Bir web sitesinin başarısını etkileyen en önemli kriterlerden biri, arama motoru sıralamasıdır. Bir site arama motorlarında ve özellikle de Google’da ne kadar üst sıralarda çıkıyorsa, ziyaretçisi de o kadar fazla oluyor. İster e-ticaret sitesi olsun, ister blog, bir sitenin başarılı olması için ziyaret sayısının yüksek olması gerekiyor. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak içinse, site içeriklerinde, kullanıcıların en çok arattıkları anahtar kelimelerin yer alması gerekiyor.

Anahtar kelime bulmak ise site yöneticilerinin akıllarına estiği şekilde bulabilecekleri veriler değil. Bu işlemin profesyonel şekilde yapılması gerekiyor. Anahtar kelime bulmak için kullanılan araca anahtar kelime aracı deniyor. Üst sıralara çıkmanın en önemli olduğu arama motoru Google olduğundan, bu amaçla kullanılan uygulamaların başında Google Anahtar Kelime Aracı’nın gelmesi tesadüf değil.

anahtar kelime adwords

Google Anahtar Kelime Aracı, ücretsiz bir uygulama. Ancak bu uygulamanın esas kullanım amacı Adwords reklamları. Doğru anahtar kelime analizi yapabilmek için Google Anahtar Kelime Aracı’nı doğru şekilde kullanmak gerekiyor.

  • Google Anahtar Kelime Aracı, yani Google Keyword Planner’ı kullanabilmeniz için öncelikle bir Adwords hesabınızın olması gerekli. Adwords hesabı edindikten sonra hesabınıza giriş yapmalısınız.
  • Giriş yaptıktan sonra Araçlar sekmesine girin ve buradan Anahtar Kelime Planlayıcı sekmesine geçin. Burada işinize yarayacak olan 3 araç göreceksiniz. Bu araçların isimleri sırasıyla şu şekilde:
  • Bir kelime öbeği, web sitesi veya kategori kullanarak yeni anahtar kelimeler arayın
  • Arama hacmi verileri ve trendleri alın
  • Yeni anahtar kelimeler elde etmek için anahtar kelime listelerini birleştirin
  • Doğru SEO için bu araçları doğru şekilde kullanmalısınız. İlk araç, siteniz için yeni anahtar kelimeler bulmanızı sağlar. İkinci araç ise elde ettiğiniz kelimelerin arama hacimlerini size gösterir. Üçüncü araçtaki kelime listelerini birleştirme seçeneği ise size birbirinden bağımsız anlamı olmayan kelimelerin kullanıcılar tarafından nasıl birleştirildiğini ve arama sorgularında kullanıldığını gösterir. Bu araç anahtar kelime kombinasyonları üretmek için oldukça faydalıdır.

Anahtar kelime bulmak için büyük oranda Google Keyword Planner kullanılsa da, bu amaçla kullanılabilecek tek araç bu değil. Şimdi dünya genelinde ve ülkemizde kullanılan diğer anahtar kelime araçlarına göz atalım:

Keyword Discovery: Bu araç size kullanıcıların arama yaparken kullandıkları anahtar kelimeleri ve arama yaparken yaptıkları hataları gösterir.

SEMrush: Google Anahtar Kelime Aracı ile birlikte en çok kullanılan araçlardan biridir. SEMrush ile kullanıcıların anahtar kelime sorgularının yanı sıra rakiplerinizin kullandığı organik ve ücretli anahtar kelimelere de ulaşabilirsiniz. Bu araç kendi SEO stratejinizi oluştururken oldukça faydalıdır.

Wordtracker: Hızlı ve kolay kullanımlı bir anahtar kelime aracı olan Wordtracker, kelimelerin rekabet oranlarını da size sunar. Program ücretlidir. Denemek için ilk hafta ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

MOZ: Bu araç size doğru anahtar kelimelere odaklanabilmeniz için zorluk analizi sunar. Böylelikle hangi kelimeleri önceliklendirmeniz gerektiği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

WordStream: En çok kullanılan bir diğer anahtar kelime aracı olan WordStream ile günde 30 ücretsiz anahtar kelime araması yapabilirsiniz. İngilizce dışında dil seçeneği bulunmuyor.

Über Suggest: Farklı dil seçenekleri için de anahtar kelime araması yapabileceğiniz bu araçla gerçek kullanıcıların hangi anahtar kelimeleri sorguladıklarınızı görebilirsiniz.

Keywordtool.io: Bu anahtar kelime aracı ile sadece Google için değil; Amazon, Youtube, Bing gibi siteler için de arama yapabilirsiniz.

5
Sending
User Review
3.67 (6 votes)

Yorum Bırakın