşılaşabileceğiniz cezadır. Böyle bir cezaya maruz kaldığınızda hemen gerekli düzenlemeleri yapmalısınız. Çünkü bu ceza bir nevi uyarı niteliğindedir.

Bomb Cezası

Bazı kelimelerde siteniz üst sıralarda çıkarken, gerileyebilir. Bu duruma çare olarak gerilediğiniz kelimeleri sitenizde çok fazla geçirmeye ve bu konu ile ilgili link almaya başlarsanız bomb cezası ile karşılaşabilirsiniz.

Filtre Cezası

Doğru şekilde yapılmayan SEO çalışmalarının sonuçlarından biri de filtre cezasıdır. Sitenizde bulunan gizli sayfalar, tekrarlanan sayfalar, fazla backlink alma gibi hatalar bu cezayı almanıza neden olabilir.

Google Cezaları ile Karşılaşmamak İçin Önlem Alın

Her zaman söylediğimiz gibi, Google, kullanıcılarına kaliteli içerik sunmak için çalışıyor. Bu noktada da web sitelerinden kaliteli ve özgün içerikler üretmelerini bekliyor. Yani Google’da üst sıralarda yer almak için oyunu kuralına göre oynamak şart. Google cezası aldıysanız ve bir daha böyle bir durum yaşamak istemiyorsanız, sitenizde gerekli düzenlemeleri yapmak için hemen harekete geçin.

Aşama: Nerede Yanlış Yaptınız?

Herhangi bir hata ile baş etmenin ilk aşaması o hatayı keşfetmektir. Sitenizde son dönem yaptığınız düzenlemeleri düşünün. Google kalite politikalarını dikkatlice okuyun ve sitenizin hangi kriterleri karşılamadığı üstüne liste yapın. Örneğin çok fazla backlink alma ya da kopya içerik üretme, ceza almanıza sebep olmuş olabilir.

Aşama: Hangi Google Cezasını Aldınız?

Sitenizde hatalı yaptıklarınızı fark ettikten sonra hangi ceza ile karşı karşıya olduğunuzu tespit edin. Yukarıdaki ceza türlerinde bahsettiğimiz gibi, her ceza siteniz için çok kötü sonuçlar doğurmayabilir. Aldığınız ceza bir uyarı olabilir. Bu durumda gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra sıralamanız tekrar yükselecektir.

Aşama: Yanlışı Telafi Etme

Tespit ettiğiniz hatalar ile ilgili hızlıca düzenlemeler yapmaya başlayın. Kopya içerikleriniz varsa sitenizden kaldırın. Gereksiz backlinklere son verin. Anahtar kelimelerinizi tekrar düzenleyin. Sitenizde her şeyin tam da Google’ın istediği gibi olduğundan emin olun.

Google’ı Düzeltmeleriniz Hakkında Bilgilendirin

Ceza alma sürecinizi iyi şekilde yönettikten ve gerekli her şeyin düzgün olduğundan emin olduktan sonra Google ile iletişime geçerek, Google politikalarına uygun olarak sayfalarınızı düzenlediğinizi bildirebilirsiniz. Google takiben sayfanızı inceler ve sorunlar düzeltildiyse cezanızı kaldırır.

1 Yorum

Yorum Bırakın