Sitenizde SEO çalışması yaparken dikkat etmeniz gereken birçok kriter vardır. Bunlardan biri de arama motorlarında sizi öne taşımaya yardımcı olan backlink’lerdir. Backlink, SEO açısından fayda sağlasa da hatalı alınan backlink sitenizin arama motorlarında aşağı sıralara düşmesine sebep olabilir.

İsimtescil olarak bu yazımızda backlink alırken dikkat edilmesi gerekenleri derledik.

Doğal Backlink, En İyi Faydayı Sağlar

En önemli backlink, doğal yani sizin temasınız olmadan farklı sitelerin sizin sitenizi beğenip yer vermesidir. Google bu tarz etkileşimlere çok değer verir. Zaten Google’ın politikası en özgün içerikleri üretmeniz, fayda sağlamanız ve sitenizi en güncel şekilde algoritmalara uygun olarak düzenlemenizdir.

Web sitenize doğal bir backlink alırken direkt ana sayfa yönlendirmesi yapmamanızı tavsiye ederiz. Bunun yerine ilgili diğer sayfalara yönlendirilme yapılması bağlantıları daha işlevsel hale getirecek ve Google tarafından doğal backlink olarak tanımlanacaktır.

Ayrıca bağlantılarınızı çeşitlendirmeniz de SEO açısından size değer katar. Sürekli benzer sitelerden alınan bağlantılar, Google algoritmasına takılmanıza ve spam olarak algılanmanıza sebep olabilir. Bu durum sitenizin uzun vadedeki SEO çalışmalarını olumsuz etkiler. Unutmayın ki olumsuz bir durumu düzeltmek çoğu zaman o işi en baştan yapmaktan bile çok daha zor olur. Bu sebeple backlink alımında her şeyi gerektiği gibi yapmanız ve Google’ın kurallarına uymanız size avantaj sağlayacaktır.

Backlink Açıklamalarınızı Çeşitlendirin

Sitenize yönlenen tüm backlink açıklamalarının aynı olması, Google’ın sitenizi sahte bir baclink ağı olarak algılamasına sebep olabilir. Bağlantılarınızı oluştururken mutlaka çeşitlendirin ve özgün bağlantı, özgün içerikler tercih edin. Sitenizdeki tek bir alandan ziyade her backlink farklı alanlara yönelirse ve tüm bağlantılar birbirinden farklı olursa, Google sıralamalarında üstte yer alma şansınız yükselecektir.

Çok Backlink Yerine İşlevsel Backlink Edinmeye Çalışın

Tıklanmaları düşük çok sayıda backlink almanız siteniz açısından bir fayda sağlamayacaktır. İyi bir içerik üreticisi olan ve çok tıklanan kaliteli bir siteden alacağınız tek link, tıklanması düşük ve iyi yapılanmamış 10 siteden alacağınız backlink’lerden çok daha faydalı olacaktır.

Ayrıca, dikkat etmeniz gereken önemli konulardan biri de nofollow etiketidir. Bazı siteler, size link verebilir ancak bu içeriklere nofollow etiketi eklenmiştir. Bu etiketin anlamı, verilen içeriğin bağlantı sıralaması algoritması ile ilgisi olmadığıdır. Yani bu link ne kadar popüler olursa olsun sizin sitenize herhangi bir fayda sağlamayacaktır.

Back Link Almamanız Gereken Siteler

  • SSL sertifikası olmayan ve güvenlik uyarısı veren siteler
  • Çok az içeriği olan ve uzun süredir yeni içerik eklenmemiş siteler
  • Sizin iş ya da ilgi alanınızla alakası olmayan ve hedef kitlenizin benzerlik göstermediği siteler
  • Uzun sürede açılan, yavaş ve güncel olmayan siteler

Yorum Bırakın