Content Delivery Network, İçerik dağıtım ağları (CDN) olup içerik dağıtımından sorumludur. Kısacası İnternetin şeffaf omurgası olarak söyleyebiliriz. Her birimiz günlük olarak CDN‘lerle etkileşime giriyoruz; Haber sitelerinde makaleler okurken, online alışveriş yaparken, YouTube videolarını izlerken.

Ne tür içerik kullanırsanız kullanın, PC’nize ve mobil tarayıcınıza teslim edilen her metin karakterinin, her görüntü pikselinin ve her film karesinin arkasında CDN‘leri bulma ihtimaliniz vardır.


İçerik dağıtım ağları’nın neden bu kadar yaygın kullanıldığını anlamak için önce çözmek üzere tasarlandıkları sorununu tanımalısınız. Gecikme olarak bilinen, bir web sayfasını yüklemek istediğiniz andan, içeriğinin gerçekten ekranda göründüğü ana kadar meydana gelen gecikmedir.

Bu gecikme aralığı, belirli bir web sayfasına özgü olan birçok faktörden etkilenir. Gecikme süresi her durumda sizinle web sitenizin barındırma sunucusu arasındaki fiziksel mesafeden etkilenir. Bir CDN‘nin misyonu, bu fiziksel mesafeyi neredeyse kısaltmaktır. Hedef, site oluşturma hızını ve performansını iyileştirmektir.

Bir CDN Nasıl Çalışır?

Ziyaretçiler ve web sitesi sunucusu arasındaki mesafeyi en aza indirmek için, bir CDN içeriğinin önbelleğe alınmış versiyonunu birden fazla konumda saklar. Her POP, yakınlarına gelen ziyaretçilere içerik dağıtımından sorumlu birkaç önbellek sunucusu içerir.

Temel olarak İçerik dağıtım ağları , içeriğinizi bir kerede birçok yere koyar ve kullanıcılarınıza üstün bir koruma sağlar. Örneğin, Londra’daki bir kişi ABD’de barındırılan web sitenize eriştiğinde, yerel bir İngiltere POP’u aracılığıyla yapılır. 

Bir CDN kısaca böyle çalışır. Tabii ki, içerik sağlama ağlarının iç çalışmalarını açıklamak için tam bir kılavuza ihtiyacımız vardır.

Birçok işletme CDN kullanır

Büyük ölçekli web sitelerini küresel bir kitleye ulaştırırken,
İçerik dağıtım ağları‘nın gecikmeyi azaltabilir, site yükleme sürelerini hızlandırabilir, bant genişliği tüketimini güvenli uygulamaları azaltabilir ve hatta sunucunuza çarpan diğer spam gönderenleri engelleyebilir.

İçerik yayınlama ağları B2B etkileşimleri ve tüketicilere içerik sunmada kullanılır. Bugün, günlük yaşamın daha fazla yönü çevrimiçi olarak hareket ettikçe, kuruluşlar statik içeriği, dinamik içeriği, mobil içeriği, e-ticaret işlemlerini, videoyu, sesi, oyunları vb. hızlandırmak için içerik dağıtım ağını kullanır.

Yorum Bırakın