Ülkece zorunlu olmadıkça evden dışarı çıkmadığımız bugünlerde artık hijyene oldukça dikkat eder olduk. Gün içerisinde evimiz ve kendi kişisel temizliğimize ne kadar özen gösteriyor isek aslında sürekli olarak kullandığımız telefonumuza da aynı özeni göstermeliyiz. Peki kendimize gösterdiğimiz özeni telefonumuza nasıl göstermeliyiz? İşte cihazlarınızı korumak için yapabileceğiniz temizlik ipuçları.

Yapılan araştırmalara göre koronavirüs bazı yüzeylerde saatlerce yaşarken bazılarında ise günlerce yaşayabiliyor. Araştırma sonuçlarında koronavirüs bakır yüzeylerde 4 saat, karton üzerinde 24 saat, plastik ve paslanmaz çelik yüzeylerdeyse 3 güne kadar hayatta kalabiliyor. Bununla birlikte virüsün aktif kalma süresi sıcaklık, nem oranı ve virüsün miktarı gibi faktörlere göre değişiklik gösterebiliyor. Bunun için cihazlarda da etkili yöntemler kullanılarak temizlenmelidir.

Peki gün içerisinde çok fazla kullandığımız akıllı telefonlarımıza veya tabletlerimize virüs ne şekilde bulaşır? Eğer çevrenizde hasta biri var ve bu hasta kişi ağzını kapamadan öksürdüğünde hava da kalan küçük damlacıklarla, kapı kollarında bulunan virüsler veya dışarıya çıktığınız zaman dokunduğunuz para, ATM düğmeleri yada diğer temasa geçtiğiniz yüzeylerden bulaşabilir. Eğer gün içerisinde bunlardan birini yapmak zorunda kalıp daha sonradan da telefonunuza dokunmak zorunda kaldıysanız virüsü telefonunuza bulaştırmış olabilirsiniz.

Günde iki kez temizleyin

İngiltere’den gelen habere göre, düzenli olarak temizlenmeyen akıllı telefon ekranlarının koronavirüsüne karşı davetiye çıkarttığı ileri sürüldü. Uzmanlar gün içerisinde çok fazla kullandığımız akıllı telefonlar üzerindeki enfeksiyon riskini minimuma indirmek için gün içinde pek çok defa düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerektiğiniz belirtiyor.

İngiliz uzmanlar ise bu dezenfekte konusunda, kullanıcıların günde en az iki defa telefonlarını veya diğer teknolojik aletlerini dezenfekte etmeleri gerektiği uyarısında bulunuyor.

Telefon ve tabletlerimizi virüse karşı nasıl temizlemeliyiz?

Dışarıdan geldiğiniz zaman kesinlikle telefonunuzu dezenfekte etmelisiniz.

Cihazınızın ekranın özelliğini kaybetmemesi için sprey veya kolonyalı mendil ile temizleyebilirsiniz. Ancak temizlik yaparken telefonunuzun açık yerleri olan hoparlör ve şarj kısımlarını daha özenle temizlemesiniz.

Tablet ve diğer akıllı cihazlarınızı temizlerken çok dikkatli olmalısınız. Özellikle ekranlı cihazlarınızı temizlerken kesinlikle kullanım kılavuzunda yazan temizleme kurallarını okuyarak veya web sitesinden okuyarak yapmaya özen gösteriniz.

Yorum Bırakın